منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

چرا کاربران گنو/لینوکس کم اند؟

مقدمه:

گنو/لینوکس سیستم عاملی است که کم و بیش با آن آشنایی دارید و از نقاط ضعف آن نیز باخبر هستید. معمولا نظرات زیادی در مورد برتری های این سیستم عامل و یا کمبودهای آن مطرح شده است. همانطور که در اکثر مقالات مرتبط با گنو/لینوکس خوانده‌اید امنیت بالا و همچنین پایداری این سیستم عامل یکی از دلایل استفاده ی کاربران از این سیستم عامل عنوان می شود، عده ای از کاربران نیز بنا به این دلیل که گنو/لینوکس را به عنوان یک نرم افزار آزاد قبول دارند و از آن استفاده می کنند

simple_gnu_linux_wallpaper_by_dablim-d5kdma2

مدت‌ها قبل وقتی گنو/لینوکس در حال شکل گیری بود ویندوز و مک کاربران خاص خود را داشتند، اپل که با فروش سخت افزار و نرم افزار به همراه هم، فروش خود را داشت و مایکروسافت که با سیستم عامل داس و ویندوز ۳.۱ شروع به تسخیر کامپیوترهای شخصی کرده بود. سپس عده ای از کاربران که علاقه ی زیادی به نرم افزارهای متن باز و آزاد داشتند شروع به استفاده و یادگیری این سیستم عامل بر روی دسکتاپ کردند و با وجود آنکه گنو/لینوکس به لطف آپاچی در حال قدرت نمایی در دنیای سرور ها بود، در دنیای دسکتاپ‌ها و کامپیوتر های شخصی وضعیت (از لحاظ تعداد کاربران) کاملا به نفع مایکروسافت بود.

این وضعیت کما پیش تا امروز ادامه داشته است و با وجود آنکه توزیع‌های فراوانی برای راحتی کار کاربران کامپیوتر های شخصی عرضه شده اند ولی نتوانسته اند تا کاربران زیادی را همانند آنچه در ویندوز شاهد هستیم به سمت گنو/لینوکس بکشانند. بنا براین در این مقاله سعی می کنیم به دلایل ناکامی گنو/لینوکس در جذب کاربران خانگی و اداری بپردازیم.

بعد از معرفی iPad توسط استیو جابز عصر جدیدی از دنیای کامپیوتر تحت عنوان عصر پست پی‌سی‌ها شروع شددر این عصر از دنیای رایانه‌ها دیگر خبری از Drag and Drop و GUI سنتی نبود و Touch Screen و ساختار منویی سیستم عامل جای ساختار سنتی گذشته را گرفتند. برنامه های کوچک و کاربردی اکثر نیاز های کاربران را برآورده کرده و تبلت‌ها و اسمارت‌فون ها روز به روز جای بیشتری در دنیای ما باز کردند.

jobs_ipad

برخلاف دنیای دسکتاپ‌ها که پیروز مطلق همچنان با ویندوز است،  فرصت مناسبی برای لینوکس به عنوان هسته‌ای قابل انعطاف و متن باز به وجود آمد. در این زمان بود که اندروید، موفق ترین پلتفرم مبتنی بر سیستم عامل لینوکس که توسط گوگل خریداری و عرضه شد توانست به یکی از سیستم عامل های محبوب دستگاه های قابل حمل تبدیل گردد.

با این حال همانطور که اشاره شد، گنو/لینوکس و توزیع‌های گسترده‌ی آن نتوانسته اند تا کاربران زیادی را به این سمت جلب کنند و کاربران آنان عدد ناچیزی را در مقابل کاربران ویندوز و مک تشکیل می دهند. در این بررسی به دلایل عدم تمایل کاربران در استفاده از گنو/لینوکس و نرم‌افزارهای وابسته به آن در دنیای دسکتا‌پ‌ها خواهیم پرداخت.

نبود استاندارد‌های مشخص:

یکی از دلایل عدم موفقیت گنو/لینوکس در دنیای دسکتاپ‌ها نبود استانداردهایی مشخص است. به عنوان مثال در جلوه‌های بصری و گرافیکی برنامه‌ها، هر یکی از میز کار ها از استاندارد خود تبعیت می کند. به این شکل که هر میز کار Decoration و مدیر پنجره‌های مختص به خود دارد که برنامه باید خود را با آنها تطبیق دهند. به عنوان مثال ما در ویندوز و مک شاهد هستیم مرورگرها از Windows Decoration جهت درج زبانه‌ها و منوی برنامه بهره می جویند با این حال در گنو/لینوکس به دلیل تعدد استانداردها این عمر محقق نشده است.

unnamed

همچنین هر میز کار دارای سبک خاصی برای نمایش منو است که ظاهر میز کار را از یکنواختی خارج کرده است. به عنوان مثال Global Menu که در یونیتی استفاده می شود، در برخی از نرم افزارها وجود ندارد و یا این که اکثر نرم افزارها منوها را به سبک دیگری نمایش می دهند که گلوبال منو کارایی لازم را در این برنامه‌ها دارا نمی باشد.

