هر چند بازدیدهای فیزیکی از نمایشگاه کتاب تهران بیشتر از بازدیدهای وب سایت آن است ولی مراجعه کنندگان به این وب سایت یک نمونه بسیار خوب از بازدیدکنندگان عمومی وب سایتها در ایران هستند.
به همین دلیل اطلاعات به درد بخور از این بازدیدکنندگان را منشتر میکنم. که برخی از آنها شامل اطلاعات جالبی هستند و حتی میتوان بر اساس آنها تصمیمات استراتژیک بر روی تکنولوژیهای مختلف را اتخاذ کرد. به هر حال من سعی کردم نتایج اخلاقی هر آمار را استخراج کنم!
بازه زمانی این آمار از ۶ تا ۱۰ اردبیهشت ۱۳۹۳ میباشد. نمایشگاه کتاب ۱۰ اردیبهشت افتتاح شد و ۲۰م به پایان رسید.
این آمار مربوط به بازدید کنندگان منحصر به فرد است که در این بازه زمانی حدود ۳۰۴ هزار نفر بودهاند.
بازدید کنندگان جهانی
بیشتر بازدیدکنندگان از ایران بودند ولی با وجود اینکه میهمان ویژه نمایشگاه امسال افغانستان بود بازدیدکنندگان آمریکا و اروپا و خیلی جاهای دیگر، بیشتر از افغانستان بودند
نتیجه اخلاقی: استفاده از ابزارهای دورزنی انقدر مرسوم شده که حتی مراجعه به وب سایتهای داخلی نیز بدون خاموش کردن آنها صورت میگیرد.
بازدید کنندگان ایرانی
طبق آمار، بازدیدهای اصفهان بیشتر از هر جای دیگر حتی تهران بوده است.
نتیجه اخلاقی: دو سناریو برای این موضوع وجود دارد؛ یکی اینکه در اصفهان کتاب از ارزش خاصی برخوردار است و اصفهانیها ابتدا در سایت به دنبال کتاب مورد نظر خود میگشتند تا اگر در نمایشگاه بود به نمایشگاه مراجعه کنند. دیگری اینکه خطوط مخابراتی اصلی اینترنت از اصفهان عبور میکنند و تپولوژی شبکه کشور به گونهای است که به نظر میرسد برخی از درخواستها از اصفهان ارسال شده! منطقی نیست ولی از نظر فنی ممکن است.
روند بازدید در روزهای مختلف
روزی که بیشتر از همه بازدید داشتیم روز افتتاحیه (۱۰ اردیبهشت) بوده است و تقریبا بعد از آن روند نزولی داشتهایم.
نتیجه اخلاقی ندارد!
روند بازدید در ساعات مختلف
بیشترین بازدید مربوط به ساعت ۱۱ صبح است. این الگو در روزهای تعطیل تغییر میکند.
نتیجه اخلاقی: در اوج ساعات اداری بیشترین بازدیدکننده را داشتیم. این اصلا نشانه خوبی نیست. در این ساعت کارمندان یا باید مشغول کار باشند و یا پاسخگوی ارباب رجوع.
سیستمهای عامل
این یکی از جالب ترین آمارهاست. در روزهای تعطیل بعد از ویندوز ۷ بیشترین بازدیدها مربوط به اندروید بود، مخصوصا در ساعت اولیه روز. جالب اینجاست که ویندوز ۸ هنوز با اختلاف قابل توجهی از اندروید پایینتر است و الان بیش از یک سال از ارائه ویندوز ۸ میگذرد.
در انتهای لیست سیستمعاملهای جالبی وجود دارند. QNX یک سیستمعامل Realtime است که واقعاً نمیدانم چطور ۳ نفر با استفاده از آن سایت را مشاهده کردند؟ البته ممکن است مربوط به سیستمهای مانیتورینگ باشد. و از آن جالبتر ویندوز ۹۸ است!!! ۴ نفر با استفاده از ویندوز ۹۸ از این وب سایت بازدید کردند!
