منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

بررسی Bodhi Linux 2.2.0

Bodhi Linux توزیعی دسکتاپ و مبتنی بر اوبونتوست. این توزیع از میزکار Enlightenment به عنوان میزکار اصلی و تنها میزکارِ به صورت رسمی پشتیبانی شده ی خود استفاده می کند. توزیع های زیادی نیستند که از Enlightenment به عنوان میزکار پیش فرض استفاده کنند و همین باعث می شود که Bodhi Linux در یک دسته ی خاص قرار بگیرد. همچنین برخلاف اکثر توزیع های دسکتاپ، Bodhi Linux به گونه ای طراحی نشده که بلافاصه پس از نصب برای کارهای روزمره قابل استفاده باشد.

در توضیحات رسمیِ این پروژه آمده است:


مینیمال بودن یکی از دو هدف اصلیِ Bodhi Linux است. ترکیب Enlightenment و ابزارهای اصلی که به Bodhi Linux اضافه شده اند، سیستم عامل را به سمت پرسرعت بودن و استفاده ی کم از منابع سیستمی سوق داده است درحالی که یک تجربه ی زیبا، کارا و قابل سفارشی سازی را ارائه می دهد.

حق انتخاب برای کاربر هدف مهم دیگری است که در Bodhi Linux وجود دارد. با فقط اضافه کردن مجموعه ی کوچکی از ابزارهای پیش فرض، کاربر آزاد است تا Bodhi Linux را به سیستم عامل مورد نظر خودش تبدیل کند. کاربران می توانند برنامه ها را از طریق یک مرکز نرم افزازی ساده به نام AppCenter، رابط خط فرمانیِ apt-get یا به وسیله ی Synaptic نصب کنند و نیازهای نرم افزاری خود را برآورده کنند. این شما هستید که تصمیم می گیرید.

اگر از آن جمله افرادی هستید که دوست دارید خودتان انتخاب کنید که چه چیزهایی داشته باشید، این توزیع ممکن است توزیع مناسب شما باشد.

در ادامه به بررسی توزیع Bodhi Linux 2.2.0 می پردازیم تا ببینیم چه چیزهایی برای ارائه دارد.

فرآیند نصب: همان طور که اشاره شد، Bodhi Linux مبتنی بر اوبونتوست ولی آخرین نسخه ی آن یعنی Bodhi Linux 2.2.0 مبتنی بر اوبونتو ۱۲٫۰۴ است. به همین دلیل نصاب آن از LVM و قابلیت رمزگذاری هارددیسک که در نصاب اوبونتو ۱۲٫۱۰ وجود دارد، پشتیبانی نمی کند. اگر هر توزیعی که از نصاب اوبونتو یعنی Ubiquity استفاده می کند را تا به حال نصب کرده باشید، پس تمام چیزی که لازم است درباره ی نصاب Bodhi Linux بدانید را می دانید.
\"Bodhi

میزکار: نسخه ای از Enlightenment که Bodhi آن را به همراه دارد، نسخه ی ۰٫۱۷ یا E17 است. Enlightenment میزکاری است که هم برای کامپیوترهای با منابع سیستمی قوی و هم برای کامیپوترهای با منابع سیستمی ضعیف طراحی شده است.

Enlightenment سیستم خودش را دارد که با دیگر میزکارها هماهنگ نیست، پس اگر قصد استفاده از Bodhi یا هر توزیع دیگری که از این میزکار استفاده می کند را دارید، آشنایی با عبارت هایی چون ماژول، پروفایل (Profile)، قفسه ها (Shelves)، گجت (Gadget) و… به کارتان خواهد آمد. پیوندی برای توضیح این عبارت ها در انتهای این بررسی آورده شده است.

در اولین راه اندازی پس از نصب، Bodhi Linux به شما اجازه می دهد که پروفایل و تم مورد نظرتان را انتخاب کنید. این انتخاب در راستای هدف سفارشی پذیر بودن میزکار توسط توسعه دهندگان قرار داده شده است. پروفایل های مختلف در واقع چینش های مختلف اجزای میزکار هستند که برای مقاصد مختلف مثل استفاده در تبلت، نت بوک یا دسکتاپ بهینه شده اند.

این تصویر پروفایل دسکتاپ (Desktop) را نشان می دهد که برای یک میزکار استاندارد طراحی شده است.
\"BodhiDesktop

یکی دیگر از پروفایل ها، پروفایلِ تبلت (Tablet) است که برای استفاده ی تبلت ها و دیگر دستگاه های صفحه لمسی طراحی شده است. در تصویر زیر رابط برنامه های این پروفایل را می بینید.
\"BodhiTablet1

دقت داشته باشید حتی با اینکه این نسخه از Bodhi Linux با میزکار E17 همراه است، باز هم این میزکار مخصوصاً زمانی که به تغییر دادن قسمت های مشخصی از تنظیمات سیستم می رسیم، سطحی برابر با میزکارهایی چون گنوم۳، KDE یا سینامون ندارد. به عنوان مثال، تغییر رزولوشن صفحه نمایش در این میزکار به آسانیِ این کار در میزکارهای دیگر نیست.

استفاده از منابع: همان طور که در نقل قولِ ابتدای بررسی خواندید، Bodhi Linux قرار است که به صورت یک توزیع مینیمال باشد. در کنار مرورگر و تعدادی ابزار سیستمی، تعداد کمی نرم افزار دیگر به صورت پیش فرض نصب است. به همین دلیل یک نصب تازه از این توزیع فقط ۱٫۷ گیگابایت فضا اشغال می کند. مصرف حافظه هم نسبتاً کم است و اگر مرورگر میدوری (Midori) که مرورگر پیش فرض است به همراه یک یا دو برنامه ی دیگر درحال اجرا باشند، چیزی حدود ۵۰۰ مگابایت حافظه مصرف می شود.

