مدت زیادی از ارائه کتاب آرچبوک از بخش ویکی پروژههای LinuxReview نمیگذرد که دوباره افتخار ارائه سندی دیگر، بصورت آزاد به شما عزیزان نصیبمان شد. سیستمهای گنو/لینوکس روز به روز در حال توسعه و گسترش هستند و بخش بزرگی از بازارهای بزرگ پردازشی دنیا را در اختیار دارند. سیستمی که بر خلاف نمونههای مشابه خود از یک فلسفه غنی بهره میبرد و مدل توسعه اختصاصی خود را دارد؛ سیستمی که بر خلاف نظر بسیاری منتقدان آن زمان، توانست به بهترین نحو جای خود را باز کرده و قدرت نمایی کند؛ فلسفه نرمافزار آزاد و روند توسعه مبتنی بر ارائه آزاد سورسکدها.
در این میان شاید بتوان تاثیرگذارترین و مهمترین رابط کاربری این سیستمعامل را خط فرمان قدرتمند آن دانست. خط فرمانی که در اغلب مواقع از پروژه Bash مربوط به گنو استفاده میکند و در این سند قصد داریم تا شما را با شروع برنامه/اسکریپتنویسی در آن آشنا کنیم. توجه شما را به بخشی از مقدمه تیم LinuxReview در ابتدای این سند جلب میکنیم.
آنچه در این کتاب عرضه گردیده، آموزش زبان برنامهنویسی bash میباشد. این زبان که مستقیما با خط فرمان گنو/لینوکس درگیر میشود اجازه میدهد تا برنامههایی منعطف، کارآمد و در عین حال ساده و سبک ایجاد کرد. خط فرمان گنو/لینوکس یکی از نقاط قوت غیرقابل انکار آن میباشد که به دلیل ظاهر آن کمتر مورد توجه مخاطبان در بازار کامپیوترهای رومیزی قرار میگیرد. به محض یادگیری نحوهی کار با ترمینال، با مطالعه همین کتاب که خواندن آن شاید چند ساعتی زمان بگیرد و البته کمی تمرین، میتوانید برنامههای دلخواه خودتان را بنویسید. برنامههای این زبان در واقع نیازی به کامپایل شدن ندارند و اگر خطایی در روند اجرای برنامه باشد، میتوان به سادگی آن را برطرف نمود
این سند که بصورت یک کتابچه با فرمت PDF و odt در اختیار شما قرار خواهد گرفت مجموعا در ۴۱ صفحه حروفچینی و ارائه شده است که فهرست موضوعی آن را در زیر مشاهده مینمایید :
معرفی
اسکریپتهای خیلی ساده
همه چیز در مورد تغییر جهت
لولهها
متغیرها
شروط
حلقههای for و while و until
تابعها
رابط کاربری
متفرقه
جدولها
اسکریپتهای بیشتر
وقتی اشتباهی رخ میدهد
درباره این سند
بینقص بودن این اثر ادعای بزرگی است، ولی با غرور اعلام میکنیم که نهایت تلاشمان را برای زدودن اشکالات و ابهامات اثر نمودهایم. اشکالات تایپی، خطاهای نگارشی و یا ترجمههای ناصحیح و یا کمتر صحیح و در یک کلام انتقادها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید تا اثری که به جامعه آزاد-متن پارسی زبانان عرضه میشود، سزاوارتر باشد.
پروژههایی از این دست که بصورت الکترونیکی منتشر میشوند، نیاز به حمایت ویژهای دارند و کمک فنی/مالی به آنها نه تنها دارای اثر مستقیم است، بلکه بر تصمیمگیری مدیران سایر پروژهها برای انتشار آزاد الکترونیکی یا چاپی کار خود، اثر گذار بوده و مولد پیشرفت حرکتهای اینچنینی خواهد بود. در صورتی که مایل به همکاری در پروژهها و بخشهای مختلف LinuxReview هستید، برای شروع صفحه مشارکت و حمایت را مطالعه نموده و سپس از طریق فرم تماس، ما را مطلع سازید. همچنین امکان Donate و حمایت مالی از پروژههای LinuxReview در همان صفحه وجود دارد.
این اثر نیز تحت ویکی گسترش میابد و شما به راحتی میتوانید با عضویت در ویکی، به توسعه و ویرایش آن بپردازید. راه دیگر همکاری در بهبود این سند، دریافت نسخه قابل ویرایش تحت آفیس (odt) و ارسال نسخه ویرایش شده توسط شما، به ما خواهد بود.
