elementary OS از آن دسته توزیعهای مبتنی بر اوبونتو است که از بدو انتشار از تغییرات زیادی نسبت به اوبونتو برخوردار بوده و در کنار ظاهری ساده از Art-Work خوبی هم برخوردار است. نسخهی فعلی این توزیع Luna نام دارد که بر پایه اوبونتو ۱۲.۰۴ است، نسخهی بعدی نیز که فعلا ناپایدار است و در این نسخه به بررسی آن خواهیم پرداخت elementary Isis نام دارد.
نصب و به روزرسانی:
نصب این توزیع همانند اوبونتو می باشد با این تفاوت که قسمت آخر نصاب دارای هیچ گونه تصویر و یا نکتهای خاصی نمی باشد و تمامی بخشها به جز بخش نشانگر پیشرفت نصب حذف شده اند.
بعد از دانلود نسخهی ناپایدار این توزیع از سایت Source-forge و نصب آن ابتدا چند گام زیر را انجام دهید تا سیستم به آخرین به بهروزرسانی تجهیز شود.
sudo apt-add-repository ppa:versable/elementary-tweaks-isis sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3 sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-staging sudo apt-add-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa sudo apt-get update sudo apt-get dist-upgrade sudo apt-get install elementary-tweaks
صفحهی ورودی:
برای مدیریت صفحهی ورودی از همان LightDM استفاده شده در ابوونتو بهره گرفته شده است که با تغییرات زیادی همراه گشته است. اگر در اوبونتو از unity-greeter استفاده شده بود در این توزیع از pantheon-greeter استفاده شده است.
از نکات مثبت این صفحهی ورودی می توان به عدم تغییر تصویر پسزمینه آن در هنگام تغییر تصویر پسزمینه میز کار عنوان کرد! که شاید برای برخی نکتهی منفی به حساب آید، با این حال ابزاری هم برای تغییر آن نیافته و مجبور به استفاده از dconf برای تغییر تصویر پس زمینهی آن هستید که با یک جستجوی ساده پیدا خواهد شد.
تجربه ی کاری:
در این بررسی هرگز به پایداری و دیگر نکات توجه نداشته و صرفا به امکانات و ظواهر تغییر یافته توجه خواهد شد زیرا که این توزیع هنوز در مرحله ساخت به سر برده و برای عموم منتشر نشده است. بعد از نصب توزیع و انجام برخی تغییرات و به بهروزرسانی آن با استفاده از دستورات ذکر شده میز کاری همچون تصویر زیر در برابر شما ظاهر خواهد شد. (البته برخی تغییرات به وسیله elementary tweaks صورت گرفته است که باعث تفاوتهایی شده است)
مرورگر midori که از همان ابتدای ایجاد توزیع، به عنوان مرورگر پیش فرض در نظر گرفته شده بود یک مرورگر بسیار ساده و ابتدایی می باشد که از تنظیمات ساده ای نیز برخوردار است. امتیازی که این مرورگر از سایت htnl5test در یافت کرد ۳۸۰ بود که امتیاز کاملا متوسط به شمار می آید. سایت لینوکس ریویو در این مرورگر به شکل زیر نمایش داده می شود.
با این وجود می توانید از مرورگرها ی Firefox و یا Chrome نیز استفاده کنید. شخصا بعد از نصب این توزیع اقدام به دانلود آخرین نسخه ی مرورگر محبوب کروم کرده و از آن استفاده نمودم. برای این کار به سایت گوگل رفته و دانلود گوگل کروم را در آن جستجو کردم سپس وارد سایت دانلود مرورگر شده آخرین نسخه را دانلود نموده و با کلیک بر روی آن و به وسیله Ubuntu Software Center به راحتی نصبش کردم. برای مقایسه تصویر زیر از سایت لینوکس ریو قرار را دادم تا متوجه تغییرات باشید. (تصویر زمینه مربوط به این توزیع نمی باشد و از تصاویر Wallpaper توزیع KaOS است.)
معمولا عادت داشتهاید تا از GEdit و Kate و Kwrite برای ویرایش متون استفاده کنید، اکثر کاربران گنوم از GEdit استفاده می کنند که در نسخه ی جدید شاهد تغییرات بسیاری بوده است با این حال اگر از GEdit قدیمی خوشتان می آید Pluma در اختیار شماست! پس در زمینه ی ویرایشگر متن در گنو/لینوکس کمبود خاصی دیده نمی شود که حتی از غنای خوبی هم برخوردار است. با این وجود این توزیع دست به ایجاد یک ویرایشگر دیگر زده است که Scratch نام دارد. Scratch از ظاهر سادهای همچون GEdit برخوردار است و از امکانات قابل قبولی برخوردار است با این وجود نکتهای خاصی در آن دیده نمی شود که باعث برتری خاصی باشد.
فایلمنیجر Nautilus معمولا در اکثر توزیعهای مبتنی بر گنوم نصب است، اما توزیعهای مینت و elementary دست به ساخت فایلمنیجر خود زدهاند. فایلمنیجر elementary، که بسیار ساده طراحی شده است Files نام دارد و با وجود سادگی گزینههای زیادی را در بر نمی گیرد.
