منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

بررسی Linux Mint Qiana 17 Cinnamon

همان‌طور که قولش را داده بودم در این مطلب به بررسی لینوکس مینت ۱۷ خواهیم پرداخت.  معمولاً اندکی بعد از  انتشار نسخه‌ای از اوبونتو، نسخه‌ی جدید از لینوکس مینت نیز منتشر می‌شود که بر پایه همان نسخه‌ی اوبونتو است. چندی قبل نسخه‌ی جدید اوبونتو با پشتیبانی بلندمدت منتشر شد و متعاقب آن لینوکس مینت هفده نیز با پشتیبانی بلندمدت عرضه گردید.

linuxmint-screenshot-view-review-17.png

در این نسخه از این توزیع شاهد رفع اشکالاتی هستیم که در نسخه‌ی اوبونتو نیز اتفاق افتاده بودند مانند پشتیبانی از مانیتورهای HiDPI که کارایی مناسبی برای کاربران مک بوک رتینا دارد. همچنین این نسخه پشتیبانی بهتری از EFI ارائه می دهد.

این سیستم‌عامل نیاز به سخت‌افزاری با پانصد و دوازده مگابایت رم و پنج گیگابایت فضای حافظه‌ی جانبی دارد که حداقل سخت‌افزار موردنیاز برای اجرای این توزیع هستند. بااین‌وجود اکثر سخت‌افزارهایی که با اوبونتو سازگاری دارند با این توزیع نیز به‌راحتی کنار خواهند آمد!

linuxmint-screenshot-view-review-01

وقتی فایل ISO را بر روی فلش دیسک ریختم و از روی آن اقدام به اجرای مینت نمودم، بعد از حدود نه ثانیه وارد Splash شده و بعدازآن به محیط Cinnamon وارد شدم. برخلاف اوبونتو که شمارا با دو گزینه‌ی نصب و اجرای زنده روبه‌رو می‌کند، لینوکس مینت شما را مستقیماً به اجرای زنده هدایت می‌کند!

linuxmint-screenshot-view-review-02

بعد انجام عملیات نصب  با مراحلی شبیه به آنچه در اوبونتو هست، روبه‌رو خواهید شد. بعد از اجرای مراحل نصب به صفحه‌ای مانند شکل بالا روبه‌رو خواهید شد که تصاویری از محیط این توزیع به همراه توضیحاتی در سمت چپ برای شما نمایشمی دهد. این تصاویر از تعدد بالایی برخوردار بوده و در هنگام نصب حوصله شما سر نخواهد رفت.

linuxmint-screenshot-view-review-06

نکته‌ی قابل‌توجه وجود نرم‌افزار Wine در این صفحه بود، که به‌شخصه وجود این تصویر را در این مکان نمی‌پسندم! از نرم‌افزارهای نصب‌شده در این توزیع می‌توان به VLC,Firefox 28, LibreOffice 4.2, Cinnamon 2.2.13 و کرنل ۳٫۱۳ اشاره کرد که گزینه‌های استانداردی را در این موضوعات دربرمی گیرند. بااین‌وجود نرم‌افزارهای Thunderbird, Hex-chat, g Thumb, Transmission, Pidgin, GIMP, Banshee و Simple Scan نیز وجود دارند که گزینه‌های بیشتری را نسبت به توزیع اوبونتو در برمی‌گیرد.

linuxmint-screenshot-view-review-18

و این هم عکسی با مرورگر فایرفاکس زمانی که سایت دچار مشکل بود;) که از همین‌جا از همه دوستان عزیز به دلیل پاره‌ای مشکلات که در سرور سایت به وجود آمده بود پوزش می‌طلبم.

linuxmint-screenshot-view-review-11

این توزیع همچون اوبونتو از Gnome 3.10 و نرم‌افزارهای این نسخه بهره می‌برد که نصبت به نسخه‌ی ۳.۱۲ موجود در Pinguy OS کمی قدیمی می‌نماید! بااین‌وجود امکان نصب نسخه‌ی ۳.۱۲ در این توزیع وجود دارد. برای نصب از دستورات زیر استفاده کنید:

$ sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3

$ sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-staging

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get dist-upgrade

اگر می خواهید محیط گنوم شل را هم داشته باشید دستورات زیر را نیز  وارد کنید.

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install bijiben polari gnome-clocks gnome-weather gnome-maps gnome-music gnome-photos gnome-documents gnome-contacts epiphany-browser gnome-sushi gnome-boxes gnome-shell-extensions

به‌شخصه اقدام به نصب این نسخه نکرده‌ام و مشکلات پیش‌آمده از به‌روزرسانی به نسخه‌ی ۳.۱۲ به‌پای شخص شما می‌باشد!

