دبیان ۷٫۰ که به نام Wheezy نیز شناخته میشود سرانجام منتشر شد. توزیع دبیان که بصورت جامعهمحور نگهداری و ساخته میشود یکی از قدرتمندترین و پایهای ترین گنو/لینوکسهاست؛ پدر توزیعهای مطرح دیگری نظیر اوبونتو و مینت و… نیز هست و پیوند عمیقی با پروژه گنو و آزادی نرمافزار دارد.
در حیطه تغییرات ظاهری، اولین موردی که جلب توجه میکند مهاجرت به گنوم نسخه ۳٫۴ و استفاده از رابط کاربری گنوم شل بعنوان میزکار اصلی توزیع است. ولی تغییرات مهم بسیاری در پس پرده این نسخه صورت پذیرفته که استفاده از Wheezy را برای برپایی سرویسهای ابری خصوصی (Cloud) سادهتر و بهینهتر میکند. حتما اطلاع دارید که دبیان یکی از مطرحترین توزیعها در حیطه پایداری سرور و امور پردازشی سنگین ابری و مجازیست. جالب توجه است که توسعه دهندگان دبیان پس از نسخه ۶ موسوم به Squeeze بیش از دو سال برای آماده سازی این نسخهی پایدار وقت صرف کرده اند.
نسخه پایدار توزیع دبیان بر اساس برنامههای اثباتشده و به شدت مورد بررسی قرار گرفته ساخته میشود که موجب پایداری هرچه بیشتر این توزیع میشود که البته هزینه آن استفاده از نسخههای نه چندان به روز نرمافزارهاست. برای نمونه کرنل به کار رفته در این انتشار، نسخه ۳٫۲ لینوکس است که در ژانویه ۲۰۱۲ منتشر شده است. همچنین بجای نسخه فعلی برنامه اشتراک فایل Samba (نسخه ۴) از نسخه ۳٫۶٫۶ این برنامه استفاده شده است. این رویکرد محافظهکارانه به خوبی اهداف دبیان را محقق میکند. کاربرانی که مایل به استفاده از نسخههای جدیدتر برنامهها هستند میتوانند از شاخههای ناپایدار و تستینگ این توزیع بهره ببرند که البته برخلاف تصور عامه… از بسیاری توزیعهای دیگر پایدارتر هستند. دیگر نرمافزارهای دبیان ۷ شامل X.Org 7.7، LibreOffice 3.5، Bind 9.8، GCC 4.7، MySQL 5.5، PostgreSQL 9.1 و ورژن ۲٫۷٫۳ و ۳٫۲٫۳ پایتون میشود.
نسخه ۱۰ مرورگر IceWeasel که یک نسخه اختصاصی و بینام فایرفاکس است نیز این انتشار را همراهی میکند. نسخه OpenJDK نیز قدیمی بوده و توصیه میشود کاربران جاوا را از مرورگر خود غیرفعال کنند تا با مسائل امنیتی که جاوا در این سال باعث آنها بوده روبرو نشوند.
همانند همیشه در قسمت نصب دبیان، هم حالت گرافیکی و هم حالت متنی نصب در دسترس هستند؛ ولی بعنوان یک ویژگی نوآورانه در دبیان ۷٫۰ میتوان به سیستم راهنمای صوتی نصب اشاره کرد که به منظور هدایت کسانی که مشکل بینایی دارند در طول فرایند نصب ارائه شده است. این ویژگی یک تکمیل کننده برای پشتیبانی فعلی از کاربران با دستگاههای بریل بوده و به کاربران این امکان را میدهد که بدون داشتن دستگاههایی که پیشتر مورد نیاز بود به نصب دبیان بپردازند.
در حیطه مدیریت معماریهای چندگانه تغییرات مهمی رخ داده است. پشتیبانی Multiarch جدید این اختیار را به کاربران میدهد که برنامههای با معماریهای متفاوت را بر روی یک سیستم نصب کنند برای نمونه برنامههای ۳۲ بیت و ۶۴ بیت میتوانند بدون مشکل نصب شوند و سیستم بصورت خودکار و به نحو صحیح وابستگیها را تشخیص داده و رفع و رجوع خواهد کرد. معماریهای متنوعی در این نسخه از دبیان مورد پشتیبانی قرار گرفته اند که از جمله انها میتوان به ۳۲-bit PC IA32 (i386), 64-bit PC X86-64 (amd64), PowerPC (powerpc), Oracle SPARC (sparc), MIPS (bigendian mips and little endian mipsel), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (31-bit s390 and 64-bit s390x) و ARM اشاره کرد.
Wheezy همچنین به کمک کردن به توسعهدهندگان نرمافزارهای آزاد در دستیابی به فناوری ابری معروف است. پروژههای متعددی در این زمینه این امر را پیش میبرند که برای مثال میتوان به OpenStack و Xen Cloud Platform (XCP) اشاره کرد که هر دو در دبیان ۷ جایگذاری شدهاند. XCP راهکارهای مجازیسازی را فراهم میکند و OpenStack نیز مجازیسازی اجرا شده توسط XCP را مدیریت نموده و بر اساس آن، کلاود شخصی مقیاسپذیر را ارائه خواهد کرد. XCP همچنین با CloudStack و OpenNebula نیز کار خواهد کرد.