نبود نرم‌افزارهای تجاری و یا حرفه‌ای مورد نیاز

یکی از  دلایلی که تاثیر زیادی در  در عدم جذب کاربران به گنو/لینوکس دارد، کمبود نرم افزارهای تجاری معروف از جمله گرافیکی، حرفه‌ای، ویرایش متن و مهندسی است که باعث می شود  کاربران حرفه‌ای توانایی استفاده از گنو/لینوکس را نداشته باشند. به عنوان مثال دانشجویان مهندسی و یا طراحان و گرافیست ها به شدت به نرم افزارهای تجاری وابسته هستند که این نرم افزارها می توانند تاثیر زیادی بر تصمیم کاربر در استفاده از این سیستم عامل داشته باشند.

با وجود آنکه نرم‌افزارهای خوبی همچون LibreOffice و Gimp و برخی دیگر از نرم افزارهای آزاد، قابلیتهای خوبی را در خود جا داده‌اند. هنوز نرم‌افزارهای آزاد با نرم‌افزارهای مشابه تجاری دارای عقب‌ماندگی‌ها و کمبود امکانات هستند. به طوری که در برخی زمینه‌ها یا برنامه‌ای مناسب وجود ندارد یا برنامه‌های موجود جواب گوی نیاز کاربران نیستند.

screen-shot-2010-10-18-at-3-16-16-pm

سختی برنامه نویسی و توسعه برنامه‌ در گنو/لینوکس برای کاربران مبتدی:

اکثر برنامه‌نویسان مبتدی و دانشجویان و دانش‌آموزان رشته‌های مرتبط با کامپیوتر، از برنامه‌ ی ویژوال استودیو برای برنامه نویسی استفاده می کنند که ابزارهای مناسبی را برای کاربران مبتدی فراهم آورده است، همچنین اکثر اساتید دانشگاه نیز از این ابزار برای آموزش زبانهای برنامه نویسی در درسها بهره می برند که دانشجویان را مجبور به استفاده از این ابزار می کند و اکثر دانشجویان رشته‌های کامپیوتر بر خلاف تصور ، دانش استفاده از ابزارهای دیگر را نداشته و کاملا وابسته به مواردی هستند که از موسسات خصوصی و اساتید دانشگاه آموخته اند.

vs2010_5d3e834e-b243-4c9b-9c01-8f17f0498ea2

همچنین اکثر آموزشها ی موجود در اینترنت و تقاضای بازار کار مبتنی بر زبان C# بوده و دانشجویان برای وررود به کار معمولا به یادگیری این زبان به همراه SQL Server می پردازند. وضعیت در سیستم عامل مک نیز به این شکل بوده و اکثر کاربران با استفاده از X-code قادر به طراحی برنامه های مک خواهند بود. همچنین برای نوشتن برنامه های کاربردی برای سیستم عامل iOS کاربران به شدت وابسته به سیستم عامل مک و نرم افزار X-Code هستند.

x-code

نبود تنظیمات فراگیر سیستمی به صورت گرافیکی:

در سیستم عامل ویندوز اکثر تنظیمات پیکربندی سیستم  و شبکه را می توان به راحتی و به صورت گرافیکی انجام داد، که استفاده از آن برای کاربران مبتدی بسیار راحت تر از تنظیمات متنی خواهد بود. با این وجود اکثر این تنظیمات سیستم و شبکه در گنو/لینوکس یا معادل گرافیکی ندارند. برخی توزیع‌های گنو/لینوکس اقدام به ایجاد ابزارهای گرافیکی برای این تنظیمات گرفته اند که در برخی مواقع یا قدیمی اند و یا کارایی کافی را ندارند. با این حال این نقیصه برای کاربران حرفه‌ای و مخصوصا کاربران سرور،آنچنان تفاوتی را ایجاد نمی کند.  اما برای کاربران  عادی دسکتاپ مشکلاتی را  به وجود می آورد.

Microsoft-Windows-7-Computer-Management

با وجود موارد گفته شده و تجربه‌های شخصی شما از استفاده از سیستم عامل های مختلف، به نظر شما تا چه حد نکات بالا در این مورد موثر بوده اند و به نظر شما چرا کاربران گنو/لینوکس در دسکتاپ پایین تر از سیستم عامل ویندوز و مک می باشند.