صفحه‌ی ورودی تغییر کرده و نسبت به قبل تغییرات زیادی را خواهیم داشت. تصویر پس‌زمینه‌ی پیش‌فرض آن نیز صفحه‌ای سبزرنگ است که نمی‌توان گفت زیباست و یا زشت است! همچنین نحوه‌ی نمایش نام کاربر به همراه نام کابل فرد به‌صورت نازیبایی در کنار هم قرارگرفته‌اند که می‌توانست چینش بهتری داشته باشد.

linuxmint-screenshot-view-review-07

همچنین در بخش تنظیمات Login Mnager می‌توانید تم‌ها را  در سه حالت GDM,HTML,GTK انتخاب کنید که شامل گزینه‌های متنوعی در این زمینه می‌باشد. برای هر یک از تم‌های در نظر گرفته‌شده قادر به تعویض تنظیمات بیشتری نیز خواهید بود. بااین‌وجود نتوانستم تصویر پس زمینه‌ی صفحه‌ی ورودی را به‌دلخواه تغییر دهم. به این شکل که بعد از انتخاب تصویر و خروج از محیط رومیزی و یا حتی ریست سیستم تصویر پس‌زمینه هنوز تغییر نکرده بود.

linuxmint-screenshot-view-review-20

بعد از ورود به میز کار با نمایی ساده از میز کار Cinnamon روبه‌رو خواهید شد. که پنجره‌ای تحت عنوان Welcome Screen بر روی آن بازشده است. در این بخش می‌توانید به اطلاعاتی از توزیع و نحوه ی عملکرد و راهنمای کاربر دست‌یابید.

linuxmint-screenshot-view-review-08

اولین گزینه‌ای که معمولاً دست به تغییر آن خواهید زد تصویر پس‌زمینه است! تصویر پس زمینه‌ی پیش‌فرض همان‌طور که در شکل می‌بینید با نسخه‌ی قبلی تفاوتی نداشته و همان متن سه بعدی و زیبا و آشنای قدیمی است.

linuxmint-screenshot-view-review-21

که البته به نظر من چنین تصویر پس‌زمینه‌ای زیبنده‌ی توزیعی در این سطح نیست و می‌شد از تصاویر بهتری به‌عنوان تصویر پس‌زمینه بهره برد. بااین‌حال تصاویر پس‌زمینه‌ی استاندارد و مناسبی برای این توزیع در نظر گرفته‌شده‌اند که مشابه هیچ‌یک از توزیع‌های مطرح گنو/لینوکس نمی‌باشند. بااین‌حال از کیفیت متوسطی برخوردار هستند.

linuxmint-screenshot-view-review-12

برخلاف یونیتی و گنوم که از شخصی سازی‌های کمتری برخوردارند و برای شخصی‌سازی آنان باید از نرم‌افزارهای ثالث استفاده کرد در مرکز تنظیمات این توزیع اکثر تنظیمات و سفارشی سازی‌ها موجودند و نیازی به نصب نرم‌افزاری خاص نخواهد بود.

استفاده از منابع نیز در این توزیع به‌خوبی انجام می‌شود و در نسخه‌ی ۶۴ بیتی تنها سیصد و ده ممیز سه دهم مگابایت از رم استفاده‌شده است که در نوع خودمصرف قابل قبولی رادارا است.

linuxmint-screenshot-view-review-22

نصب نرم‌افزارها نیز به منوال قبل است همان ویژگی‌ها و همان کاستی‌ها! به‌عنوان مثال وقتی می‌خواهید نرم‌افزاری را نصب کنید ولی بنا به دلایلی می‌خواهید از این کار صرف‌نظر کنید قادر به متوقف کردن فرآیند نخواهید بود.

linuxmint-screenshot-view-review-09

بااین‌وجود این نرم‌افزار بسیار سبک‌تر از نرم‌افزار Software Center در اوبونتو می‌باشد و گزینه‌های قابل قبولی را نیز در بر می‌گیرد. به شخص اهمیت زیادی برای این بخش از توزیع‌ها قائلم به این دلیل که نصب نرم‌افزار نکته‌ی بسیار مهمی در استفاده از یک سیستم‌عامل می‌باشد.

