FreeBSD سیستم عاملی یونیکسی مبتنی بر سیستم عامل BSD که خود BSD از یونیکس اولیه گرفته شده است. BSD مخفف Berkeley Software Distribution است، در ابتدا سیستم عاملی تجاری و غیر اپن سورس بود ولی بعد ها تدریجی بصورت اپن سورس ارائه شد. FreeBSD که بر گرفته از BSD است سیستم عاملی رایگان و اپن سورس است که خود مبنایی برای دیگر سیستم عامل های یونیکسی که بر اساس BSD هستند شد. از اینگونه سیستم عامل ها می توان به PC-BSD اشاره نمود. از سیستم عامل هاییونیکسی که در هسته خود از هسته FreeBSD استفاده کرد به سیستم عامل Apple Macintosh اشاره نمود و به همین خاطر است که در مکینتاش نیز از پورت ها مانند FreeBSD استفاده شده است. در این مطب چگونگی نصب FreeBSD گفته می شود. می توانید از VMware برای نصب آن استفاده کنید. برای نصب حداقل به 512 مگابایت حافظه اصلی و 20 مگابایت فضای دیسک نیاز دارید. FreeBSD بصورت پیش فرض محیط گرافیکی را نصب نمی کند و همچنین از پوسته sh بصورت پیش فرض استفاده می کند. همچنین به دلیل عدم وجود محیط گرافیکی برای نصب شاید نصب ان مشکل به نظر برسد اما هیچ سختی و مشکلی برای نصب حتی برای تازه کاران وجود ندارد. مانند سیستم عامل لینوکس حداقل پارتیشن های لازم برای نصب سه پارتیشن زیر هستند که در هنگام نصب می توان ایجاد آنها را بصورت خودکار به خود سیستم سپرد.
- دایرکتوری / یا root Directory : که تمام زیر دایرکتوری ها در زیر آن ساخته می شوند.
- دایرکتوری boot/ یا boot Directory : که بصورت پارتیشنی مجزا زیر دایرکتوری root ساخته می شود.
- پارتیشن swap یا swap Partition : که خود سیستم بر اساس میزان حافضه اصلی این پارتیشن را می سازد.
ابتدا باید CD/DVD آنرا دانلود کنید و سپس CD/DVD را بوت کنید
- در اولین گام باید کشور را انتخاب کنید. کشور مورد نظر را انتخاب و روی OK کلیک کنید. (تصویر 1)
- در پنجره System console Keymap باید زبان مورد نظر را انتخاب کنید. زبان فارسی در کنسول ها و محیط های خطی ساپورت نمی شود و زبانی انگلیسی را انتخاب کنید. (تصویر 2)
- از پنجره sysinstall main menu گزینه standard را انخاب رو روی OK کلیک کنید. (تصویر 3)
- پس از انجام گام بعدی اطلاعاتی نشات داده می شوند. پس روی OK کلیک کنید. (تصویر 4)
- اگر شما چندین هارد روی سیستم تان دارید تصویر 5 را خواهید دید که می توانید هارد مورد نظر را برای نصب سیستم عامل انتخاب کنید. ولی اگر یک هارد دارید پس تصویر 5 را نخواهید دید. چون نصب را داریم روی VMware انجام می دهیم و یک هارد 20 گیگی را ایجاد کردیم قطعن این صفحه (تصویر 5) را نخواهیم دید. (تصویر 5)
- به هر حال پس از انتخاب درایو مورد نظر وارد محیط تصویر 6 می شوید که باید در اینجا پارتیشن ها را ایجاد کنیم. (تصویر 6)
- مطابق تصویر 6 روی فضا های ازاد رفته و سپس کلید A را بزنید تا 3 پارتیشن ایجاد شوند. اگر می خواهید پارتیشن ها را پاک کنید از کلید D استفاده کنید. همچنن اگر می خواهید اندازه هر پارتیشن را خودتان تعیین کنید از کلید C استفاده کنید. در نهایت برای ذخیره تغییرات کلید Q را کلیک کنید.
- پس از انجام گام بالا تصویر مانند تصویر 7 نشان داده می شود. گزینه standard را انتخاب و روی OK کلیک کنید. (تصویر 7)
- پس از کلیک OK در تصویر 7 بازهم یک سری اطلاعات داده می شود و تنها روی OK کلیک کنید. (تصویر 8)
- در گام مطابق با تصویر 5 سه پارتیشن لازم را ایجاد نمودیم پس لازم است که در گام مطابق با تصویر 9 دایرکتوری های لازم را به سه پارتیشن ایجاد شده از قبل، mount کنیم. برای انجام خودکار این کار کلید A را کلیک و برای ذخیره نهایی کلید Q را کلیک کنید. (تصویر 9 و تصویر 1-9)
- در پنجره choos Distribution روی custome کلیک کنید (مطابق تصویر 10) تا وارد پنجره تصویر 11 شوید. (تصویر 10)
- در پنجره مطابق با تصویر 11 باید بسته های لازم و اولیه را نصب کنید. بسته هایی که حتمن آنها را برای نصب باید انتخاب کنید در زیر آمده اند. (تصویر 11)
base, lib32, man, catman, proflibs, ports, kernels
- وقتی در گام مطابق با تصویر 11 روی kernels کلیک می کنید وارد محیط تصویر 12 می شوید. در این پنجره باید روی GENERIC کلیک کنید تا دوباره به پنجره تصویر 11 باز گردید. (تصویر 12)
- پس از گام بالا و در پنجره مطابق تصویر 11 گزینه src را انتخاب کنید وارد پنجره تصویر 13 خواهید شد. گزینه All را انتخاب و روی OK کلیک کنید تا وارد پنجره قبلی شوید. (تصویر 13)
- پس از انجام گام قبلی پنجره ها را OK کنید تا وارد پنجره توصر 14 شوید. در این پنجره روی Yes کلیک کنید. (تصویر 14)
- در تصاویر سری 15 سیستم فایل ها ایجاد و فایل ها روی پارتیشن های مورد نظر کپی می شود. (تصاویر 1-15 و 2-15 و 3-15)
- پس از انجام گام های بالا وارد تصویر 16 شده،Yes را کلیک کنید تا وارد پنجره تنظیمات کارت شبکه متصل به سیستمتان شوید. (تصویر 16)
- در پنجره تصویر 17 روی Yes کلیک کنید. (تصویر 17). اگر ازشبکه های بی سیم استفاده می کنید در تصویر 17 روی No کلیک کنید.
