منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

بررسی Rosa 2012 Marathon

یکی از توزیع‌های مطرح گنو‌/لینوکس، توزیع نام‌آشنای مندریوا بود که به عنوان یک توزیع آسان شناخته‌ می‌شد و از محبوبیت زیادی بین کاربران KDE برخوردار بود. این توزیع با وجود استفاده از KDE  به عنوان میزکار پیش‌فرض همواره تنظیماتی ساده و سر‌راست داشت و تغییرات زیادی در چیدمان KDE صورت نمی‌داد. با این وجود به توسعه‌ KDE کمک می‌کرد و نقش مهمی در توسعه‌ی این میزکار داشت. همچنین یکی از نکات قوت این توزیع که مرکز تنظیمات آن بود باعث می‌شد که کاربران به راحتی به انجام تنظیمات مورد نظر بپردازند. اما بعد از مدتی اوضاع برای این توزیع فرانسوی که دارای نسخه‌ی تجاری هم بود به خوبی پیش‌ نرفت و عده‌ای از توسعه‌دهندگان از این توزیع‌ منشعب شدند و اقدام به ایجاد توزیع مگیا کردند.

\"\"

بعد از آن در سال ۲۰۱۱ شرکت روسی Rosa مندریوا را تصاحب کرد و اقدامات زیادی را در جهت بهبود کیفی این توزیع انجام داد. این تغییرات که در بررسی Mandriva 2011 به آن اشاره شد، کاربردی و مثبت بودند و این توزیع را کاربرپسندتر نمودند. با این وجود در سال جاری Rosa که برند مندریوا را یک نام شکست خورده و فراموش شده می‌دید، دیگر توزیع مندریوا را با نام مندریوا عرضه نکرد و نام آن را به Rosa تغییر داد و ابزارهایی را که در مندریوا ۲۰۱۱ معرفی کرده بود بهبود بخشید؛ در همین حال شرکت حامی مندریوا نیز توسعه این توزیع را بر دوش جامعه گذاشت و آن را به یک توزیع جامعه-محور نظیر اپن‌سوزه تبدیل کرد. در هر حال Rosa خیل عظیمی از ویژگی‌های مندریوا ۲۰۱۱ را به دوش می‌کشد مضاف بر این‌که امکانات وسوسه کننده‌ی زیادی را نیز به این توزیع اضافه کرده است. با ما همراه باشید تا به مرور ویژگی‌های نسخه‌ی جدید این توزیع که در تاریخ ۱۳ می با اسم رمز Marathon منتشر شد، بپردازیم.

\"\"

نصب

نصب Rosa 2012 بسیار راحت و سرراست بوده و از لحاظ گزینه‌ها و پارامتر‌های موجود تفاوتی با نسخه‌ی گذشته در آن دیده نمی‌شود. مراحل کامل نصب را در بررسی مندریوا ۲۰۱۱ توضیح دادیم و از ذکر مجدد آن به دلیل عدم تغییرات خودداری می‌کنیم. اما نکته‌ی قابل ذکر بهبود کارایی مندریوا در هنگام اجرا به صورت زنده و همچنین مدت بوت سیستم است که سریع‌تر از قبل شده است. همچنین به دلیل استفاده از جدیدترین درایورهای متن‌باز برای کارت‌گرافیک و استفاده از KDE 4.8 جلوه‌های بصری به راحتی اجرا شده و تجربه‌ی دلنشینی را برای شما به ارمغان خواهند آورد.

بعد از ورود به نسخه‌ی زنده هیچ آیکونی بر روی دسکتاپ برای نصب Rosa وجود نداشته و فقط آیکون برنامه را می‌توان از طریق Simple Welcome اجرا کرد؛ که ممکن است باعث شود که کاربران به راحتی نتوانند گزینه‌ی نصب را پیدا کنند.

\"\"

\"\"

با وجود این‌که تغییر قابل توجهی در این قسمت وجود ندارد ولی برخی مشکلات در ظاهر برنامه رفع شده‌اند.