سفارشی سازی‌ها را از قسمت پانل شروع می‌کنیم، جایی که سفارشی‌سازی‌های خوبی برای آن در نظر گرفته‌شده است علا رقم تغییرات در اندازه و … به‌راحتی قادر به افزودن اپلت‌ها و تغییر ظاهر این پانل نیز خواهید بود.

linuxmint-screenshot-view-review-14

وقتی از System Settings وارد گزینه‌ی Themes می‌شوید و یا اینکه بر روی پانل راست کلیک کرده و گزینه‌ی Themes را انتخاب می‌کنید، وارد پنجره‌ای مشابه تصویر بالا خواهید شد. در این قسمت در سربرگ دوم قادر خواهید بود تم‌های زیادی را که به‌صورت آنلاین هستند را دریافت کرده و به‌راحتی استفاده کنید. در سربرگ سوم قادر خواهید بود تا تنظیمات بیشتری را اعمال نمایید.

این تمام تنظیمات پانل نیست، بعدازآن با راست کلیک بر روی پانل و انتخاب گزینه‌ی Panel settings قادر خواهید بود اندازه و چیدمان پانل را تغییر داده و گزینه‌های بیشتری را در پیش روی شما قرارمی دهد. بعدازآنکه اندازه پانل و یا پانل‌های بالا و پایین را تعیین کردید به‌راحتی قادر خواهید بود تا به نصب و تغییر مکان اپلت ها بر روی پانل بپردازید. برای این کار روی پانل راست کلیک کرده Add applet to panel را انتخاب کنید. در این پنجره قادر خواهید بود تا اپلتی را نصب و سپس به پانل اضافه نمایید. باراست کلیک بر روی هر اپلت و انتخاب گزینه‌ی Remove applet from panel قادر خواهید بود تا اپلت موزد نظر را از پانل حذف نمایید.

linuxmint-screenshot-view-review-23

اگر از چینش پانل رضایت ندارید به‌راحتی قادر خواهید بود باراست کلیک بر روی پانل و انتخاب گزینه‌ی Panel Edit Mod وارد حالت طراحی پانل شوید که امکان جابه‌جایی اپلتها را برای شما فراهم می‌آورد.

linuxmint-screenshot-view-review-24

همچنین قادر خواهید بود نوع قلم و اندازه‌ی قلم را تغییر دهید. برای این کار به System Settings رفته و از گزینه‌های موجود Fonts را انتخاب نمایید. در پنجره‌ی بازشده می‌توانید قلم و اندازه قلم و حتی کشیدگی قلم را نیز تعیین کنید.

linuxmint-screenshot-view-review-10

وقتی وارد گزینه‌ی Themes در System Settings شوید، در سربرگ سوم گزینه‌هایی جهت تغییر آیکون‌ها و تم GTK قرارگرفته است که گزینه‌های معقولی را دارا می‌باشد.

linuxmint-screenshot-view-review-13

Nemo 2.2.2، گزینه‌ی جایگزین مینت برای Nautilus است که در این نسخه به پایداری قابل قبولی رسیده است. همچنین با نصب برخی افزونه‌ها قادر به افزودن به قابلیت‌های این مدیر پرونده خواهید بود. در مقابل Nautilus این مدیر پرونده و یا مدیر اسناد امکانات بیشتری را ارائه می دهد این در حالی است که گنوم در Nautilus ساده‌سازی را مدنظر قرار داده.

linuxmint-screenshot-view-review-15

منوی Cinnamon هم که ظاهر همیشگی خود را حفظ کرده است و تغییراتی در آن رخ نداده است بااین‌حال گزینه‌ی استاندارد و قابل قبولی را مقابل شما قرارمی دهد و هرچند به‌خوبی Dash در Unity نیست ولی بسیار راحت و سرراست تر از آن است.

linuxmint-screenshot-view-review-16

Screen Lock  نسخه‌ی قبلی را تست نکرده‌ام بااین‌حال Screen Lock همانند تصویر زیر است. این صفحه از ساعت جاری در سمت چپ صفحه استفاده می‌کند که تنها گزینه‌ی موجود نیز هست. همچنین تصویر پس‌زمینه به شکلی تیره شده در پس‌زمینه قرارگرفته است که با کلیک ماوس و یا فشردن کلیدی بر روی تخت کلید کادر واردکردن نام کاربری و گذر واژه بازخواهد شد.

linuxmint-screenshot-view-review-19

Update Manager هم به‌خوبی کارکرده و لیست نرم‌افزارهای قبل به روز رسانی را با ظاهری متفاوت نمایش می دهد. به‌طوری که در دو ستون مجزا نوع و سطح به‌روزرسانی را نیز نمایش می دهد که می‌توانند مفید باشند. همچنین نسخه‌ی فعلی و نسخه‌ی جدید هر نرم‌افزار را نیز خواهید دید. در پایین پنجره نیز توضیحات مرتبط با نرم‌افزار درج‌شده  که در سربرگ دوم قادر به دیدن تغییرات نسخه‌ی جدید نیز خواهید بود.

