مقدمه
مدتی قبل مطلبی با عنوان راهنمای کاربردی git منتشر کردم که شامل معرفی گیت و راهکارهایی برای استفاده از آن بود. مطلب امروز، راهنمایی تکمیلی برای شروع به کار با git میباشد. این مطلب به مهمترین موارد مورد نیاز برای بررسی بعد از نصب گیت میپردازد.
مهمترین کارها بعد از نصب گیت
ثبت مشخصات فردی
قبل از شروع به فعالیت و کامیت کردن کدها لازم است تا مشخصات فردی خود را در گیت لوکال خود ثبت نمایید. برای ذخیره نمودن نام و ایمیل خود از دستورات زیر استفاده نمایید. فراموش نکنید که مقادیر صحیح را جایگزین مقادیر پیشفرض نمایید:
$ git config --global user.name "YOUR NAME"
$ git config --global user.email YOUR_EMAIL
این مقادیر در فایلی با نام
.gitconfig
در پوشه خانگی شما ذخیره میشوند.تغییر ویرایشگر متن پیشفرض
ویرایشگر پیشفرض متن برای ثبت پیامهای commit در محیط اوبونتو، ویرایشگر nano است. شما میتوانید هر ویرایشگر متنی را جایگزین ویرایشگر پیشفرض نمایید. دستور زیر، ویرایشگر قدرتمند vim به عنوان ویرایشگر پیشفرض پیامهای گیت ذخیره میکند:
$ git config --global core.editor vim
تنظیم عمومی برای عدم کامیت کردن فایلهای متفرقه
فایلهایی وجود دارند که شما هرگز نیاز به کامیت کردن آنها ندارید. به عنوان مثال فایل
.DS_Store
که توسط سیستمعامل Mac OS به صورت خودکار بعد از مشاهده هر دایرکتوری ایجاد میشود. یا فایلهای نسخه پیشتیبان که معمولا به کاراکتر ~ ختم میشوند. برای جلوگیری از کامیت شدن اینگونه فایلها، ابتدا باید یک فایل .gitignore
عمومی ایجاد نموده و نام فایلها (یا قالب نام) را در آن ذخیره نموده و در نهایت آدرس آن را با دستور git config در تنضیمات گیت ذخیره نمایید.$ touch ~/.gitignore_global
$ echo ".DS_Store" > ~/.gitignore_global
$ echo "*~" > ~/.gitignore_global
$ git config --global core.excludesfile ~/.gitignore_global
فعال کردن امکان نمایش رنگی خروجیهای گیت
دستور زیر را برای فعال کردن نمایش رنگی و خواناتر خروجی های گیت (مانند دستور git log) در محیط خط فرمان اجرا نمایید:
$ git config --global color.ui true
در نهایت و بعد از انجام تنظیمات مورد نظر خود، میتوانید با استفاده از دستور زیر فهرست تمامی تنظیمات ذخیره شده را مشاهده نمایید:
$ git config --list
معرفی چند مخزن رایگان برای آپلود پروژهها
پیشنهاد میکنم تا جای ممکن پروژههای خود را (به صورت خصوصی یا عمومی) بر روی مخازن در وب آپلود نمایید. این مخازن میتوانند بر روی سرور شخصی شما بوده و یا از سرویس های همگانی استفاده نمایید. شخصا پروژههای خصوصی خود را بر روی سایت bitbucket.org آپلود مینمایم. در زیر تعدادی از محبوبترین سایتهایی را که سرویس همگانی برای git دارند را فهرست کردهام:
ابزارهای گرافیکی برای کار با git
در صورتیکه نیاز به محیط گرافیکی برای کار با git دارید، میتوانید با توجه به سیستمعامل خود، یکی از ابزارهای معرفی شده در زیر را انتخاب و استفاده نمایید. البته بسیاری از محیطهای توسعه کد و برنامهنویسی پلاگینی برای کار با git دارند.
- Git Cola
- Giggle (Linux)
- SourceTree (Mac OS, Windows)
- GitEye