\"\"

 

Rosa برای نصب به سیستمی با حداقل مشخصات زیر نیاز دارد:

  • ۷۸۰ MB RAM (recommends 1Gb)
  • 10 GB free HDD space
  • VGA display with resolution 1024×768
  • Keyboard, mouse
  • DVD/flash for installation\"\"

در Rosa 2012 از کرنل نسخه‌ی ۳٫۰٫۲۸ که نسخه‌ی پایدار هسته‌ی لینوکس به شمار می‌آید استفاده شده است. همچنین PulseAudio نسخه‌ی ۲ و Systemd نسخه‌ی ۳۹ نیز در این سیستم استفاده شده‌اند؛ با این وجود GCC در این توزیع هنوز در نسخه‌ی ۴٫۶٫۱ به سر می‌برد. همچنین در این‌نسخه از Rosa هنوز از Grub Legacy به جای گراب۲ استفاده می‌شود. در نصاب نیز گزینه‌ای برای قرار دادن پسورد برای گراب وجود ندارد.

\"\"

تغییرات در KDE

در Rosa 2012 تغییرات زیادی در KDE انجام شده است، مثلا برای Decorationها از Dekorator استفاده شده است که ظاهر متفاوتی به پنجره‌های KDE بخشیده است. همچنین Theme پیش‌فرض برای برنامه‌های KDE نیز به یک تم سفارشی‌شده تقییر یافته است که این تم از Elementary با استفاده از مقادیری تغییرات بهره‌ می‌برد. همچنین مانند مندریوا ۲۰۱۱ پانل پیش‌فرض به پانل Rocket Bar و Plama Theme نیز به rosa تغییر یافته است.

\"\"

از تغییرات مثبت رخ داده در مندریوا ۲۰۱۱ که در Rosa نیز استفاده شده است، تغییر ظاهر KDM بوده است که ظاهری کاربرپسندتر به خود گرفته است با این حال Simple Welcome نیز دارای تغییرات و رفع ایرادهای زیادی بوده است که تجربه‌ی بهتری را از یک دسکتاپ مدرن در اختیار شما قرار خواهد داد.

\"\"

 

همچنین آیکون پیش‌فرض که از آیکون Elementary منشعب شده است بسیار شارپ و مناسب بوده و آیکون‌های مناسبی برای پوشه‌ها و همچنین برنامه‌ها به آن اضافه گشته است.

تغییرات نسب به مندریوا ۲۰۱۱

مندریوا ۲۰۱۱ تغییرات زیادی را نسبت به نسخه ۲۰۱۰ در دل خود داشت؛ Rosa 2012 نیز به همان اندازه کاربرانش را غافل‌گیر نموده است. به عنوان مثال طراحی مجدد SMPlayer و ساده سازی محیط آن که کارایی بیشتری به SMPlayer بخشیده است، همچنین این پخش‌کننده که به اسم Rosa Media Player در دسترس است با تم پیش‌فرض و ایکون Rosa هماهنگ شده و تجربه‌ی بهتری را از کار با SMPlayer برای شما به ارمغان می‌اورد.

\"\"

کاربران گنوم با ابزار Quick Look در Globus آشنایی دارند که برای Nautilus ایحاد شده بود و از این نظر کاربران KDE دارای گزینه‌ی مناسبی نبودند؛ اما در Rosa ابزاری با نام Klook ایجاد شده است که همان کار را در KDE به وسیله‌ی Dolphin ممکن می‌سازد.

\"\"

همچنین Dolphin 2 که شاید بتوان گفت بهترین FileManager در گنو/لینوکس است نیز علی‌رغم این که جلوه‌های زیبایی در آن قرار گرفته کارایی بالایی را ارائه می‌دهد و به از سرعت بالایی نیز برخوردار است.

\"\"

LXDE

در Rosa به راحتی قادر خواهید بود از میزکار LXDE نیز استفاده کنید؛ که این میزکار نیز بسیار خوب تنظیم شده است. در تجربه‌ای که در استفاده از آن داشتیم بسیار روان و راحت اجرا شد و منابع کمتری را نیز اسغال می‌نمود بنابراین اگر میخواهید این توزیع روسی را بر‌ روی یک سیستم ضعیف اجرا کنید LXDE گزینه‌ی مناسبی خواهد بود.