linuxmint-screenshot-view-review-26

گزینه‌ی دیگری که برایم جالب بود گزینه‌ی Linux kernel از منوها بود که با باز شدن پنجره‌ای جداگانه مختص به‌روزرسانی کرنل در نظر گرفته‌شده است. پس برای به‌روز کردن کرنل از این قسمت استفاده کنید.

linuxmint-screenshot-view-review-25

اگر می‌خواهید درایور کارت گرافیک و یا کارت شبکه‌ی خود را که به‌صورت انحصاری عرضه‌شده است نصب نمایید می‌توانید از بخش Additional Drivers اقدام به نصب آنان نمایید. به دلیل آنکه من این توزیع را بر روی ماشین مجازی نصب‌کرده‌ام گزینه‌ی پیداشده مربوط به Virtual Box می‌باشد.

linuxmint-screenshot-view-review-27

کارایی این توزیع در مصرف باتری به‌مراتب از اوبونتو بهتر بود و در یک لب تاپ ایسر با صفحه‌نمایش Full HD و پخش یک فیلم ۱۰۸۰p در VLC و بعد از یک ساعت و چهل دقیقه استفاده هنوز  ۵۷ درصد از باطری باقی مانده بود.

linuxmint-screenshot-view-review-28

باوجوداین که سعی داشتم گزینه‌ای را از قلم نیندازم بااین‌حال مطمئنم که گزینه‌های زیادی وجود دارند که به آنان اشاره‌ای نکردم. بعد از استفاده از این توزیع بر روی VirtualBox و MacBook Air و یک لب تاپ Acer می‌توان بگویم که کارایی این توزیع قابل‌قبول بوده و از پایداری مناسبی برخوردار است که نسخه‌ی LTS زیبنده‌ی آن است.

اگر از یونیتی و یا هیچ‌یک از میز کار های موجود خوشتان نمی‌آید، این توزیع مناسب شماست که میز کار جالب و زیبا که گزینه‌های زیادی را برای شما فراهم می‌آورد.

9 دیدگاه برای این نوشته:

  1. SB:
    ۱۵ خرداد ۱۳۹۳ نصبت؟ ;)
  2. احسان ترک:
    ۱۵ خرداد ۱۳۹۳ نسبت ;) حالا خوبه ده دور خوندمش ها!
  3. محسن م:
    ۱۵ خرداد ۱۳۹۳ احسان مرسی از بروز بودن مطلب
  4. رضا:
    ۱۵ خرداد ۱۳۹۳ خیلی ممنون آقا احسان
    من رو لپ تاپ نصب کردم وچیزی که برام جالبه اینه که دمای لپ تاپ اصلا بالا نیست و بین ۴۵ تا ۴۹ هستشُ، بدون نصب نصب bumblebee و این حرفا
  5. Rasool Entertainment:
    ۱۵ خرداد ۱۳۹۳ مرسی بابت بررسی
    من با مینت کار کردم (16)
    ولی بازم اوبونتو اونم با میزکار یونیتی و xFce بیشتر به دلم میشینه.
    سینامون از یونیتی خیلی سبک تره و شخصی سازی بیشتری داره. ( مثل xFce ) ولی یونیتی به نظر من خیلی خوشگلتره.
    البته من به خاطر سیستم ضعیفم Xubuntu استفاده می کنم ولی چند وقتی یبار اوبونتو رو لایو لود می کنم و ازش استفاده می کنم.
    راستی یه سوال؟
    میشه از مخازن اوبونتو برای مینت استفاده کرد؟؟
    مثلا سورس اوبونتو ؟؟
  6. مجتبی:
    ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ ممنون بابت بررسی
    فقط یه اشکال. جمله‌ی
    “‍‍بعد از یک ساعت و چهل دقیقه استفاده هنوز ۵۷ درصد از باطری استفاده‌شده بود.”
    وقتی کلمه‌ی هنوز میاد من توقع دارم بعدش بخونم که ۵۷ درصد از باطری باقی مانده بود. یا جمله می‌تونست اینجوری باشه که تنها ۵۷ درصد از باطری استفاده‌شده بود.
  7. احسان ترک:
    ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ باقی مانده بود درست تو عکسم مشخص. ;) تصحیح شد.
  8. علیرضا:
    ۲۱ خرداد ۱۳۹۳ بنده از آرچ و اسلکور به این توزیع اومدم
    عایا بنده تعادل روانی ندارم؟
  9. عباس:
    ۲۴ خرداد ۱۳۹۳ سلام
    من این توزیع روروی لپ تاپم که لنوو هست نصب کردم ولی وقتی shutdown میکنم سیستم خاموش نمیشه لطفا راهنمایی کنید

ارسال نظر سریع



برچسب ها : , , ,