شخصها بر خلاف ظاهر فانتزی و زیبای آن نتوانستم با آن کنار بیایم، نوار آدرس قابل ویرایش نبوده و به هیچ عنوان نمی توان روی آن مدیریت داشت. همچنین از امکاناتی چون ترمینال تو کار و یا تقسیم پنجره به دو قسمت هم پشتیبانی نمی کند. البته اکثر کاربران ممکن است نیازی به چنین قابلیتهایی نداشته باشند و فقط برای دسترسی به فایلهایشان از این نرم افزار استفاده کنند. دیالوگ کپی فایلها هم همچون Nautilus چنگی به دل نمی زند.البته نکته عجیب ماجرا نبود حتی یک گزینه برای تنظیم این نرمافزار بود که کاربر را یاد سیاستهای اپل می اندازد!
نرم افزار پخش موسیقی هم Noise نام دارد، نویز دارای تغییرات زیادی نسبت به قبل نبوده و از همان ساختار آشنا بهره می برد، اگر قبلا با iTunes کار کرده باشید متوجه شباهت آن خواهید شد در هر صورت این نرم افزار به قدری ساده طراحی شده است که هر شخصی با هر دانشی می تواند از آن استفاده کند که این نکته برای اکثر نرم افزارهای این توزیع نیز صادق است.
برنامههای مدیریت پست الکترونیکی زیادی برای توزیع گنو/لینوکس عرضه شده اند که هر یک ویژگی های خاص خود را داشتند ولی به جرات می توان گفت که هیچ یک از این نرمافزارها به سادگی و زیبایی Geary نبوده اند! درباره این نرم افزار بعدا در پستی جداگانه صحبت خواهم کرد.
افزودن حساب کاربری در آن بسیار راحتتر از آب خوردن بوده و به راحتی قادر خواهید بود تا حساب خود را در آن مدیریت کنید.
در بخش Online Accounts هم می توانید حسابهای آن لاین خود را وارد کنید تا برخی نرمافزارها بتوانند از آنان استفاده کنند. یکی از این نرمافزارها Empathy خواهد بود!
تقویم آن هم همان Maya است که تغییرات زیادی در آن رخ نداده، با این حال می توانید به راحتی California را نیز نصب کرده و از آن استفاده کنید که ویژگیهای بیشتری را نسبت به این تقویم در خود جای داده است.
نکته جالب توجه در اکثر نرم افزارها استفاده از Client Side Decoration است که ظاهر زیبایی به برنامهها بخشیده است. به عنوان مثال نرمافزار جدیدی به نام Snap در توزیع وجود دارد که برای مدیریت وب کم در نظر گرفته شده است که با بهره گیری از این قابلیت بسیار زیبا شده است. به جز زیبایی این نرم افزار تنها قادر به تهیه عکس و ویدیو می باشد بدون هیچ کار اضافی خاصی!!! برای اعمال افکت می توان به صورت فیزیکی اقدام کنید، به این شکل که مانند تصویر زیر لیوان چایی را مقابل وب کم بگیرید!
برای پخش ویدیو نرمافزار بسیار زیبا و سادهشده Audience ایجاد شده است که در ابتدا به دلیل اسم نرمافزار به گمان نرمافزاری مرتبط با صدا آن را باز کردم. از ویژگی آن می توان به نمایش تصویری بند انگشتی از ویدیو در هنگام بردن ماوس روی نوار لغزنده زمان عنوان کرد. این نرمافزار جز سه–چهار تنظیم مرتبط با زیرنویس دیگر تنظیمات خاصی ندارد.
اگر فایل تصویری شما از کدکی بهره می گرفت که نصب نبود پیغامی مبنی بر نصب آن نمایش داده خواهد شد.
نرم افزار شاتول هم از تیغ تیز تغییرات این توزیع در امان نبوده، این نرمافزار هم تغییراتی را تجربه کرده است حتی اگر کوچک باشد. همانطور که در تصویر می بینید نوار عنوان آن کاملا تغییر کرده است.
سخن آخر:
با وجود آنکه این توزیع دارای امکانات زیادی نیست اما بسیار ساده و کلاربرپسند طراحی شده است. (نوع کاربرپسند بودن جتی بحث دارد) گزینهی مناسبی برای کاربران تازه کار بوده و در صورت انتشار می تواند گزینهی مناسبی برای کاربران ساده پسند باشد.
5 دیدگاه برای این نوشته:
- ناصر منصوری:
۲۷ خرداد ۱۳۹۳ از انیکه لینوکس ریویو هر روز به صورت مرتب آپدیت می شه هم خوشحالم و هم ممنون. دو سه بار خواستم من هم با ایجاد مقاله یا حلاصه ای از مطالب انگلیسی بتونم همکاری داشته باشم اما فرصت نشده… موفق باشید - مجتبی:
۲۸ خرداد ۱۳۹۳ بررسی بسیار خوبی بود
ممنون - علی:
۲۹ خرداد ۱۳۹۳ ناتیلوس در نسخه های جدید امکان دو بخش شدن ندارد! اشتباه می کنم؟
ترمینال توکار ناتیلوس چگونه فعال می شود؟ - احسان ترک:
۲۹ خرداد ۱۳۹۳ نه نداره. برای ترمینال هم یه مقاله آموزش خواهم نوشت. - eng.Boustani:
۰۲ تیر ۱۳۹۳ دسکتاپ جالبی رو طراحی کرده مزه مک رو میده!