نسخه ۱٫۱ : تعدادی از ایرادات جزیی که در نسخه ۱ یافت شده بود برطرف شده و لینکها به نسخه ۱٫۱ ارجاع شدند. دوستانی که فایل نسخه ۱ را دریافت کرده بودند لطفا مجدد از طریق لینکهای زیر اقدام به دریافت نسخه ۱٫۱ کنند. سپاس فراوان از دوستانی که ایرادها را گزارش کردند.
دریافت نسخه PDF کتابچه آشنایی با بش
دریافت نسخه odt کتابچه آشنایی با بش
هرگونه بحث، تبادل نظر و یا حل مشکل در مورد زبان بَش را میتوانید در انجمنهای تخصصی LinuxReview مطرح کنید.
با سپاس فراوان،
به نمایندگی از تیم LinuxReview
17 دیدگاه برای این نوشته:
Miladsob:
۰۹ خرداد ۱۳۹۱
بسیار کار ارزندهای انجام دادهاید! ممنون!Pyruzan:
۰۹ خرداد ۱۳۹۱
تبریک، دست مریزاد، خسته نباشید و زنده باد.
آشنایی با بشاسکریپتینگ از بهترین و کاربردیترین مهارتهایی هست که یه کاربر گنو/لینوکس میتونه داشته باشه. بدون شک با ارائهی این کتابچه یکی از ارزشمندترین منابع آموزشی گنو/لینوکس رو برای کاربران فارسی زبان به ارمغان آوردید.فرشید نوتاش حقیقت:
۰۹ خرداد ۱۳۹۱
درود بر تمامی بچه های سایت پرارزش لینوکس ری وی یو
بابت کتابی که تهیه کردید بینهایت تشکر میکنم
با اجازتون گذاشتمش توی لیبوکس طبق لینک زیر:
http://libooks.ir/index.php/general/358-bash-prog-intro-howto
امیدوارم در ادامه روند فعالیت های این سایت شاهد موفقیتهای روز افزون دیگری باشیم
با سپاس و احترام
مدیریت سایت لیبوکسSaeed:
۰۹ خرداد ۱۳۹۱
خیلی عالیه ، ممنون .آستیاژ:
۰۹ خرداد ۱۳۹۱
واقعا قشنگه و خیلی ممنون از زحمت هاتونmohsen-rashidi:
۱۰ خرداد ۱۳۹۱
واقعا اگه ما این لینوکس ریویو رو نداشتیم میخواستیم چی کار کنیم؟
خدا خیرتون بدهضمنا چطور میتونم کنار نظراتی که میدم آوتار شخصی بذارم؟
مسعود آموزگار:
۱۰ خرداد ۱۳۹۱
درود :)
باید از سرویس http://en.gravatar.com/ استفاده کنید و آواتار رو به ایمیلتون نسبت بدید.Ali:
۱۰ خرداد ۱۳۹۱
آقا خیلی خیلی ممنون از وقتی با لینوکس ریویو آشنا شدم روزی نیست که به هش سر نزنمreza:
۱۰ خرداد ۱۳۹۱
منم هر روز به اینجا سر مینم…البته از گوگل ریدرمحمد:
۱۰ خرداد ۱۳۹۱
یه خسته نباشید حسابی به تیم فعال و زحمتکش لینوکس ریویو و یه تبریک به همهی کاربرای گنو/لینوکس :)مسعود آموزگار:
۱۱ خرداد ۱۳۹۱
تشکر از لطف همه دوستان :)
تعدادی ایراد جزیی گزارش شده بود که ترتیب اثر داده شد و تحت نسخه 1.1 ارائه شد. لطفا مجدد از طریق لینکهای موجود در پست کتابچه رو دانلود کنید/مسعود آموزگار:
۱۱ خرداد ۱۳۹۱
سپاس بابت لطفی که به ما دارید. :)
نسخه 1.1 رو توی پست بروزرسانی کردیم. میتونید نسخه جدید رو توی سایتتون قرار بدید برای کاربرانتون :)
پیروز باشید.فرشید نوتاش حقیقت:
۱۱ خرداد ۱۳۹۱
انجام شد. :)پویا محمد کاری:
۱۱ خرداد ۱۳۹۱
خیلی وقت بود که برای یک نفر دنبال ی مرجع خوب برای بش میگشتم این یکی بینشون عالی بود! ساده بود, مختصر بود, فارسی بود, و البته خیلی خوب نوشته شده بودواقعا مرسی!!
مهدی…:
۱۴ خرداد ۱۳۹۱
مرسی…..wahid:
۱۵ خرداد ۱۳۹۱
کار بسیار خوبی هست خسته نباشید.محمد:
۱۷ خرداد ۱۳۹۱
کتاب رو خوندم
محتوای کتاب برای آشنایی با bash مفید بود
با تشکر و توفیق روزافزون