گاهی اوقات کاربران بنا به دلایل مختلف نیاز دارند تا از عملیات جاری روی صفحه نمایش خود ویدئو یا تصویر تهیه کنند . در گنو/لینوکس برنامههای زیادی جهت انجام چنین کاری وجود دارد که هر کدام به نحوی این کار را انجام میدهند. در این بین یکی از برنامههای که به شخصه از آن استفاده میکنم و به همه خوانندگان گرامی هم توصیه مینمایم از آن استفاده نمایند Kazam میباشد. Kazam نرم افزاریست آزاد که تحت مجوز GPL نسخه 3 منتشر میشود.این برنامه با قابلیت تهیه Screenshot و Screencast از محیط میزکار شما به یکی از بهترینها در زمینه کاری خود بدل گردیده است. خوشبختانه kazam در مخزن Universe توزیع اوبونتو وجود داشته و کاربران را از افزودن PPA های غیر رسمی بینیاز میکند. هر چند که تیم توسعه دهنده این برنامه دو مخزن دیگر به نام Stable و Unstable را برای راحتی کاربران در نظر گرفتهاند. مزیتی که نسخه موجود در مخزن Stable نسبت به نسخه موجود در مخزن رسمی اوبونتو دارد این است که کاربران میتوانند با استفاده از این مخزن به آخرین نسخه پایدار برنامه دست پیدا نمایند . مخزن دوم هم برای کاربرانی است که قصد دارند در توسعه برنامه شرکت کرده و با گزارش کردن باگهای نسخه ناپایدار در بهبود وضعیت و سوق دادن آن به سمت وضعیت پایدار نقشی را ایفا نمایند.
نصب Kazam
.
نسخه موجود در مخازن رسمی اوبونتو 1.4.4 میباشد ، جهت نصب این نسخه دو راه پیش رو کاربر قرار دارد . راه اول نصب از طریق خط فرمان – راه دوم نصب از طریق مرکز نرم افزاری اوبونتو ( هر چند که پر واضح هست که راه حل اول سریعتر میباشد )
.
روش اول نصب : ( خط فرمان )
یک ترمینال باز کرده و دستور زیر را در آن اجرا کنید .
sudo apt-get update && sudo apt-get-install kazam
.
روش دوم نصب : ( گرافیکی )
من در این آموزش از توزیع کوبونتو 14.04 استفاده میکنم ، منوی Kickoff را باز کرده و در قسمت سرچ ( بالای منوی باز شده ) عبارت software center را تایپ کنید تا آیکون برنامه Muon Discover در قسمت پایینی باکس جستجو ظاهر شود حال بر روی Muon Discover کلیک کنید تا software center باز شود.سپس عبارت Kazam در قسمت جستجو ( بالا سمت راست) تایپ کرده تا آیکون برنامه در قسمت پایین ظاهر شود ، در انتها بر روی دکمه Install کلیک کرده تا عملیات نصب آغاز گردد لازم به ذکر هست که در ابتدا عملیات نصب پنجرهای جهت اخذ گذرواژه کاربر نمایش داده میشود. ( دیدید چقدر طولانی شد ) پس از اتمام عملیات نصب میتوانید منوی Kickoff را باز کرده و نام kazam را در قسمت بالای منو ، جستجو نمایید سپس برنامه را اجرا کنید .
.
.
مخزن غیر رسمی ( PPA )
.
با استفاده از مخزن Stable آخرین نسخه پایدار 1.4.5 بر روی اوبونتو نصب میشود. یک ترمینال باز کرده و دستورات زیر را در آن اجرا کنید.
Sudo add-apt-repository ppa:kazam-team/stable-series sudo apt-get update && sudo apt-get install kazam
پس از اتمام عملیات نصب و اجرا کردن kazam به تصویر زیر برخورد میکنیم . محیط کلی برنامه kazam را در تصویر زیر مشاهده میکنید. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید و قبلاً ذکر شد این برنامه قادر است هم اسکرینشات و هم ویدئوکست از میزکار شما تهیه نماید . البته ویژگیهایی همچون گرفتن تصویر از یک پنجره خاص و یا یک قسمت خاص از میزکار بنا به انتخاب کاربر را دارا میباشد.
در پنجره اصلی برنامه که از دو قسمت تشکیل شده است ، در قسمت بالایی عناصر اصلی برنامه مانند: کلیدهای عمکرد اصلی برنامه و کلید های سفارشی سازی خروجی برنامه جای خوش کرده و در قسمت پایین از چهار گزینه تشکیل شده است میتوان اعمالی از قبیل انتخاب موشواره در حین ایجاد Screenshot یا Screencast و فعال یا غیر فعال بودن صدای ضبط شده توسط برنامه که بنا به انتخاب کاربر میتواند از دو منبع ( بلندگو/میکروفن) باشد و در آخرین گزینه کاربر میتواند زمان تأخیر قبل از ضبط را مشخص نماید . آخرین و مهمترین دکمه برنامه Capture میباشد که توسط آن عملیات ضبط آغاز خواهد شد .
.
تنظیمات برنامه
.
اگر از منوی File زیر منوی Preferences را انتخاب نمایید، میتوانید به تنظیمات برنامه دسترسی داشته باشید. در پنجره Kazam Preferences سه تب با عنوانهای General,Screencast,Screenshot دیده میشود.در تب General میتوان نوع ورودی و خروجی صدا و همچنین حجم صدا را تنظیم کرد همچنین کلید فعال و غیرفعال کردن شمارنده معکوس برنامه نیز در این قسمت قرار دارد .
.
در تب دوم Screencast تنظیمات مربوط به ویدئو ضبظ شده توسط برنامه در خود دارد میزان نرخ فریم ، کدک مورد استفاده برنامه ( H264 , … ) محل ذخیره فایل خروجی و الگوی نام فایل و در پایان گزینه فعال و غیرفعال کردن ذخیره اتوماتیک فایل ضبط شده توسط برنامه.
.
در تب سوم Screenshot تنظیماتی از قبیل فعال و غیر فعال سازی صدای شاتر و نوع شاتر و سه گزینه پایانی همانند قسمت Screencast وظیفه مدیریت فایل خروجی را عهده دارند.
پس از شروع به کار برنامه آیکون آن به قسمت System Try اضافه خواهد شد و کاربر با کلیک راست کردن بر روی آن قادر خواهد بود عملیات در حال انجام را کنترل نماید. در حالت Screencast میتوان عملیات را مکث یا به پایان رساند.
.