در بین سیستمعاملهای موبایل یک نکته جالب دیگر ویندوز فون است که به طور واضح نشان میدهد که حداقل در بازار ایران کاملاً شکست خورده. حتی نتوانسته جانشین ویندوز موبایل شود!
و اما در مورد لینوکس جالب است که از مک بالاتر است و بیشتر مورد استفاده قرار گرفته. البته به قول برخی، مک هم یک توزیع فوقالعاده زیبا از لینوکس است.
نتیجه اخلاقی: البته که بعید است ویندوز (از هر نسخهای) با سیستم عامل دیگری جایگزین شود. اما اوضاع مایکروسافت حداقل در ایران جالب نیست و سیستمعاملهایی که مایکروسافت برای آینده روی آنها کار کرده جایگاه مناسبی ندارند.
و اما مرورگرها
لیست بالا ۲۵ مرورگر پر استفاده در بین بازدیدکنندگان را نمایش میدهد. و لیست پایین جایگاه IE 5.0 را نشان میدهد:
هر چند در بین ۵۰ مرورگر کم بازدید قرار گرفته اما ۴ بازدید کننده داشتیم که با این مرورگر سایت را مشاهده کردند. از صمیم قلب آرزو داشتم بدانم چرا و چگونه این چهار نفر با IE 5 سایت را مشاهده کردند، در کجا زندگی میکنند و از چه امکاناتی برخوردارند؟ آیا با مودم Dial-up به اینترنت متصل شدهاند؟ اصلا هدفشان از اتصال به اینترنت چه بود؟ آیا میخواستند تست کنند که سایت ما با IE 5 هم قابل مشاهده است؟ همین سوالها را از آن ۴ نفر که با ویندوز ۹۸ آمدهاند (که احتمالا همین ۴ نفر هستند) هم دارم.
نتیجه اخلاقی: بیشتر مراجعه کنندگان دارای امکانات HTML 5 و CSS 3 هستند و این جای خوشحالی دارد و به طور قطع استفاده از ویژگیهای جدید HTML و CSS پذیرفته شده است.
موتورهای جستجو
نتیجه اخلاقی: گوگل اختلاف واقعاً فاحشی (حتی شاید وحشیانه) با بقیه موتورهای جستجو دارد.
و ترافیک مصرفی در ۳۰ روز گذشته
اپهای موبایل نمایشگاه
چند شرکت اقدام به تولید نرمافزارهای تحت موبایل برای نمایشگاه کتاب کردند که آمار دانلود صورت گرفته آنها به شرح زیر است:
- نرمافزارهای اندرویدی جمعاً ۱۴,۰۷۶ مورد کلیک (دانلود)
- نرمافزار آی او اس ۳,۴۲۲ مورد کلیک
آمار نرمافزار آی او اس احتمالا دقیق نیست چون من تعداد کیکهایی که به سایت ایبنا برای دانلود این اپ داده بودیم را شمردهام.
چند نکته
- در ساعات اولیه روز به خصوص روزهای تعطیل، بعد از ویندوز ۷، بیشترین بازدید توسط سیستم عامل اندروید صورت میگرفت
- با استفاده از این روش محاسبه کردم که به طور متوسط ۴.۸ درخواست در هر ثانیه بر روی سرور بوده است
- تعداد کانکشنهای باز بر روی پورت ۸۰ با استفاده از دستوری که قبلاً توضیح داده بودم در ساعات شلوغی به ۸۰۰ عدد میرسید
- بیشتر مراجعات بعد از صفحه خانه به صفحه جستجوی کتاب بوده است
- اطلاعات کتب توسط مرکز دیگری تهیه و به ما تحویل میشود و متاسفانه محل بسیاری از کتابها در نمایشگاه مشخص نبود
با تشکر از stat7.com برای آمارگیری، که سرویس خوبی دادند فقط گاهی اوقات از دسترس خارج میشد و در کل کمی نیاز به بهبود در زمینه سرعت پاسخگوی سرورها و احتمالا پهنای باند دارد.