اوبونتو ۱۳.۱۰ با گنوم ۳.۸ ارائه شده که گرچه جایگزین خوبی از نظر پایداری و امکانات برای یونیتی است ولی چندان بهروز نیست.
نسخهی جدیدتر میزکار گنوم در سپتامبر ۲۰۱۳ منتشر شده که بهبودهای فراوانی در ویژگیها، اپلیکیشنها و کارایی به همراه داشته است. از پشتیبانی صفحههای با رزولوشن بالا گرفته تا Client-side Decoration برای پنجره نرمافزارها، گنوم ۳.۱۰ را به یک آپدیت ضروری بدل میکند.
خبر خوب این که اگر از اوبونتو ۱۳.۱۰ استفاده میکنید، دارای اتصال اینترنت مناسب و همچنین مشتاق به زدن چند کد باشید، مجبور نیستید با یک نسخه قدیمی از گنوم سر کنید.
چگونه در اوبونتو ۱۳.۱۰، گنوم را به نسخه ۳.۱۰ ارتقا دهیم
اول از همه باید PPA گنوم ۳ را به مخازن اوبونتو اضافه کنیم. برای اینکار میتوانیم از رابط گرافیکی هم استفاده کنیم اما اگر از طریق خط فرمان اقدام کنیم بسیار راحتتر و سریعتر به هدف میرسیم.
یک پنجره جدید در ترمینال باز کنید، و فرمان زیر را اجرا کنید. وقتی که درخواست کلمه عبور شد، پسورد خود را وارد کنید.
وقتی که PPA اضافه شد و لیست بستهها بروزرسانی شد میتوانیم به سراغ نصب گنوم۳.۱۰ برویم. برای این کار از دستور زیر استفاده کنید، دوباره وقتی که درخواست شد پسورد سیستم را وارد نمایید.
ممکن است در این مرحله دریافت و نصب پکیجهای مورد نیاز مقداری طول بکشد، پس صبور باشید.
در طول روند نصب بستهها از شما درخواست میشود مشخص کنید که از کدام Display Manager (صفحه ورود) بصورت پیشفرض استفاده شود.
تصمیمگیری در این مورد کاملا به خودتان بستگی دارد، هر دوی صفحه خوشآمد گویی یونیتی (LightDM) و صفحه ورود گنوم (GNOME Display Manager) به راحتی به شما امکان تغییر بین محیطهای مختلف را میدهند اما فقط در صفحه ورود گنوم (GDM) به شما ویژگیهای خاصی مثل اطلاع رسانیهای لاک اسکرین ارائه میشود.
وقتی که تصمیم خود را در گرفتید با دکمه بالا و پایین کیبورد و زدن دکمه اینتر یکی را انتخاب کنید تا روند نصب ادامه پیدا کند.
اضافه کردن برنامههای تکمیلی
گنوم ۳.۱۰ با ویژگیها و اپلیکیشنهای بسیار خوبی نظیر Map ،Gnome Weather ،Music و تغییرات متفرقه دیگر ارائه شده است. از آنجا که تمام برنامههای جدید به حد پایداری کامل نرسیدهاند تا با PPA اصلی گنوم همراه باشند، برای بهره بردن از آنها لازم است یک جفت PPA دیگر را نیز به مخازن خود اضافه کنید. تصمیم گیری در مورد اینکه آیا به این برنامهها نیاز خواهید داشت یا نه بر عهده خود شماست.
لازم است اطلاع داشته باشید که گزارشهایی مبنی بر عدم پایداری پکیجهای موجود در این ppaها داده شده است. البته بیشتر این مشکلات احتمالی کوچک و قابل چشمپوشی هستند اما پتانسیل مشکلات بزرگ مثل کرش کردن کامل گنوم وجود دارد.
پس از در نظر گرفتن این اخطار، در صورت تمایل پنجره جدیدی در ترمینال باز کنید و دستورات زیر را وارد کنید:
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
و برای اضافه کردن تعدادی از برنامههایی که پیشتر نام برده شد دستور زیر را بزنید.
خب بالاخره تمام شد.
شاید لازم باشد که از سیستم بیرون آمده (log out) و دوباره وارد شوید (در صفحه ورود حتما نشست گنوم را انتخاب کنید) تا همه چیز به درستی کار کند.
تفاوتهای جزیی
اگر یونیتی را در کنار گنوم ۳.۱۰ حفظ کردهاید و هنوز بر روی سیستم نصب است به چند نکته زیر توجه داشته باشید.
اول از همه شما در بخش تنظیمات سیستم دو بخش برای ‘Online Accounts’ مشاهده میکنید. یکی که با آیکون کلید دار نشان داده شده نسخه مربوط به یونیتی است و آن یکی که شبیه دوشاخه و پریز است مربوط به گنوم.
بعضی از نرمافزار ها نیاز دارند تا اکانت مورد نیاز را به یونیتی اضافه کنید (Shotwell, Gwibber, Empathy) و بعضی دیگر به گنوم (Evolution, Documents, Contacts).
در بخش تنظیمات قسمتهای مربوط به ‘Notifications’ و ’Search‘ مخصوص به گنوم هستند، هر دوی آنها به شما اجازه گزینش و انتخاب نرمافزارهایی که قابلیت نمایش دادن نوتیفیکیشن و حضور در نتایج اکتیویتیز را دارند میدهد.
پاک کردن گنوم ۳.۱۰
پاک کردن گنوم ۳.۱۰ با استفاده از ابزار PPA Purge یک روند بسیار مستقیم و مشخص دارد. این ابزار را میتوایند از Ubuntu Software Center دانلود کنید. استفاده از این ابزار آسانترین راه برای پاک کردن خوکار و یا داونگرید کردن بستههای است که از طریق PPA نصب شدهاند.
برای استفاده از این ابزار لازم است به ترمینال برگردیم و چند دستور زیر را وارد کنیم و به هر پرسشی که در طی فرآیند داونگرید پرسیده شود رسیدگی کنیم.
همچنین اگر PPAهای اختیاری را نیز اضافه کردهاید باید آنها را نیز پاکسازی کنیم.
sudo ppa-purge ppa:gnome3-team/gnome3
وقتی که این فرآیند کامل شد نسخه ۳.۸ گنوم دوباره به جای خود باز خواهد گشت. اگر نمیخواهید که گنومشل را نیز داشته باشید با دستور زیر میتوانید آن را پاک کنید.
و در نهایت، به صورت دستی برنامههای باقیمانده که بعد از دوانگرید هنوز وجود دارند را پاک کنید (Epiphany and GNOME Documents).
و در نهایت سیستم را ریبوت کنید.
برگرفته از +
4 دیدگاه برای این نوشته:
خادم:
۱۶ آذر ۱۳۹۲
سلام یه سوال داشتم اینکه وقتی گنوم ۳.۱۰ رو نصب کردیم توی صفحه لاگین کنار مابقی دسکتاپا هست؟مثل سابق گنوم بدون افکت و کلاسیک هم نصب میشن همراهش؟مسعود آموزگار:
۱۶ آذر ۱۳۹۲
بله کنار یونیتی یا هر محیط دیگه که نصب کردید قرار میگیره.
خیر گنوم کلاسیک به کلی حذف شده دیگه…xubuntu4iran:
۱۶ آذر ۱۳۹۲
با تشکر از مترجم
& یا &؟مجتبی:
۱۶ آذر ۱۳۹۲
واسه کسانی که آرچ دارن گنوم ۳.۱۰ به راحتی در دسترس هست.
مبارک ابونتوییها باشه