همیشه در بسیاری از وبلاگها و سایتها میدیدم به طراحی اصولی اهمیت داده شده ولی به مواردی همچون نگارش اهمیتی نمیدن، در این پست قصد دارم به فاصله مجازی و علامتهای نگارشی بپردازم.
ابتدا مثالی از این موارد نگارشی میزنم و بعد این موضوع را بررسی میکنیم:
نگارش غلـــط: این کلمه ها(مجموعه نوشته ها ) برای نمایش نگارش ها میباشد ، به نظر شما کدام نگارش صحیح است ؟
نگارش صحیح: این کلمهها (مجموعه نوشتهها) برای نمایش نگارشها میباشد، به نظر شما کدام نگارش صحیح است؟
فاصله مجازی:
فاصله مجازی که به آن فاصله صفر و گاه به غلط نیمفاصله هم گفته شده، نویسهای در استاندارد یونیکد است که برای حروفچینی کامپیوتری بعضی خطها از قبیل خط فارسی و خطهای هندی به کار میرود.
در فارسی این نویسه در مواردی که دو حرف به هم نمیچسبند ولی فاصله مرئی ندارند استفاده میشود. مثلا کلمه «خانهها» نباید با فاصله مرئی به صورت «خانه ها» نوشته شود.
کاربرد این نوع از فاصله در «می» افعال مضارع، «ها» جمع، پسوند فعلها، و کلمههایی که از دو یا چند جزء تشکیل شدهاند میباشد.
درج فاصله مجازی از طریق استفاده همزمان کلیدهای Shift+Space امکانپذیر است. البته به دلیل توجه نکردن مایکروسافت به این موضوع در بعضی از سیستمعاملهای ویندوز باید با کلیدهای ۲+ shift+ctrl و یا ۴+shift+ctrl استفاده کرد که البته ۴+shift+ctrl نوع دیگری از فاصله مجازی میباشد که استفاده از آن به دلیل ایجاد مشکلاتی در جستجوگرها توصیه نمیشود.
علامتهای نگارشی (. ، ؛ : ؟ !) :
علامتهای نگارشی مثل نقطه، ویرگول، نقطهویرگول، علامت سؤال، علامت تعجب و سهنقطه نیز در بسیاری از مقالهها نگارش درستی ندارد.
شیوه تایپ این علائم بسیار ساده است. فاصله انداختن بین علامتهایی چون [. ، ؛ : ؟ !] با کلمه قبلی غلط است و فاصله نیانداختن بین آنها و کلمه بعدیشان هم به همچنین.
درست این است:
[کلمه] [علامت نقطهگذاری] [فاصله یا همان Space] [کلمه بعد]
پس متوجه باشید که قبل از یکی این علامتها کلید Space را نزنید، و نیز متوجه باشید که بعد از علامتها حتما کلید Space را بزنید.
رعایت این شیوه، هم شکل ظاهری متن را زیباتر میکند و هم باعث میشود نقطهگذاریهای متن شما در هر حالتی از دیده شدن، به هیچ وجه از انتها سطر پایین نرود. هنگام استفاده از سهنقطه […] هم بدون هیچ فاصلهای از کلمه قبل، سه نقطه پشت سر هم تایپ کنید؛ این جوری…
علامتهای نگارشی (“«[{}]»”) :
استفاده از علامتهایی مثل پرانتز، کروشه، آکولاد و گیومه (“«[{}]»”) نیز باید به درستی نوشته شود. برای اینها هم دقیقا یک فرمول بسیار ساده وجود دارد، دقت کنید: هر کدام از این علامتها را که باز میکنید، قبلش باید Space را زده باشید تا با کلمه قبلی فاصله ایجاد شود، اما بعد از علامت به هیچوجه کلید Space را نزنید و فاصله ایجاد نکنید. برای بستن علامت هم دقیقا برعکس عمل کنید؛ یعنی بدون هیچ فاصلهای از کلمه قبلی، علامت را ببندید، ولی بعد از آن کلید Space را بزنید و به نوشتن ادامه دهید. نمونهی این شیوه را میتوانید در جملاتی از سطرهای بالا که داخل پرانتز آمدهاند، ببینید.
لطفن دقت کنید رعایت این شیوه هم علاوه بر زیبا کردن ظاهر متن، باعث میشود این علامتها همواره و در هر حالتی از نمایش و پرینت، سر جای اصلیشان باشند و تکان نخورند.