حتما تا به حال با برنامه NetSchool در ویندوز برای مدیریت و آموزش در آزمایشگاه های کامپیوتری آشنایی دارید. حالا قصد معرفی برنامه ای را داریم که همین عملکرد را تحت سیستم عامل لینوکس دارد. این برنامه به نام Epoptes (یک کلمه یونانی به معنای سرپرست) یک ابزار متن باز مدیریت و کنترل آزمایشگاه کامپیوتر است. تلفظ صحیح این برنامه «ایپوپتِس» است. این برنامه امکان نمایش صفحه و کنترل آن، اجرای فرامین از راه دور، ارسال پیام، اعمال محدودیتهایی مثل قفل کردن صفحه یا بی صدا کردن سیستم کاربران را دارد.
این برنامه امکان نصب در آزمایشکاههایی که دارای Ubuntu، Debian و openSUSE که دارای سرور LTSP هستند، کلاینت های thin و fat، بودن سرور LTSP، ایستگاه های کاری تنها، کلاینت های NX یا XDMCP و غیره را دارد.
در این آموزش این برنامه را برای آزمایشگاهی که Ubuntu دارد نصب می کینم و از Debian7 به عنوان سرور Epoptes و از Ubuntu13.04 به عنوان کلاینت Epoptes استفاده می کنیم. FQDN سرور Debian ما server.swsco.org بوده و آدرس IP آن ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۲۰۰/۲۴ می باشد.
Epoptes شامل بسته سرور به نام epoptes و بسته کلاینت به نام epoptes-client است. بخش سرور را روی کامپیوتری که از آن کلاینت ها را کنترل می کنید، نصب می شود. اگر قصد استفاده از حالت گرافیکی از یک کلاینت را داری، آن را روی سرور LTPS نصب کنید.
نصب سرور Epoptes روی Debian
این برنامه در مخازن عمومی خود Debian7 موجود می باشد، پس نیازی به اضافه نمودن هیچ مخزن خارجی ای نمی باشد. برای شروع:
$su
برای نصب بسته سرور Epoptes از طریف فرمان:
#apt-get install epoptes
اکنون لازم است تا کاربران را به گروه ‘epoptes’ اضافه کنیم تا آنها بتوانند حالت گرافیکی این برنامه یا کنترل کلاینت LTSP را انجام دهند. در اینجا کاربر ‘student1′ را به گروه ‘epoptes’ اضافه می کنیم:
#gpasswd -a student1 epoptes
نصب بسته کلاینت epoptes بر روی Ubuntu13.04
برای نصب بسته کلاینت این برنامه روی سیستم عامل ubuntu13.04 به صورت زیر عمل می کنیم:
$sudo apt-get install epoptes-client
برای جستجوی گواهی openSSL از سرور Epoptes فرمان زیر را اجرا می کنیم:
$sudo epoptes-client -c
تنظیمات سمت کلاینت
اکنون نیاز است تا برای سیستمهای کلاینت سروری را که باید به آن متصل شوند را تعیین کنیم. به طور پیشفرض سیستم کلاینت برای اتصا به سرور سعی میکند به سیستمی با نام server متصل شود. اگر شما سرور DNS ندارید، کافی است تا نام سرور را در فایل etc/hosts/ سیستم کلاینت تعریف کنید.
ما در سیستمهای کلاینت این نام سرور را نداریم پس به همان ترتیب که گفته شد عمل می کینم:
$sudo /etc/hosts
اکنون در آن نام سرور Epoptes را به همراه آدرس IP آن وارد نمایید:
۱۹۲.۱۶۸.۱.۲۰۰ server
تنظیمات سمت سرور
اگر از نام ‘server’ برای اتصال کلاینت ها نمیخواهید استفاده کنید، بخش زیر را دنبال کنید. همچنین قابل اشاره است که داخل جلسه کاربران این بسته ها اجازه اجرا ندارند، پس برای اعمال تأثیرات نصب epoptes-client لازم است که شما logoff و مجدداً login نمایید.
برای مثال، اگر نام سرور Epoptes شما thinserver.swsco.org باشد، فایل etc/default/epoptes-client را در سیستم سرور باز کنید:
# nano /etc/default/epoptes-client
خطی را که در آن کلمه ‘SERVER’ است را از حالت توضیحات خارج کرده و مقدار ‘thinserver’ را جایگزین کنید.
SERVER=thinserver
این تغییرات را ذخیره و فایل را ببندید. دقت کنید که هیچ فاصلهای کنار علامت مساوی نگذاشته باشید. میتوانید خطاهای احتمالی را با اجرا فرمان زیر مشاهده نمایید:
# sh -n /etc/default/epoptes
اگر هیچ خطای نوشتاری ای نباشد، مقدار none را نمایش می دهد.
نکته: باید یک بار logoff کرده و با کاربری که متعلق به گروه ‘epoptes’ است login کنید. در سیستم کلاینت فقط باید یک بار با همان کاربر موجود logoff و login نمایید.
اجرای Epoptes سمت سرور
برنامه را میتوانید از طریق منو یا Dash اجرا کنید. در پنجره برنامه میتوانید کلاینت هایی را مشاهده نمایید.
اکنون شما قادر به کنترل و مدیریت سیستمهای کلاینت از روی خود برنامه Epoptes سرور هستید. همچنین میتوانید کنترل صفحه کلاینت را به دست بگیرید، آنها را reboot یا shutdown کنید و پیغامی را برای یک کلاینت مشخص یا فهرستی از آنها ارسال کنید.
The post مدیریت و کنترلر کامپیوترهای آزمایشگاه با Epoptes appeared first on دست نوشته های یک تازه کار.