\"\"

حذف برخی برنامه‌های پیش‌فرض

در Rosa همان تنظیمات دوست‌داشتنی مندریوا، دست‌نخورده باقی مانده، اما تغییری که به نظر تغییر مثبتی می‌آید حذف برنامه‌های GTK-Based سابق است که پیش‌تر در مندریوا ۲۰۱۱ به صورت پیش‌فرض نصب بودند، این برنامه ها Pitivi و Shotwel و چند برنامه دیگر بودند که به طور پیش‌فرض نصب نیستند. در عوض وفاداری به KDE بیشتر شده. به عنوان مثال Amarok جایگزین Clementine شده است.

\"\"

نکات پایانی:

تغییرات Rosa 2012 نسبت به مندریوا معطوف به موارد فوق بوده و سایر موارد نسبت به مندریوا ۲۰۱۱ تفاوتی نکرده؛ در حقیقت اگر تغییرات فوق را کنار بگذاریم در سایر موارد Rosa فقط آپدیتی بر مندریوا ۲۰۱۱ بوده است که در برسی مربوطه به تفصیل به آن پرداختیم. تمرکز اصلی تیم Rosa در این نسخه اغلب معطوف به پایداری و بهبود قابلیت‌های گذشته بوده است. از نکات مثبت این نوزیع می‌توان به پایداری بالای آن اشاره کرد.

از نکات منفی این توزیع نیز می‌توان به مدیر بسته‌های گرافیکی آن اشاره داشت که نسبت به Muon و Ubuntu Software Center از کاربر پسندی کمتری برخوردار است.

اگر به یک توزیع با ظاهری زیبا و در عین حال متفاوت از دیگر KDEها نیاز دارید روسا بهترین گزینه برای شما خواهد بود، اما اگر می‌خواهید از یک توزیع مبتنی بر RPM و همچنین دارای میزکار KDE بهره ببرید که KDE خالص را در اختیار شما قرار دهد Mageia را به شما پیشنهاد می‌کنیم که به تازگی نسخه‌ی ۲ آن نیز منتشر شده است. از مزایای مگیا می‌توان به امکان نصب بسته‌های ROSA در آن اشاره کرد که باعث می‌شود به راحتی بتوانید نرم‌افزارهای موجود در Rosa  مانند Klook و Rosa mediaplayer و یا حتی Rocket bar و Simple Welcome را در صورت علاقه نصب کنید. در هر حال این توزیع با وجود تغییرات اخیر یک توزیع بسیار مناسب برای کاربران دسکتاپ و همچنین نا‌آشنا با گنو/لینوکس به حساب می‌آید و تجربه‌ای جدید را در اختیار کاربر قرار خواهد داد.

14 دیدگاه برای این نوشته:

  1. \'\'WinonuX:

    ۱۱ خرداد ۱۳۹۱
    مرســـی احسان جان

    زحمت زیادی براش کشیدن واقعا…
    فقط اگه یه کادر جستجو در Control Center داشت دیگه عالی بود…

  2. \'\'علی:

    ۱۱ خرداد ۱۳۹۱
    سلام. ممنون از تلاشتون.
    فقط یه پیشنهاد:
    به نظر من openSUSE به فارسی میشه اوپن سوزه و نه اپن سوزه.
    همانگونه که OPEC هم بصورت اوپک نوشته میشه و نه اپک.
  3. \'\'prp-e:

    ۱۱ خرداد ۱۳۹۱
    با این بررسی که خوندم ؛ تقریبا میشه گفت بی نظیره.

    ولی فکر میکنم مگیا آینده دار تر از این توزیع باشه.

