پس از گذشت ۷۴ روز از انتشار Linux 3.2، نسخهی ۳.۳ هستهی لینوکس در تاریخ ۱۹ مارچ منتشر شد. این نسخه از لینوکس دارای بروزرسانیهای متعدد و رفع باگهای زیادی بوده که از مهمترین این تغییرات میتوان به رفع مشکل وقفه و تاخیر در ذخیره اطلاعات در ابزارهای جانبی اشاره کرد؛ همچنین در این نسخه نیز مانند نسخه ۳٫۲ شاهد بهبود کارایی درایورهای مربوط به کارت گرافیکهای nvidia و amd هستیم. همچنین در این نسخه از raid پشتیبانی بهتری به عمل می آید و سیستمفایل btrfs نیز از raid بهتر از قبل پشتیبانی میکند. پشتیبانی مقدماتی از ACPI 5.0 نیز از دیگر موارد قابل اشاره در مورد لینوکس ۳.۳ میباشد.
اندروید و لینوکس
لینوکس ۳.۳ دارای بهبودهای فراوانی بوده که از جمله آنها استفاده از کدهای هسته اندروید میباشد. این حرکت، ویژگیهای اندروید را به هستهٔ لینوکس اضافه نموده و به توسعهدهندگان امکان اجرای اندروید با استفاده از هسته لینوکس را میدهد. این امر حتی به کارکرد نرمافزارهای اندرویدی بر روی لینوکس کمک شایانی خواهد نمود. لازم به ذکر است اندروید از هسته لینوکس که شامل تغییرات و امکانات اضافهتری نسبت به آن است، استفاده میکند. این تغییرات توسط به آن اضافه میشود (به عنوان مثال تعدادی از درایورها).
این دو کرنل تقریبا توسعه جداگانه دارند، یعنی گوگل و توسعهدهندگان اندروید بروی هستهی لینوکس تغییراتی اعمال کرده که بر روی نسخه اصلی (وانیلا) هسته لینوکس وجود ندارند. از جمله این تغییرات که در نسخههای آینده به هسته لینوکس اضافه خواهد شد می توان به مواردی همچون بهبود مصرف انرژی اشاره نمود.
لینوکس تحت مجوز GPLv2 منتشر میشود و بهطبع آن کرنل اندروید نیز تحت همین اجازهنامه منتشر میشود؛ نسخه دوم GPL با کدهای تحت اجازهنامه آپاچی سازگاری ندارند، بنابراین این ترکیب کد فقط در سطح کرنل صورت گرفته و امکان استفاده از کدهای سایر بخشهای اندروید در لینوکس وجود ندارد (و بلعکس)؛ این تناقض در نسخه سوم GPL رفع شده است.
گرافیک
درایورهای کارتهای گرافیک اینتل باز هم تغییر کردهاند و مصرف برق نیز در حدود ۴ یا ۵ وات کاهش یافته است. همچنین در کارتهای گرافیکی nvidia از خروجی صدا از طریق HDMI پشتیبانی به عمل آمده است. درایور nouveau در لینوکس ۳.۳، از کارتگرافیکهای دارای هستهی NVD9 مانند GeForce GT ۵۲۰, ۵۲۰M, 520MX و GeForce 410M نیز پشتیبانی میکند. خروجی صدا از طریق HDMI برای کارت گرافیکهای AMD با چیپست Evergreen نیز مهیا شده و درایور متنباز AMD کارایی بهتری ارائه میدهد.
ذخیره سازی
لینوکس در این انتشار از درایوری برای بکارگیری NVMe – NVM (Non-Volatile Memory) Express بهره میبرد که یک رابط استاندارد است که یک سال پیش برای دسترسی به درایوهای SSD متصل شده از طریق PCI و PCIe تعریف شده است.
بهبود مصرف انرژی
از دیگر پیشرفتهای صورت گرفته در لینوکس ۳.۳ استفاده از تکنولوژی PCIe power conservation و در نتیجه حل مشکل مصرف زیاد انرژی میباشد.
سایر منابع : + + +
8 دیدگاه برای این نوشته:
- محمد:
۲۹ اسفند ۱۳۹۰
ممنون از خبر انتشار
فقط یه سوال! نسخهی stableش کی میاد؟ - چالیست:
۰۱ فروردین ۱۳۹۱
ممنون - سعید:
۰۱ فروردین ۱۳۹۱
سلام ، من یه سوال دارم که مربوط به این پست نیست :
من به لپ تاپ msi دارم با 2 کارت گرافیگ یکی intel و دیگری ATI که به صورت دستی قابل تعویضه ، ولی وقتی ubuntu نصب می کنم فقط ATI رو می شناسه و مصرف برقش زیاد می شه و داغ میکنه .
چجوری میتونم کاری کنم که از intel استفاده کنه ؟
ممنون میشم جواب بدید . - صدرا:
۰۱ فروردین ۱۳۹۱
با سلام و ضمن تبریک سال نو
آیا در این نسخه مشکل افزایش دما در سیپییوهای مدل سندی بریج حل شده؟ - eMan:
۰۱ فروردین ۱۳۹۱
@محمد: بعد از چند دور اشکال زدایی. فعلا این تو مین لاین میمونه
@سعید: شاید این پست بتونه کمکت کنه
@صدرا: باید تست بشه و بنچمارک گرفته بشه - deli:
۰۱ فروردین ۱۳۹۱
باید به صورت دستی فایل xorg.conf رو ویرایش کنی و گرافیک default رو تنظیم کنی - صدرا:
۰۱ فروردین ۱۳۹۱
سلام
اگر آموزشی در رابطه با نحوه بنچ مارک گرفتن داشته باشید خودم می تونم تست کنم و نتیجه رو اعلام کنم :دی - eMan:
۰۱ فروردین ۱۳۹۱
سلام
میتونید از این لینک اقدام کنید.