کمتر از دو ماه پیش، کمپانی Valve در سه پرده از نقشههایش برای تسخیر نشیمن خانه سخن گفت. اولین پرده سیستم عامل استیم بود که قرار است سکوی استیم را در دل یک توزیع لینوکس قرار دهد، دومین پرده، ماشین استیم، کنسولهای متنوعی هستند که سیستم عامل استیم را اجرا میکنند و در نهایت هدایتگر استیم که یک دسته برای بازی است.
Valve قول داد که در آینده نزدیک سیصد نمونه اولیه از ماشین استیم را ساخته و به رایگان برای سیصد کاربر بفرستد و زمانی که این دستگاها آمده شد نسخه اولیه سیستم عامل استیم را نیز برای دانلود قرار دهد. حالا Valve به قولش عمل کرده و نسخه بتا سیستم عامل استیم را به طور عمومی منتشر کرده.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به ویژگیهای سیستم عامل استیم، اهمیتش برای جامعه کاربری و روشهای نصب این توزیع.
اهمیت استیم برای لینوکس
چرا ماجراجوییهای Valve باید برای یک کاربر عادی لینوکس مهم باشد؟
به نظرم حتی اگر اهل بازی نیستید یا مشتری استیم نخواهید شد هنوز دلایل زیادی برای هیجان زده شدن وجود داره.
Valve کمپانی مثل سونی نیست که کد رایگان را از جامعه کاربری بگیره (FreeBSD) با اون برای کنسولش سیستم عامل بسازه و یک پول سیاه به جامعه کاربری برنگردونه. Valve شرکتی است که میدونه چطور عضو موثری در جامعه نرمافزارهای آزاد باشه و هنوز محصول جدی مبتنی بر لینوکس بیرون نداده، با استخدام تعدادی از توسعه دهندگان لینوکس و همکاری با سه شرکت Nvidia, Intel و AMD باعث بهبود درایور گرافیکی لینوکس اونها شده.
وجود بازیهای بیشتر و بهتر برای لینوکس باعث افزایش کاربرها میشه و کاربر بیشتر، موقعیت بهتری برای توسعه و گسترش لینوکس روی دسکتاپ ایجاد میکنه.
ویژگیهای سیستم عامل استیم
تنها چند ساعت برای ملت غیور لینوکس کار کافی بود تا سیستم عامل استیم را دانلود و آن را کالبد شکافی کنند. حالا به لطف این کاربرها اطلاعات به نسبت کاملی از سیستم عامل استیم داریم.
سیستم عامل استیم بر پایه توزیع دبیان ۷.۱ یا Wheezy ساخته شده. به نظرم انتخاب دبیان به جای اوبونتو یکی از بهترین تصمیمات Valve بود. اوبونتو با انتخاب مدیرنمایش Mir در حال ایجاد شکافی بزرگ در جامعه کاربری دسکتاپ لینوکسه و حالا بدون پشتیبانی Valve، قدرت مارک شاتلورث و دار و دستهاش برای این کار بسیار کمتره.
سیستم عامل دو نشست گرافیکی داره؛ کلاینت استیم و دیگری گنوم. هنگام ورود میتونید یکی از این دوتا رو انتخاب کنید. هنگام اجرای کلاینت استیم با فعال کردن دسترسی به دسکتاپ لینوکس (Enable access to the linux desktop) میتونید به دسکتاپ گنوم برگردید.
به لطف سیاست هرچی قدیمیتر بهتر دبیان، گنوم ۳.۴ روی سیستم عامل استیم نصبه. احتمال اینکه در نسخه نهایی میزکار رو بلکل حذف کنند و سیستم عامل مستقیم از بوت به کلاینت استیم بره زیاده.
نسخه اولیه سیستم عامل تنها از گرافیک Nvidia و درایور کد بسته اون پشتیبانی میکنه. در مدل اولیه ماشین استیم نیز از کارت گرافیک Nvidia استفاده شده و در واقع Valve انتخاب بهتر دیگری نداشته. از بین سه کمپانی اینتل درایور لینوکسی بسیار خوبی داره اما این شرکت محصول پرقدرتی برای اجرای قابل قبول عنوانی مثل Metro: Last Light نداره. درایور کاتالیست لینوکس AMD در حد جک هست و اصلا راهکار تجاری قابل اعتمادی محسوب نمیشه. قول پشتیبانی از درایور اینتل و AMD در نسخههای آینده داده شده.
سیستم عامل استیم نسخه تغییر یافته کرنل ۳.۱۰ را اجرا میکند و برای مدیریت پنجرهها در کلاینت از Compositor گرافیک دست ساز مبتنی بر Xcompmgr که سالها پیش توسط Keith Packard معروف نوشته شده استفاده میشود.
دریافت سیستم عامل استیم بتا
Valve دو فایل برای نصب سیستم عامل به دو روش متفاوت منتشر کرده است. اولی یک کلون ۲.۷ گیگابایتی از سیستم نصب شدهاست که آن را با کمک clonezillla روی هارد دیسکتان کپی میکنید و دومی فایلی ۹۶۰ مگابایتی که برای نصبش لازم است نصاب دبیان و چند اسکریپت را به طور مجزا اجرا کنید. برای بوت این دو فایل نیاز به سیستمی مبتنی بر UEFI دارید.
برای داشتن استیم روی لینوکس نیازی به نصب این توزیع نیست و نصب کلاینت استیم روی توزیع فعلیتان کفایت میکند. اگر به نصب سیستم عامل استیم اصرار دارید راهنمای Ars Technica در این باره را مطالعه کنید.