منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

اوبونتو امن و امان است، آسوده بخوابید!

از زمانی که کنونیکال تصمیم گرفت تا اوبونتو به جای استفاده از گنوم شل میز کار خود را توسعه دهد بسیاری در برار این اقدام جبهه گرفتند. اما مشکلات از زمانی جدی تر شد که اوبونتو تصمیم گرفت Dash ای که در یونیتی بکار گرفته است برای کاربر همه کار بکند حتی گشت در اینترنت. در واقع هدف آن است تمام نتایج مربوط با یک جستجو چه روی دستگاه شخصی و چه روی فضای مجازی همگی در دسترس باشند. عده بسیاری از جمله ریچاد استالمن بخش دوم این موضوع یعنی گشتن در اینترنت را امن ندانسته و حتی تهمت جاسوسی نیز به کنونیکال زده‌اند.

یکی از بیشترین موضوعاتی که ذهن من را از ابتدا مطرح شدن جاسوس بودن اوبونتو مشغول کرده بود این است که مگر اطلاعاتی که در Dash جستجو میکنیم چقدر اهمیت دارند که ارزش جاسوسی نیز داشته باشند. به هر حال در ادامه قصد بررسی این موضوع را دارم که آیا واقعا اوبونتو جاسوس است یا چی؟ :)

این برنامه Files است که جستجو در آن تنها بین فایل‌های شما به گشت و گذار می‌پردازد. پس امن است.

جست‌جو در فایل‌ها

نمایش جستجو در آمازون

اگر شما چیزی جستجو کنید که در آمازون محصولی با اسم مشابه وجود داشته باشد آن نتایج نیز به کاربر نشان داده میشود تا بلکه گزینه نمایش داده شده هوس خرید آن محصول را در سر کاربر بیاندازد و این وسط مبلغی ناچیز نیز به جیب کنونیکال برود. اما آیا این چیزی غیر معمولی است؟

بنیاد موزیلا نیز با استفاده از همین شیوه سالانه تقریبا ۹۶ میلیون دلار از گوگل دریافت می‌کند. همچنین KDE با مشارکت DuckDuckGo برای فعال سازی نتایج جستجو به صورت دستی در krunner رقمی را دریافت می‌کند.

آیا این موضوع خطرناکی است؟

نه در واقع، زیرا کنونیکال به فایل‌های شما دسترسی ندارد، لیستی از فایل‌های شما تهیه نمی‌کند و حتی کلیدهایی که روی صفحه کلید فشار میدهد را پیگیری نمی‌کند. در واقع تنها چیزی که کنونیکال از شما می‌داند IP شماست ‌که به هیچ وجه چیزی بسیار شخصی نیست.

وایبر داشبورد اوبونتو

تنها نگرانی که توسط EFF نیز مطرح شد این است که یک هکر در صورتی که به شبکه شما دسترسی پیدا کند میتواند اطلاعات برگشتی از سرورهای کنونیکال را با استفاده از حمله Man In the Middle بخواند در حالی که اگر کسی به شبکه شما دسترسی پیدا کند بسیاری از اطلاعات دیگر از روش‌های مختلف مانند مرور صفحات وب قابل خواندن است. به هر حال این مشکل نیز در اوبونتو ۱۳/۱۰ بر طرف شده زیرا چه اطلاعات فرستاده شده و چه اطلاعات برگشتی همگی رمزگذاری شده هستند.

نتیجه گیری

با پیشرفت روز افزون وب بسیاری از اطلاعات و فعالیت‌هایی که در گذشته به صورت محلی در دسترس بود امروزه همگی روی وب هستند با این حساب محیط های کاربری بدون در نظر گرفتن وب محیط‌هایی پویا نخواهند بود و جواب گوی نیازهای آتی کاربرانشان نیستند.

جاسوس‌ها به استثنای جیمز باند اهل پنهان کاری هستند در حالی که اوبونتو تمام فعالیت‌هایش را شفاف بیان می‌کند و به لطف دنیای آزاد کد برنامه‌هایش نیز آزادانه در دسترس است.

با این حال اگر هنوز هم به کنونیکال شک دارید یا نتایج برخط به هر دلیلی به کارتان نمی‌آیند میتواند با یک کلیک در بخش Privacy در System Settings آن را غیر فعال کنید.

منبع



برچسب ها : , , , , ,