همانطور که میدانید سرعت دسترسی به اطلاعات در شبکه جهانی اینترنت روزبهروز در حال افزایش است و به ارقامی چون صد مگابیت و یک گیگا بیت در ثانیه در اینترنت موبایل رسیدهایم. بااینحال در کشومان هنوز هم سرعت در سطح ۰٫۶ الی 0. 70 مگابیت در ثانیه قرار دارد که بهمراتب از استانداردهای بینالمللی که حداقل سرعت اینترنت را ۲ مگابیت میدانند عقبتر هستیم.
بهعنوانمثال اگر شما در شهر تهران از شرکت پارس آنلاین از یکی از بستههای آن اینترنتی با سرعت ۵۱۲ کیلوبیت در ثانیه دریافت نمایید ۲۵۶ کیلوبیت هم سرعت بارگذاری و دریافت شما خواهد بود که حدود ۶۳٬۰۰۰ تومان قیمت خواهد داشت. به همراه ۳۰ گیگابایت ترافیک! که با اعمال مالیات بر ارزشافزوده و دیگر عوارضها باید حدود ۶۹ هزار تومان پرداخت نمایید! وضعیت در دیگر بستهها و دیگر شرکتها مشابه است مثلاً در شرکت مخابرات اگر بستهای اینترنتی با سرعت ۱ مگابیت را دریافت کنید به ازای ۸ گیگابایت ترافیک ماهانه باید بیست و هفت هزار تومان پرداخت کنید و سرعت بهمراتب پایینتر را از رقیب خصوصی شاهد باشید و به ازای هر ۱ گیگابایت ترافیک مازاد مبلغ سه هزار تومان پرداخت کنید!
حال باوجود گرانی و ارزش بالای هر گیگابایت در اینترنت حدود ۳٬۰۰۰ تومان در هر گیگابایت بهطور متوسط و سرعت بهمراتب پایین دسترسی به این بایتهایت ارزشمند! باید مبالغی را پرداخت کنیم که با در نظر گرفتن درآمد متوسط در کشور بسیار گران هستند!
طرحهای منت گزار!
شاید اخیراً دیده باشید که شرکتهای خصوصی با چه منت و افتخاری به طرحهای خود اشاره میکنند که در آن قرار است مقداری شیر آب را بازتر کنند یا کمی جوانمرد شوند! مثلاً تصور کنید شیر فروشی که در شیرش آب میبسته و باقیمتی گراف به خلقالله میفروخته با طرحی بر سر خلق منت بگزارد که چه نشستید که با این طرح ده ممیز دو دهم درصد کمتر به شیر آب بستهام و بهجایش پنج دهم درصد لیتر در هر ۱۰۰ لیتر گلاب ناب ریختهام! طرحهای جدید نیز چنان حکایتی دارند گاه آنکه با چنان آبوتابی از اینترنت شانزده مگابیت گرانقیمت آنکه جهت جذب کاربران فراری سابق تعریف نمایند و آن پروپاگاندای رسانهای و هزینههای گزاف جهت تبلیغات دور زمین!
مشکلات در بهروز نگاهداشتن! حتی نرمافزارهای رایگان!
چند نفر را در اطرافتان میشناسید که به دلیل گرانی اینترنت اکثر کارهای خود را به نصف شب موکول کردهاند تا از طرحهای رایگان شبانه که بعضی شرکتها آن را نیز حذف کردهاند استفاده کنند! مثلاً کاربر توزیع آرچ لینوکس که یک توزیع Rolling Release است هستید! این توزیع بسیار بهروز میشود حتی اگر نرمافزاری نسخهی جدید هم ندهد بنا به دلیل بهروز شدن وابستگیای خاص دوباره باید کامپایل و عرضه شود تا کار کند! با این وضع حدود 1 تا دو گیگابایت یا حتی 3 الی 4 گیگابایت در ماه باید فایل بهروزشده برنامه دریافت کنید! ازآنجاکه در آن بلاد تصور بر این است اینترنت موجودی ارزان و پرسرعتی است، اهمیتی به حجم بستهها و دیگر نکات ندارند و فراخور آنهم اکثر آیینهها برای دریافت بستهها از Delta که باعث کاهش حجم بستهها میشود پشتیبانی نمیکنند بهجز یک سرور فرانسوی!
موارد گفتهشده را با این موضوع در نظر بگیرید که فرد برای بهروز کردن برنامههای رایگانش باید ۴ * ۳٬۰۰۰ تومان یعنی ۱۲٬۰۰۰ تومان در ماه پرداخت کند که فقط بهروز باشد. توزیعهای دیگر همچنین مشکلاتی خواهند داشت ممکن است بهسرعت نسخهها در مخازن نروند ولی بهاندازه خودشان هم بهروزرسانیها و رفع باگ دارند که اینترنت شمارا حدود ماهی 1 الی 2 گیگابایت مصرف کنند! حال این قیمت را باقیمت هزینه دریافت نرمافزارهای جدید در رایانه مالشی (اسم مزخرفتری پیدا نکردهاند!) و گوشی هوشمند و … جمع کنید، باید قیمت زیادی را هزینه بهروز بودن نرمافزارهایتان کنید! که مثلاً رایگان هستند.