- مطابق تصویر 18 تمامی کارت های شبکه متصل به سیستم نشان داده می شوند. اولین کارت شبکه em0 است و دومین کارت شبکه em1 و الی آخر. چون تنها یک کارت شبکه داریم پس فقط em0 وجود دارد آنرا مانند تصویر 18 انتخاب و روی OK کلیک کنید تا وارد صفحه تنظیمات شوید. (تصویر 18). وقتی روی OK کلیک می کنید از شما پرسیده می شود که آیا می خواهید تنظیمات IPv6 را نیز انجام دهید (روی NO کلیک کنید. تصویر 1-18 ). می توانید پس از نصب تنظیمات IPv6 را انجام دهید.
- اگر در گام قبلی روی No کلیک کنید بلافاصله وارد تصویر 19 می شوید که از شما پرسشی برای تمایل به تنظیمات DHCP می پرسد. بازهم روی No کلیک کنید. (تصویر 19). اگر No را انتخاب کنید وارد تصویر 20 برای تنظیم دستی و استاتیک آدرس IP خواهید شد.
- مطابق با تصویر 20 پارامتر های host و آدرس IP را تنظیم کنید. بقیه موارد به دلخواه و در صورت نیاز تنظیم کنید. (تصویر 20). از کلید Tab برای رفتن بین فیلد ها استفاده کنید.
- در پنجره تصویر 21 روی No کلیک کنید. (تصویر 21)
- در پنجره تصویر 22 روی No کلیک کنید. (تصویر 22)
- در پنجره تصویر 23 برای فعال شدن ارتباط های SSH روی Yes کلیک کنید. (تصویر 23). البته این زمانی است که می خواهید از دیگر سیستم عامل ها مانند ویندوز توسط ابزار PuTTY یا توسط OpenSSH از دیگر سیستم عامل های یونیکسی وارد سیستم شوید.
- در پنجره تصویر 24 روی No کلیک کنید. (تصویر 24)
- در پنجره تصویر 25 روی No کلیک کنید. (تصویر 25)
- در پنجره تصویر 26 روی No کلیک کنید. (تصویر 26)
پس از نصب سیستم می توانیم تنظیم های ftp و تنظیمات سروری و کلاینتی NFS را انجام دهیم.
- در پنجره تصویر 27 روی NO کلیک کنید. (تصویر 27). در صورتی که Yes را کلیک کنید وارد تنظیمات کنسول مانند فونت ها و … خواهید شد.
- وقتی روی No در گام قبلی کلیک کنید وارد پنجره تصویر 28 خواهید شد. روی Yes در این پنجره کلیک کنید تا وارد تنظیمات Zone Time شوید. (تصویر 28). در پنجره بعدی (تصویر 29 ) روی No کلیک کنید. تنظیمات تصاویر 30 و 31 را انجام دهید
- مطابق با تصویر 32 اگر دیوایس های PS/2 دارید روی Yes در غیر انصورت روی No کلیک کنید. (تصویر 32)
- در پنجره مطابق تصویر 33 می توانید گروه ها و کاربرانی را اضافه کنید. در تصویر 34 می توانید تنظیمات را انجام دهید. (تصویر 33 و 34). در غیر اینصورت Exit را انتخاب و روی OK کلیک کنید تا از ایجاد کاربر یا گروه در این مرحله خارج شوید. همچنین می توانید پس از نصب از دستور ها useradd و groupadd نیز استفاده کنید.
- سپس نوبت به تنظیم پسورد کاربر root است. مطابق تصویر 35 روی OK کلیک کنید (تصویر 35) و سپس مطابق تصویر 36 پسورد برای کاربر root را انتخاب کنید. (تصویر 36)
- در پنجره تصویر 37 روی No کلیک کنید. (تصویر 37)
- در پنجره تصویر 38 روی Install کلیک کنید تا فرایند نصب آغاز شود. پس از تکمیل فرایند نصب پیغام تصویر 39 نشان داده می شود. (تصویر 38 و 39)
- در پنجره تصویر 40 می توانید تنظیمات را انجام دهید. (تصویر 40) بطور مثال می خواهید قابلیت های NFS Server و NFS Client را انجام دهید. از فهرست گزینه ها به Configuration رفته (تصویر 41) و سپس گزینه Networking را انتخاب کنید (تصویر 42) و در نهایت تنظیمات NFS Server را کلیک کنید. برای خروج در پنجره مطابق با تصویر 41 روی Exit Install کلیک کنید. پس از کلیک روی Exit Install پیغامی مشابه تصویر 43 نشان داده می شود.( تصویر 43). آنرا OK کنید تا CD/DVD ریجکت شود و در پنجره تصویر 44 روی OK کلیک کنید تا سیستم reboot شود.
- در نهایت پس از Restart شدن سیستم، مطابق تصویر 45 اعلان Login نشان داده می شود. حداقل کاربری که وجود دارد root است. پس نام root و پسوردی که برای آن ایجاد کردید را وارد کنید تا وارد سیستم شوید. (تصویر 45)