  4. \'\'SL:

    ۱۱ خرداد ۱۳۹۱
    این بررسی با اشتراک ایمیل ارسال نشد
  5. \'\'پویا محمد کاری:

    ۱۱ خرداد ۱۳۹۱
    دوست عزیز در تمام متون فارسی \”open\” به صورت \”اپن\” نوشته میشه
  6. \'\'پویا محمد کاری:

    ۱۱ خرداد ۱۳۹۱
    در این دورانی که در گنو هستم و عاشق لینوکسم به هیج وجه از مندریوا خوشم نیومد. طراحی فاجعش م انگیز بود. اما این جدیده رو ندیدم هنوزم از طراحیش خوشم نمیاد ولی شاید خوب بود! من نمیدونم آخه چرا ما تو گنو/لینوکس همه چیز داریم الا سلیقه در طراحی برنامه!
  7. \'\'بیژن بینایی:

    ۱۲ خرداد ۱۳۹۱
    به نظر توزیع بسیار زیبایی می آید من که می خواهم نصبش کنم.
    یک زمانی اوبنتو خیلی خوب بود اما الان دیگه داره تبدیل به یک موجود اعصاب خورد کن می شه
    مثلا حذف synaptic یا gnome shell
    هر بار که نصبش می کنی باید یک ساعت بشینی و این مشکلات را دونه دونه حل کنی
    تم بریزی، آیکن نصب کنی
    conky را ست کنی
    خب می میردن این ویژگی ها را خودشون اضافه می ردن پس معنای توزیع چیه؟
  8. \'\'mrmrn:

    ۱۲ خرداد ۱۳۹۱
    البته من یه چرخی تو ریپو هاش زدم.خیل خالین.یعنی خیلی خیلی نرم افزراش کم بودن.لذا بعد ۳ روز پاک کردم الان فدورا ۱۷ دارم توپ.
    ممنون بابت ریویو.
  9. \'\'abolfazl:

    ۱۲ خرداد ۱۳۹۱
    سلام
    پیش فرض kdevelop داره
    من می خوام برای برنامه نویسی و چرخیدن تو اینترنت و …
    به نظرتون دانلود کنم ؟
    فدورا خوبه ولی بسته های زیادی داره که فعلا باهاش کاری ندارم
    ممنون
  10. \'\'علی:

    ۱۲ خرداد ۱۳۹۱
    خب در تمام متون فارسی اشتباه مینویسن! نشانش هم اینه که در متون فارسی بجای اوپن باید نوشت باز!!!
    در اوپن سوزه هم چون اسم هست ترجمه نمیشه و باید نوشت اوپن.
  11. \'\'مسعود آموزگار:

    ۱۲ خرداد ۱۳۹۱
    علی جان اپن و اوپن هر دو صحیح هست. در زبان انگلیسی روی اوووو استرس بیشتری هست و در زبان انگلیسی آمریکا فشار کمتری. اوپن با استرس روی اووو . و اپن بدون این استرس. اصولا این کلمات باید با الفبای انگلیسی هم نوشته بشن. وگرنه لینوکس هم غلطه… لینکس صحیحه. یک نفر رو پیدا کن توی انگلیسی بگه لینووکس/ لینکس صحیحه.
    در مجموع نمیشه خیلی روی اینا با اطمینان نظر داد و یکی رو صحیح و دیگری رو غلط دونست. :)
  12. \'\'Konqi:

    ۱۴ خرداد ۱۳۹۱
    ابزارهای ROSA و Mandriva از قبیل تم های آیکن و.. و همینطور Simple Welcome و Stackfolder و Rocketbar در اوپن سوزه هم موجود هستند.

    برای نصب مخزن openSUSE BuildService KDE:extra رو اضافه کنید و از طریق اون مخزن نصب کنید. همچنین مخزن openSUSE BuildService KDE:UpdatedApps هم مفید است.

    در کل BuildService یکی از مزایای openSUSE هست که به نظر من امتیاز بزرگی هست.

  13. \'\'محمد:

    ۱۹ خرداد ۱۳۹۱
    ایول دمت گرم
    من کوبونتو 12.4 دارم و هیچ مشکلی باهاش ندارم .
    به نظرت پاکش کنم rosa بریزم؟
    :-؟؟
  14. \'\'arvin:

    ۲۱ خرداد ۱۳۹۱
    درود
    من یه سوال داشتم اینکه من python رو بلدم حالا میخوام کمی درباره pyqt یاد بگیرم ولی نمیدونم چطوری باید کامپایل کنم یا اگه مفسر داره اجرا کنم.
    ممنون میشم راهنمایی کنی.

\"ارسال



برچسب ها : , , , , , ,