پیشتر Mageia 1 را در LinuxReview به تفصیل معرفی و بررسی کردیم. اکنون نسخه ۲ پایدار این توزیع منشعب شده از مندریوا در تاریخ ۲۲ می ۲۰۱۲ منتشر شده است. در ادامه به بررسی ویژگیهای این نسخه خواهیم پرداخت.
در بیانیه رسمی بر روی وب سایت این توزیع آمده:
بچهٔ ما در حال بزرگ شدن است: Mageia 2 اینجاست.
ما جامعه Mageia هستیم و بسیار مسروریم که اعلام کنیم Mageia 2 از راه رسید! ما اوقات خوشی را در ساخت این نسخه با هم داشتیم و امیدواریم که شما هم آنگونه که ما از ساخت آن لذت بردیم از استفادهٔ آن لذت ببرید.
رسانههای در دسترس
Mageia دو مدیای مجزا برای نصب دارد.
- ایزوی DVD و ایزوی با معماری دوگانه که از نصاب قدیمی darkx استفاده میکند.
ایزوی DVD قابلیت نصب KDE4 ،GNOME و LXDE را دارد. در این نسخه darkx قابلیت اضافه کردن مخازن بر خط (آنلاین) Mageia را در زمان نصب به شما میدهد و این بدان معنیست که بستههای بسیار بیشتری برای نصب در اختیار خواهید داشت. این ایزو تنها شامل نرمافزارهای free-open-source میشود و نباید انتظار وجود بستههای غیر آزاد مانند راهاندازهای اختصاصی گرافیکهای ATI یا nVidia یا سفتافزارهای مربوط به کارتهای wifi را داشته باشید. ولی مخازن برخط میتوانند شما را در نصب این بستهها یاری کنند. جهت دریافت این ایزو برای معماری ۳۲ بیت از (پیوند مستقیم – پیوند تورنت(پیشنهاد میشود)) و برای معماری x86_64 از (پیوند مستقیم – پیوند تورنت(پیشنهاد میشود)) استفاده کنید.
همانند ایزوی DVD معمولی یک ایزو با قابلیت نصب دو معماری ۳۲ بیت و x86_64 که یک دیسک نصب کمینه میباشد نیز وجود دارد. شما در این ایزو تنها به محیط دسکتاپ LXDE برای نصب دسترسی خواهید داشت. این ایزو عموما برای کاربران کار کشته و مدیران سیستم جهت توسعه Mageia در نظر گرفته شده و با توجه به اینکه از darkx استفاده میکند قابلیت اضافه کردن مخازن بر خط را دارا میباشد. برای دریافت این ایزو از (پیوند مستقیم – پیوند تورنت(پیشنهاد میشود)) استفاده کنید.
- دیسک زنده برای امتحان پیش از نصب توزیع و اتخاذ تصمیم برای نصب Mageia بر روی هارد دیسک، مورد استفاده قرار میگیرد.
دیسک زنده هم قابلیت آزمایش بیخطر توزیع را به شما کاربران میدهد تا بدون هیچگونه تغییری بر روی سختافزار سیستم خود و یا ویرایش پارتیشنهای هارد بتوانید محیط Mageia را ببینید و در صورت تمایل آن را با استفاده از آیکن مخصوصی که بر روی دسکتاپ محیط زنده بدین منظور قرار گرفته بر روی هارد دیسک خود نصب کنید. هر دیسک زنده شامل یک محیط میزکار میشود. برای دریافت دیسک زنده با محیط میزکار KDE4 و یا GNOME از پیوندهای زیر استفاده کنید.
۳۲ بیت با میزکار KDE: پیوند مستقیم – پیوند تورنت
۶۴ بیت با میزکار KDE: پیوند مستقیم – پیوند تورنت
۳۲ بیت با میزکار گنوم: پیوند مستقیم – پیوند تورنت
۶۴ بیت با میزکار گنوم: پیوند مستقیم – پیوند تورنت
مخازن Mageia
نرمافزارهای Mageia در سه مخزن/مدیای مختلف بسته به نوع گواهی آنها قرار میگیرند .
Core: این مخزن شامل بستههای آزاد/متنباز بوده و به صورت پیشفرض اضافه شده و فعال است.
Nonfree: این مخزن حاوی بستههایی رایگان بوده که Mageia آنها را بازپخش کرده و ممکن است شامل برنامههای کد-بسته شود. به عنوان مثال این مخزن شامل راهاندازهای اختصاصی گرافیکهای ATI و nVidia نیز هست. این مخزن در Mageia اضافه شده ولی به صورت پیشفرض در دسترس نیست.
