rman مخفف Recovery Manager ابزاری مفید در اوراکل برای Backup و Recovery پایگاه داده بکار می رود. با استفاده از rman امکان پشتیبان گیری Online وجود دارد به این معنی که می توان در هنگام Start بودن پایگاه داده، از فایل های آن مانند Data File ها و Control File ها و … پشتیبان تهیه کرد در صورتی که در هنگام Start بودن پایگاه داده و عدم وجود rman نمی توان بصورت دستی و با استفاده از دستور های کپی سیستم عاملی مانند cp در یونیکس ها و copy در ویندوز از این فایل ها یک کپی و پشتیبان تهیه نمود. همچنین با استفاده از rman امکان تهیه پشتیبان های Incremental نیز وجود دارد.
برای اتصال به rman باید حداقل یک پارامتر TARGET که توسط آن به پایگاه داده مقصد متصل می شویم را تعیین کرد. یک روش برای اتصال به rman، اجرای دستور rman در خط فرمان سیستم عامل و پس از نشان دادن اعلان <RMAN باید از دستور CONNECT برای اتصال به پایگاه داده هدف یا Target Database استفاده کرد.
RMAN> connect target #Establishes a connection between RMAN and a target database
RMAN> connect auxiliary #Establishes a connection between RMAN and an auxiliary database instance
RMAN> connect catalog #Establishes a connection between RMAN and a recovery catalog database
همچنین نیاز به رشته اتصال به فرمت زیر نیز دارید :
username/password@oracle_sid
در قسمت 1 ابتدا دستور rman را وارد کردیم و پس از Enter کردن دستور قسمت 2 را نوشتیم که همان رشته اتصال است. در رشته اتصال sys نام کاربری و orcl نام پایگاه داده ای است که می خواهیم برای گرفتن پشتیبان به آن وصل شویم. دقت کنید که رشته اتصال بعد از target آمده است پس پایگاه داده هدف orcl است. به این خاطر رشته اتصال را به فرم username@oracle_sid نوشتیم چون می خواستیم در قسمت 3 پسورد را بدون نمایش روی خط فرمان وارد کنیم. در قسمت 4 یک اعلان که شماره ID پایگاه داده که یصورت منحصر به فرد است را نشان داد که این یعنی اتصال موفقیت آمیز به پایگاه داده هدف. در نهایت پس از اتصال دوباه اعلان <RMAN برای ورود دستور ها نشان داده می شود.
روش دیگر برای اتصال به پایگاه داده هدف استفاده از خط زیر است :
rman target username/password@oracle_sid
با توجه به توضیحات شکل قبلی، شکل بالا نیز قابل درک است.به صورت پیش فرض rman از Control File پایگاه داده مقصد بعنوان RMAN Repository استفاده می کند. RMAN Repository متادیتا هایی درباره پایگاه داده هدف که توسط rman برای گرفتن پشتیبان و عمل Recovery که بصورت پیش فرض در Control File پایگاه داده هدف ذخیره می شوند. یکی از دلایل تنظیم خودکار گرفتن پشتیبان از Control File به دلیل وجود این متادیتا هاست. اما ممکن است اطلاعات مربوط به یک ا چندین پایگاه داده در قالب یک پایگاه داده مجزا ذخیره شوند که به این پایگاه داده Recovery Catalog Database گویند. استفاده از Recovery Ctalog امنیت و قابلیت اطمینان و دسترسی بیشتری را نسبت به Control File ها دارد به این صورت که بر خلاف از بین رفتن Control File در یک پایگاه داده هدف، می توانیم با استفاده از Recovery Catalog و گرفتن پشتیبان از خود Recovery Catalog (خودش یک پایگاه داده مجزا است) همیشه اطلاعات متادیتا ها را داشته باشیم. و دومین دلیل اینکه با استفاده از Recovery Catalog می توانیم اطلاعات متادیتای چندین پایگاه داده هدف را داشته باشیم.در این مطلب چگونگی تنظیم Recovery Catalog گفته شده است. برای اتصال به یک Recovery Catalog Database باید از یکی از دو روش زیر استفاده کنیم. در اولین خط زیر مانند شکل اول، ابتدا دستور rman را وارد کنیم و سپس دستور CONNECT را اجرا کنیم. در ومین دستور زیر مانند شکل دوم در یک خط به Recovery Catalog Database وارد می شویم. توجه کنید بجای استفاده از TARGET از CATALOG استفاده کرده ایم و همچنین username و password مربوط به پایگاه داده Recovery Catalog است که با oracle_catalog_database_sid مشخص می شوند.
RMAN> connect catalog username@password@oracle_catalog_database_sid
rman catalog username@password@oracle_catalog_database_sid
Auxiliary Database خود نیز یک پایگاه داده است که کپی از پایگاه داده هدف می باشد و برای اعمال تست و آزمایشی استفاده می شود. می توانید قبل از انجام عمل Backup یا Recovey روی نسخه اصلی پایگاه داده هدف توسط یکی از دستور های زیر به نسخه کپی آن متصل شوید و یک تست از اعمال را انجام دهید و در نهایت روی پایگاه داده هدف اصلی انجام دهید.
RMAN> connect catalog username@password@oracle_auxiliary_database_sid
rman catalog username@password@oracle_auxiliary_database_sid