اگر از خوانندگان وبلاگ من باشید حتما به مطالبی در مورد فریمورک لاراول و آموزشهای این فریمورک محبوب برخوردید. تو این پست میخوام در مورد تاریخچه لاراول و پدیدآورندهش صحبت کنم که شاید خیلیها در این مورد اطلاع داشته باشند ولی خب بعضی ها هم هستند که شاید دونستن تاریخچه براشون جالب باشه.
تاریخچه فریمورک لاراول از سال ۲۰۱۱ شروع شد. زمانی که Taylor Otwell (خالق لاراول) اولین نسخه از فریمورک لاراول را ایجاد کرد و تغییرات مهمی را در زمینه و روش کدنویسی php پایهریزی کرد. اولین کاری که وی انجام داد، حل مشکلاتی بود که با رشد و بزرگتر شدن فریمورک محبوب codeigniter به وجود آمده بودند و همین امر باعث کوچ بسیاری از برنامهنویسان codeigniter به Laravel شد.
در نسخه دوم لاراول تیلور سعی کرد تا روشهایی برای نوشتن کد تمیز و سریعتر در php ابداع کند و شعارش هم این بود: «خودتو از دست کد اسپاگتی خلاص کن»
نسخه سوم لاراول همراه بود با رونمایی از سایت محبوب این فریمورک به آدرس http://laravel.com که یک داکیومنتشن کامل و جامع لاراول میباشد. Taylor در این نسخه بیشتر روی همگام سازی لاراول با تست واحد یا Unit Testing، ارایه ابزار تحت خط-فرمان Artisan که یه چیزیه مثل bake توی فریمورک cakephp و یا oil در فریمورک FuelPHP، Database migration، رویدادها در لاراول و همچنین درایورهای بیشتر برای کار با sessionها و دیتابیسهای مختلف تمرکز کرده بود.
همچنین بهینهسازی پشتیبانی bundleها که نقطه قوت لاراول محسوب می شدن و جدا کردن Eloquent ORM از هسته فریمورک و ارائه آن به صورت bundle از دیگر کارهایی بود که در این نسخه انجام شد.
بعد از نسخه ۳ که لاراول طرفداران بسیاری جمع کرده بود، Taylor در نسخه ۴ تغییرات بنیادینی رو اعمال کرد که این کار عمل مهاجرت از نسخه قبل به جدید را به شدت مشکل میکرد ولی تغییرات نسخه ۴ واقعاً عالی بودند و برنامهنویسان با روی باز از این تغییرات استقبال کردند.
لاراول ۴ از بهترین مدیر بستهها برای php که composer نام داره، استفاده کرد که این کار باعث پشتیبانی لاراول از بسیاری از بستههای و کامپوننتهای بینظیری میشد که برنامهنویسان سراسر جهان برای زبان php نوشته بودند و به نظرم این حرکت، یک حرکت انقلابی بود.
نسخهای که الان همه از اون دارن استفاده میکنن نسخه ۴٫۳ این فریمورکه و نسخه بعدی که قرار بود اواسط همین ماه میلادی عرضه بشه ولی موکول شد به سال جدید میلادی، نسخه ۵ نام داره که باز هم تغییرات محسوسی در معماری Laravel ایجاد شده و همه منتظریم تا هرچه زودتر منتشر بشه.
البته این نسخه به صورت نسخه آزمایشی هماکنون در GitHub قابل دسترسیه ولی من خودم دوست دارم از نسخه پایدار استفاده کنم، پس منتظر میمونم.