Tained: این مخزن شامل بستههایی با گواهی آزاد میشود. معیار اصلی قرار دادن بستهها در این مخزن نقض قوانین کپی رایت و ثبت اختراع در برخی از کشورها میباشد. به عنوان مثال کدکهای چندرسانهای مورد نیاز برای پخش برخی فایلهای صوتی/تصویری در این مخزن واقع شده است. Tained نیز اضافه شده است ولی به صورت پیشفرض فعال نیست.
ویژگیهای اصلی Mageia 2
خبرهای خوش:
پشتیبانی سختافزاریِ نصاب به شدت گسترده شده و نصب کمینه به زیر ۵۳۰ مگابایت رسیده است.
سیستم نجات بهتر کار میکند و مشکلاتی که در Mageia 1 با آن مواجه بودیم را ندارد.
ابزارها:
استفاده حافظه در تعدادی از ابزارها کاهش پیدا کرده؛ کرشهای مختلف ترمیم شدهاند و پشتیبانی سختافزاری بهتر شده است.
مدیریت بستهها
ابزار مدیریت بسته با رابط خط فرمانی از urpmi نام آشنا استفاده میکند و به راحتی با تشخیص پیش نیازها، بستههای RPM را نصب میکند. همیچنین میتواند برای بهروزرسانی سیستم مورد استفاده قرار بگیرد. لازم به ذکر است RPM به نسخه ۴.۹ ارتقا پیدا کرده و برخی از عملیاتها را سریعتر انجام میدهد.
ابزار اصلی مدیریت بستهها با رابط گرافیکی در این توزیع Rpmdrake است که کار نصب و حذف بستهها را به عهده میگیرد و از طریق منوی اصلی در دسترس شما قرار دارد.
همچنین ابزارهای دیگری از جمله rpmdrake یا MageiaUpdate و … از طریق MCC آماده به کارند.
ابزارهایی جهت پیکربندی سیستم نیز برای شما آماده شده:
drakconf: مرکز کنترل Mageia که میتواند تمام ابزار مربوط به مدیریت سیستم را اجرا کند.
Drak3d: یک ابزار برای پیکربندی افکتهای سه بعدی میزکار.
drakguard: یک ابزار برای پیکربندی کنترل والدین.
Rpmdrake: یک رابط ساده که نصب و حذف بستههای RPM را در Mageia به راحتی انجام میدهد.
Drakx-net: ابزار شبکه در Mageia.
userdrake: یک ابزار قدرتمند و کاربر پسند برای مدیریت کاربرها و گروهها.
system-config-printer: یک ابزار قوی برای پیکربندی چاپگر که توسط Redhat/Fedora توسعه داده میشود.
محیطهای میزکار در دسترس
KDE4
Mageia 2 شامل KDE SC 4.8.2 است. در این نسخه شاهد بهبودهای زیاد به همراه ویژگیهای جدیدی هستیم. اطلاعات بیشتر
GNOME
Mageia 2، گنوم ۳.۴ را با تعدادی از برنامههای محبوب نظیر Totem ،Rhythmbox ،Epiphanu و … به همراه دارد. ( اطلاعات بیشتر + + در مورد گنوم ۳.۴)
دیگر محیطها نظیر XFCE4 ،LXDE ،Razor-Qt و E17 به همراه مدیرهای پنجرهٔ مختلف نیز در Mageia ۲ در دسترس شما میباشد.
سیستم پایه
لینوکس ۳.۳ در Mageia ۲ جای خوش کرده است؛ این توزیع از dracut به عنوان ابزار ساخت initrds استفاده میکند. در سایت اصلی اعلام شده که هنوز mkinitrd برای آنهایی که نیاز به آن دارند تهیه میشود ولی تنها تا زمانی که از initscripts استفاده میشود از آن پشتیبانی خواهد شد. کاربرانِ systemd بایستی از dracut استفاده کنند.
Systemd / Initscripts
در پی استانداردسازی که بقیه توزیعها انجام دادهاند Mageia نیز تصمیم گرفته که از systemd برای راهاندازی به جای Initscripts استفاده کند. این کار راهاندازی را سادهتر و تعمیر و نگهداری آن را آسانتر میکند. گزینهٔ نگهداری سیستم فعلی init نیز برای کسانی که با systemd مشکل دارند و منتظر انتشارهای بعدی هستند نیز در نظر گرفته شده است.