مینیمال بودن همچنین به این معنی است که به صورت پیش فرض قابلیت های کمی از سیستمتان کار می کنند و برای رسیدن به مرحله ای که از سیستمتان بتوانید برای کارهای روزمره استفاده کنید باید کمی وقت و تلاش صرفِ نصب برنامه های مورد نیاز خود بکنید که البته این هم مستلزم این است که بدانید چه چیزهایی را از طریق مخازن در اختیار دارید. اجرای ویدیو و موسیقی، ویرایش تصاویر، استفاده از برنامه های آفیس و… فقط بعد از نصب برنامه ی مورد نظر امکان پذیر است.

خوشبختانه نصب و به روز رسانی برنامه ها در Bodhi Linux همانند اکثر توزیع های لینوکسی، ساده است. سه انتخاب برای این کار در اختیار دارید: از طریق خط فرمان و دستور apt-get، استفاده از رابط گرافیکی که مدیریت بسته ی سینپتیک (Synaptic) است و رابط تحت وب.

تصویر زیر رابط اصلیِ مدیریت بسته ی سینپتیک را نشان می دهد. تا همین چندسال پیش سینپتیک مدیریت بسته ی گرافیکیِ پیش فرض برای اکثر توزیع هایی بود که از دبیان مشتق شده بودند. تعدادی از این توزیع ها مانند اوبونتو، لینوکس مینت و Linux Deepin استفاده از آن را متوقف کردند و حالا مدیریت بسته ی مخصوص به خودشان را دارند. هرچند سینپتیک هنوز هم کاری که برای آن طراحی شده است را به خوبی انجام می دهد ولی برای نصب برنامه ها بر روی نصب تازه ای از Bodhi Linux زمان بیشتری نسبت به رابط تحت وب از شما می گیرد، مگر اینکه اسم متا بسته هایی (باندل های نرم افزاری) که می خواهید برنامه های مورد نیازتان را از آن ها نصب کنید، بدانید. لیستی از این متا بسته هایِ موجود با جست و جوی کلمه ی “bodhi” به شما داده می شود.
\"BodhiSynaptic

رابط تحت وب، مرکز نرم افزاری (Bodhi Linux AppCenter) نامیده می شود و سومین انتخاب برای نصب و به روز رسانی برنامه ها را در اختیار شما قرار می دهد. برای یک کاربر تازه کار احتمالاً این روش ساده تر است چون لیست باندل های نرم افزاری (متا بسته ها) که از آن ها برای نصب برنامه ها استفاده می کنید، در صفحه ی اصلیِ رابط تحت وب در دسترس هستند.
به عنوان مثال نصب مجموعه برنامه های Nikhila، به مجموعه ی آفیس، برنامه های چندرسانه ای، مرورگر فایرفاکس و دیگر برنامه های مرتبط با اینترنت که اکثر افراد برای استفاده ی روزمره به آن ها نیاز دارند، دسترسی می دهد.

ذهنیت مینیمالیستیِ Bodhi Linux حتی به فولدرهای موجود در دایرکتوریِ home هم رسیده است. این تصویرحالت پیش فرضِ برنامه ی مدیریت فایل را نشان می دهد.
\"BodhiFileManager

نبودِ ویژگی های امنیتی در نسخه ای از نصاب اوبونتو که Bodhi از آن استفاده می کند آشکار است، پس اگر قابلیت هایی مثل رمزگذاری هارددیسک برایتان مهم است، احتمالاً Bodhi توزیعی نیست که بخواهید از آن استفاده کنید. از لحاظ امنیت شبکه، ufw برنامه ی فایروالی است که به صورت پیش فرض نصب و فعال است. پس Bodhi Linux 2.2.0 به صورت پیش فرض لایه ای از امنیت را برای اتصال به اینترنت به همراه دارد ولی به جز این فایروال، هیچ برنامه ی امنیتی برای شبکه نصب نیست.

به عنوان جمع بندی، Bodhi Linux توزیع خوبی است ولی برای همه مناسب نیست. اگر مثل من از آن جمله افرادی هستید که دوست دارید همه چیز بر روی توزیعتان به صوت پیش فرض نصب باشد پس این توزیع برای شما نیست. از طرفی، اگر برای شما اهمیتی ندارد که توزیعتان برنامه های نصب شده ی کمی دارد و حتی اینکه دوست دارید خودتان برنامه های مورد نیازتان را از ابتدا انتخاب و نصب کنید پس باید بگویم که به Bodhi Linux خوش آمده اید!

منابع مورد نیاز: ایمیج های نصبیِ Bodhi Linux برای پلتفرم های ۳۲ و ۶۴ بیتی و دستگاه های ARM در دسترس هستند که می توانید نسخه ی ۳۲ بیتی را از اینجا، ۶۴ بیتی را از اینجا و نسخه ی متناسب با دستگاه های ARM را از اینجا دریافت کنید. توضیحات درباره ی اصطلاحات مختلف میزکار E17 را هم می توانید از اینجا بخوانید.

در پایان با هم چند تصویر دیگر از محیط این توزیع می بینیم.

میزکار Bodhi Linux.
\"BodhiIssue

میزکار در حالت پروفایل نت بوک (Netbook).
\"BodhiNetbook

میزکار در حالت پروفایل تبلت (Tablet).
\"BodhiTablet

 

 

 

 

 

 

منبع: LinuxBSDos



برچسب ها : , , , , , , , , , , ,