تصور کنید بخواهید سرویسی را در اینترنت ایجاد کنید که فایلهای کلیپ آموزشی در آن قرار دهید یا دیگر ایدهها که به اینترنت نیاز دارند هزینهی شما تا چه حد بالا خواهد رفت! بنابراین اجرای ایدهها و عملیاتی کردن آن با پهنای باند پایین و گران به هیچوقت بهصرفه نیست مگر آنکه شرکتهای بزرگی مانند صداوسیما و … با هزینههای خود طرحهایی را پیش برند مانند ورزش 3 و … و اگرنه که کاربران عادی اینترنت که نمیتوانند کار خاصی انجام دهند! و اگر هم از پیش برند باید هزینههای زیادی بیشازحد معمول را تحمل کنند.
مشکلات برنامهنویسان!
اگر برنامهنویس باشید که مشکلات بیشتری را خواهید داشت بهروزرسانی بیشتری نیاز دارید! که همانطور که گفته شد! بسیار گران تمام میشود به دسترسی به ویدیوهایی آموزشی نیاز دارید و کلی چیز دیگر که باید از اینترنت دریافت کنید که برای شما گران تمام خواهد شد! حالا جدا از بحث اسراف وقت پشت اینترنتی کمسرعت!.
اگر روزی دیدن فیلم و سریال از اینترنت بهصورت پولی رایج شود، و یا خرید موسیقی بهصورت قانونی ترویج شود چگونه میتوان انتظار داشت همه افراد بتوانند از آن استفاده کنند آنهم با این بسترهای ارتباطی بیکیفیت و کمسرعت و گران.
به نظرم باوجود امیدواری برای رفع تحریمها چه تدریجی چه یکباره و باز شدن دریچههای ارتباطی با کشورهای صاحبنام خارجی تا مشکلات موجود در کیفیت بسترهای ارتباطی و پهنای باند و قیمت بسیار بالای دریافت دیتا در ایران حل نشوند، معجزهای در مشکلات فنآوری ما روی نمیدهد! به مشکلات جاری ما بیفزایید نبود شفافیت اقتصادی و ضعیف بودن حاشیه امن فعالیتهای اقتصادی یا نامشخص بودن خطوط قرمز گوناگون سیاسی فرهنگی و دیدگاه امنیتی قالب بر دیدگاه برخی افراد تنگنظر در کشور.
به امید اینترنتی با سرعت بالا بودن محدودیت حجمی!!! با قیمتی معقول!
5 دیدگاه برای این نوشته:
- mhb:
26 فرو 1394 حرف حساب!
امیدوارم مسئولین محترم توجه کنن - کافر:
26 فرو 1394 من خودم همش فکر میکنم عمدا انقدراینترنت گرون و بی کیفیته تا دسترسی به اطلاعات ازاد سخت شه.یا حداقل مردم رغبت کمتری به اینترنت پیدا کنند.
تو هیچ کشوری فکر نمیکنم انقدر با تکنولوژی عداوت وجود داشته باشه.
دلیلشم که واضحه. - وحید:
27 فرو 1394 من آرچ دارم و دقیقا همینی که میگینه
یه cron job گذاشتم که هر شب ساعت ۲ خودش شروع کنه آپدیت کردن :) - رشاد:
27 فرو 1394 سلام ببخشید اینجا مطرح میکنم ولی ممنون میشم کمکم کنید.
من یه سیستم قدیمی دارم با مشخصات زیر:
رم ۲۵۶
هارد۵۱۲
گرافیک ۶۴
…
کارایی که میخوام برام انجام یده
دانلود ،نمایش فیلم با فرمت mkvو ام پی فور با پشتیبانی زیر نویس بدون دردسر
و یه برنامه ورد، افیس کامل هم به کارم نمیاد.
ظاهرشم برام مهم نیس فقط بدون مشکل اجرا بشه
زوبونتو دانلود کردم تو مراحل اولیه نصبش گیر میکنه.
الان یودهی رو زیر نظر دارم.
اگه شما پیشنهادی بهتره دارید ممنون میشم بهم بگید.
ممنون - علیرضا:
27 فرو 1394 واقعا انتظار دارین درست بشه؟فکر میکنین مسوولین تواناییشو ندارن و مثلا از لحاظ تکنولوژی و بودجه عقبیم؟خواهش میکنم یه نگاهی به تعرفه های اینترانت بندازین تا روشن شین!