به روز رسانی از Mageia 1
بهروزرسانی از Mageia 1 بایستی به خوبی پشتیبانی شود اما باز مثل همیشه توصیه میشود که از اطلاعات مهم خود پیش از انجام این کار یک نسخه پشتیبان تهیه کنید و مطمئن شوید سیستم Mageia 1 را کاملاً بهروز کردهاید.
چندین راه برای اینکار وجود دارد:
به روز رسانی بر خط با استفاده از رابط گرافیکی mgaonline.
دستورات زیر را با مجوز ریشه در ترمینال وارد کنید:
killall mgaapplet mgaapplet --testing
یا
su mgaapplet-upgrade-helper --new_distro_version=2
با استفاده از ابزار خط فرمانی urpmi
دستور زیر را برای خارج کردن هر گونه منبع از روی سیستم صادر کنید:
su urpmi.removemedia -a
مخزن بر خط Mageia را اضافه کنید:
su urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist http://mirrors.mageia.org/api/mageia.2.$ARCH.list
یک آیینه مدیا را مشخص کنید:
su urpmi.addmedia --distrib
برای بدست آوردن media_url از این پیوند کمک بگیرید.
در نهایت سیستم را بهروز کنید:
su urpmi --replacefiles --auto-update –auto
همچنین میتوانید با استفاده از DVD اینکار را انجام دهید. برای این منظور بعد از دانلود فایل ایزو، سیستم را از طریق آن بوت کنید و Install Mageia 2 را از منوی گراب انتخاب کنید. سپس در نصاب گزینهٔ Upgrade را برای ارتقا انتخاب کنید.
نسخه کامل نکات انتشار را میتوانید به زبان انگلیسی از این پیوند مشاهده کنید.
7 دیدگاه برای این نوشته:
mastershot:
۰۴ خرداد ۱۳۹۱
ممنون از خبر انتشار. برا طرفدارای مندریوا (که فک کنم دیگه آثاری ازشون نمونده) خبر خوبیه.
چند سال پیش از مندریوا استفاده می کردم. به نظرم از فدورا بهتر بود.
از پارسال که مجیا متولد شده هنوز نگاهی بهش ننداختم. الان وسوسه شدم امتحانش کنم. امیدوارم حس و حال اون دوران رو بده! :dprp-e:
۰۴ خرداد ۱۳۹۱
واقعا از اوبونتو بهتره بعنوان یک توزیع تازه کار :)فکر کنم وقتش رسیده که یه بررسی مشتی براش داشته باشیم :)
مسعود آموزگار:
۰۴ خرداد ۱۳۹۱
شرکت پشتیبان مندریوا داره مندریوا رو واگذار میکنه به یه گروه مستقل تا به حالت کامیونیتی محور در بیاد… یه جورایی مندریوا توزیع خوبی بود ولی توی معرفی خودش گند زد بعد از اومدن اوبونتو و راحت از دستش خارج شد همه چیز.
گویا با تیم مگیا هم صحبت کرده بودن که بیاد و با اون تیم کامیونیتی محور ترکیب بشه و دوباره مندریوا رو به دستا بگیرن که مخالفت کردن اعضای مگیا و گفتن ما خودمون داریم خوب پیش میریم و میدونیم چیکار میکنیم… در کل خوب داره خودش رو جا میندازه. یاد اوایل انتشار چاکرا میوفتم.علی:
۰۷ خرداد ۱۳۹۱
چرا اوایل انتشار چاکرا؟مسعود آموزگار:
۰۷ خرداد ۱۳۹۱
خوب چاکرا هم اوایل همینطور موفق عمل کرد… کارهایی کرد که کاربرها تشویقش کردن. الان مگیا بیشتر از مندریوا سر زبونه.
یه جورایی هم چاکرا و هم مگیا ثابت کردن یه تیم حرفهای پشتشونه.من:
۲۲ خرداد ۱۳۹۱
سلام و خسته نباشید.
معرفی خوبی بود اما هیچی جای یه بررسی کامل و همه جانبه رو نمیگیره. از این جور توزیعها که سازندگانشون بدون آقابالاسر و فقط واسه دل خودشون کار میکنن خیلی خوشم میاد! معمولا هم موفق میشن، لااقل تا یه جایی! یه آرزو دارم که شاید خیلی درست نباشه اما میگم: امیدوارم دیگه توزیع جدیدی ساخته نشه و توسعه دهنده ها سعی کنن رو همین توزیعهای موجود کار کنن.eMan:
۲۲ خرداد ۱۳۹۱
سلام و ممنون
والا این مطلب اصلا بررسی این توزیع نبود. فقط یه خبر انتشار بود که گفتم کاملتر منتشرش کنم تا کاربرها بیشتر در مورد این نسخه بدونن