به منظور دستیابی به اطلاعات جزئیتر، کاملتر و دقیقتر میتوانید نکات انتشار دبیان ۷ را به زبانهای متعدد در این لینک بیابید. راهنماهای نصب نیز برای کاربرانی که مایل به نصب دبیان Wheezyباشند در دسترس است. ایمیجهای CD و DVD این نسخه از روشهای متفاوت BitTorrent، دانلود jigodo و از بستر HTTP یا FTP در دسترس قرار دارند.
سایر منابع: H-online
13 دیدگاه برای این نوشته:
محتبی:
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲
معمولا از دبیان به عنوان پایهای برای دیگر توزیعها نظیر اوبونتو و مینت و … استفاده میشه. و استفاده ازش به عنوان توزیع اصلی کمتر مورد توجه قرار میگیره.
البته اینایی که گفتم منظورم استفاده به عنوان دسکتاپ هست و گرنه تو استفاده به عنوان سرور خیلی حرفا واسه زدن داره.
ولی واسه استفاده به عنوان دسکتاپ مثل یه کلاس مجرد قوی میمونه تو زبانهای شیگرا که بقیه کلاسها ازش مشتق بشن.
به هر حال تبریک به دوستدارانشسالار مقدم:
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲
عالی بود
امتحانش کردم ولی اصلا به درد دسکتاپ نمیخورهعلی:
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲
اگه بتونم DVD ایش رو دانلود کنم از اوبونتو کلا مهاجرت می کنم به دبیان صرفا واسه پایداریش
من یه سیستم پایدار می خوام نه اینکه هر روز یه مشکل پیش بیاد واسم مثل اوبونتو که واقعا وقت ام رو میگیره واسه رفع مشکلاتش چون زیاد حرفه ای نیستم تو لینوکسmehroo:
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲
شما بهتره مینت نصب کنید نه دبیان یا برید سراغ لینوکس های پایداری بر مبنای اوبونتو مثل پپرمینت که هم ساده تر هستش همه بی دردسر هستش یا شما میتونید مانجارو نصب کنید البته بر مبنای آرچ هستش اما خب به نصبه ساده هستش و خیلی هم طرفدار داره چون فلسفش دقیقا فلسفه آرچ هستش اگه به دنبال پاداری هستید فقط سیستم عامل های بر مبنای آرچ!محمد:
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲
انتخاب خوبیه اگه از به روز نبودن بسته ها هم ناراضی بودید در آینده می تونید به نسخه testing یا sid آپگرید کنید البته درایور غیرآزاد به صورت پیش فرض نداره اگه مشکلی داشتید روش هایی برای جبرانش هستچالیست:
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲
انتخاب خوبیه
برعکس اونایی که می گن برای دسکتاپ خوب نیست، من تقریبن دوساله که روی لپ تاپم نصب کردم و بدون هیچ مشکلی دارم باهاش کار می کنم و از نسخه ی تستینگ استفاده می کنم.خیلی عالیه و تا به حال به هیچ مشکلی توی نصب بسته های مورد نیاز و … بر نخوردم
واقعن عالیه :)چالیست:
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۲
ولی فکر می کنم خیلی کلی در موردش توضیح دادید :دی
یه کم بیشتر میشکافتید قضیه رو :دیورگ:
۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۲
من الان رو لپتاپ Acer 4738 خودم اوبونتو دارم. اما چند وقته وسوسه شدم برم رو دبیان. یکی بهم راهنمایی کنه کار درستی میکنم یا نه؟
و اینکه استرس دارم بزنم خراب کنم. با اینکه سه ساله لینوکس اوبونتو کار میکنم اما هنوز خیلی تازهکارم تو خیلی مسائل.مسعود آموزگار:
۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۲
خوب باید نیازتون رو ببینید چیه. مشکلی با اوبونتو دارید؟ انتظاری دارید که رفع نمیکنه؟ بسته به نیاز داره…
هدفتون چی هست از این تصمیم…توحید:
۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۲
من از توزیع 5 دبیان که لنی بود با این سیستم عامل کار می کنم از نظر خودم کاملا حرفه ای و بی نظیره . کلا با هیچ توزیع دیگه ای به این راحتی نمی تونم کار کنم . فقط جهت تهیه در ایران باید سی هزار تومنی پیاده شیم یا دانلود کنیم
دوستان اگه لطف کنن لینک دانلود این نسخه قرار بدن ممنون میشیمچالیست:
۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲
http://www.debian.org/CDپوریا:
۰۲ خرداد ۱۳۹۲
سلام دوستان مرسی از نقد خوبتونیه راهنمایی کنید لطفا!!
من اوبونتو دارم اما با مدل لپ تاپم سازگار نیست و خیلی داغ میکنه در ضمن کمی ناپایداره. می خوام یه توزیع دیگه رو تست کنم. نمی دونم دبیان نصب کنم یا دبیان مینت؟ یا حتی مانجارو که تازه آشنا شدم باهاش. کارمم کدنویسی و اینترنته بیشتر و خیلی پایداری برام مهمه. گفتم مینت دبیان نصب کنم برای راحتی استفاده اما انگار نسبت به دبیان آپدیت های دیرتری براش میاد! یه راهنمایی خوب کنید ممنون می شم.
vahid.dialame:
۱۹ مرداد ۱۳۹۲
تشبیه جالبی بود