24 دیدگاه برای این نوشته:

  1. علی:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ همون طور که گفتید کمبود نرمافزار های تجاری و حرفه ای یکی از دلایل اش می خونه باشه
    من رشته ام مهندسی برق الکترونیک هستش برای این رشته توزیع فدروا لب تمام ابزارهای موجود رو کنارهم جمع کرده و این توزیع رو داده اما اگر نرمافزار ها رو بررسی کنیم میبینم که خیلی از اونها حتی ۴ یا ۵ساله آپدیت نشده و حتا رها شدند و تقریباً با وجود باگ هاشون غیر قابل استفاده هستند
  2. مجتبی:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ به نظر من مهمترین دلیل همون کمبود نرم‌افزارهای تخصصی است
    به نظر من نبود تنظیمات فراگیر سیستمی به صورت گرافیکی تاثیر چندانی ندارد چرا که اکثر کاربران ویندوز همان تنظیمات گرافیکی را نیز بلد نیستند و برای این تنظیمات سیستم خود را بدست افرادی که بلد هستند می‌دهند
    نبود استانداردهای مشخص رو قبول دارم و بخصوص دوست داشتم توسعه‌دهندگان توزیع‌های مختلف با هم سر یک مدیر بسته‌ی مشخص کنار می‌آمدند.
    در ضمن آقا احسان خدا قوت که به تنهایی دارید سایت رو جلو می‌برید
  3. nixmd:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ بهونه های مسخره و بیجا. همه چیز اینجا انسجام داره. فقط، به دلیل این که دسترسی کاربر برای ایجاد تغییرات بسیار زیاده، کاربر گیج میشه و نمیدونه چی به چیه. اولبته سندروم بچه اوردک رو فراموش نکنید (در موردش توی ویکی پدیا بخونید)
  4. کیوان مرادی:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ من از دبیرستان با لینوکس آشنا شدم. الان یه ۱۵ سالی میشه. به نظر من لینوکس سیستم عامل خوبیه ولی بین خودمون باشه، خارج از محدوده کرنل , کامپایلر و xorg سرعت پیشرفت هاش خیلی خوب نیستن. من برای کار تحقیقاتیم به راحتی میتونم از لینوکس استفاده کنم ولی به هر حال چیزی که هنوز منو به استفاده از ویندوز مجبور میکنه یکی نبودن یک سری از برنامه های ضروری هست و یکی هم پایدار نبودن محیط لینوکس. با مشکل دومم میتونم کنار بیام ولی با اولی نمیشه. منم با شما موافقم که لینوکس از نبودن یک استاندارد مشخص رنج میبره ولی این ربطی به لینوکس نداره، این مساله به خاطر طبیعت آدم هاست. ایجاد شاخه یکی از خصوصیات نرم افزارهای آزاد هست (بخونید خصوصیت ما آدم ها). اوبونتو قرار بود همه رو کنار هم جمع کنه ولی ببینید خودش چی کار کرده. اول از همه از گنوم منشعب شد و یونیتی رو داد، بعدشم از ویلیند منشعب شد و روی میر کار میکنه و از سیستم دی هم منشعب شد و داره روی اوپن آر سی کار میکنه. من از شما میپرسم: به نظرتون کی میتونه این سیستم رو استاندارد کنه؟ مثلا شما روزی رو میبینید که کیوت و جی تی کی با هم ادغام بشن؟ یا جی سی سی و سی لنگ؟ یا اوپن جی ال و جی ال اس ال؟ لینوکس همینه که هست. مثل جنگله، برنامه هاش میان و میرن و اونی که لازمه میمونه و اونی که لازم نیست یکمی محو میشه ولی از بین نمیره تا وقتی که کسی لازمش داشته باشه و بیاد دوباره احیاش کنه. بهترین آینده ای که میشه برای لینوکس دستکتاپ دید مدل اپلی هست که نرم افزار و سخت افزار رو باهم بفروشن و یه شرکتی بیاد و کارو دستش بگیره و اونقدر بزرگ بشه که بتونه استاندارد خودش رو تحمیل کنه. ولی من بعید میدونم همچین مدلی هم بتونه دووم بیاره. system76 شاید؟
    به هر حال بیاید خوشبین باشیم. استیم داره به طور رسمی بازی های دست اول رو وارد محیط لینوکس میکنه. این یه قدم به جلو هست و به نظر من لینوکس دسکتاپ فقط سرعت پیشرفتش کمه و الا هیچ وقت پسرفت نداشته.
  5. شاهین آزاد:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ جواب سوال تیتر که خیلی سادست، یه چیزیه تو مایه‌های این که چرا در دنیا اینقدر کم مثل انیشتین‌، یا مثلا بتهوون داریم!
    اما در مورد گیر‌های بنی اسرائیلی که گرفته شده باید چند تا چیز بگم:
    ۱- نبود استاندارد مشخص یکی از زیبایی‌ها و نقاط قوت گنو لینوکسه. به نظرم اینطوری خلاقیت توسعه دهنده به هیچ وجه محدود به دیدگاهی خاص (مثل ویندوز) نمی‌شه و باعث ایجاد ابتکارات جالبی می‌شه!
    ۲- نبود نرم‌افزار حرفه‌ای، خوبی حقیقتش حرف خاصی ندارم‌، جز این که در خصوص گرافیک مشکل به اندازهٔ ویدئو چشم‌گیر نیست‌، خصوصا این که در هر دوی این مقوله‌ها اپل خیلی کاراتره ولی به هر حال کاربران ویندوز خیلی خیلی خیلی بیشترن!
    ۳- سختی برنامه نویسی‌، عه‌، عه‌، عه؟ نه دیگه‌، نشد‌! در این خصوص فقط این لینک http://soroush.github.io/blog/why-cs-is-bad/ جواب کامل و بدبختی استفاده از تکنولوژی‌های مایکروسافت رو برای یک برنامه نویس شرح می‌ده. ضمن این که نفهمیدم اکثر آموزش‌های #C روی اینترنت پیدا می‌شه از کجا می‌آد! بازار کار هم که دیگه باس گفت از باندبازی‌هایی که توی بازار کار ایران مطرحه‌، انتظار بیشتری هم نمی‌شه داشت!
    ۴- و در آخر هم اگر فکر می‌کنین تنظیمات جامع گرافیکی نداشتن‌، یا همون دقیقترش کنترل پنل ویندوزی نداشتن لینوکس یعنی ضعف‌، پس همهٔ گزینه‌های قبلی چرنده‌، لینوکس رو اشتباها امتحان کردین‌، نباید امید داشته باشین که سیستم عامل محبوبتون بشه و همین دیگه‌، خدافظ D:
  6. کیوان مرادی:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ به نظر من در خیلی موارد مثلا در استفاده از لایبرری ها، برنامه نویسی برای لینوکس راحته ولی سیستم make‌ به نظر من یه کابوسه تموم نشدنی وحشتناکه.
  7. احسان ترک:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ توی گزینه‌ی سه به روشنی نوشتم ((سختی برنامه نویسی و توسعه برنامه‌ در گنو/لینوکس برای کاربران مبتدی)) و منظورم این بود که کاربری که تازه برنامه نویسی رو شروع کرده می ره یه سمت گزینه ی راحت تر.گزینه ی چهارم شاید برای من خوب باشه. اما برای کاربر ساده خوب نیست برای همینم هست که خیلی ها به خاطر همین نمی آن سمت لینوکس و …
  8. احسان ترک:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ چه بهونه ای. قصد من این بود که حد اقل چند تا دلیل که به نظرم باعث کم بودن کاربران گنو/لینوکس هست رو بیان کنم. اینا دلایلی هستن که کاربرانی که میان گنو/لینوکس نصب می کنن و بعد فراری می شن ذکر میکنن که من چند تا شونو نوشتم. به نظر خود شما دلیل عدم اقبال کاربران ساده و عادی به گنو/لینوکس چیه؟
  9. hypermit:
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۳ بجز گزینه دوم به نظرم بقیه گزینه ها جزو نقات قوت گنو/لینوکس باشه.
    به عنوان مثال شما از مدل کاشی های زنده ویندوز ۸ خوشت نمیاد و دوست داری آخرین نسخه سیستم عامل ویندوز رو داشته باشی، چه حق انتخابی داری؟
    نداری. ولی توی گنو/لینوکس آخرین نسخه اوبونتو رو می تونی با هر محیط کاربری ای که خوشت اومد استفاده کنی و اگر از هیچ کدوم خوشت نیومد محیطی که دوست داری رو بسازی.در زمینه برنامه نویسی هم کدوم یکی از پلتفرم های دیگه سورس سیستم عامل رو با داکیومنت در اختیار شما قرار میدن تا شما دقیقا بفهمی چطوری برنامه نویسی کنی. نه فقط سیستم عامل پروژه های خیلی خیلی بزرگی که توی گنو/لینوکس با سورس و داکیومنت کامل موجوده.در زمینه تنظیمات فراگیر:‌ شاید شما تمایل داشته باشی برای تغییرات گرافیک سیستم عامل دنبال چک باکس بگردی و تیک بزنی یا تیک برداری. البته توی محیط کی دی ای مشابه اون هست. اما اگه خواستی تمامی تنظیماتت رو بعد از تعویض سیستم عامل منتقل کنی چی؟
    یا اگه خواستی تنظیمات محیط کاربری رو به شخص دیگه بدی چی؟ چندتا فایل تکست ساده کافیه بهش بدی که معادل این در ماکروسافت غیر ممکنه.اما:
    به نظر من نبود نرم افزار های حرفه ای کاملا صحیحه. اما نکته اینه که اگر الان گنو/لینوکس ۱۰ درصد از بازار سیستم عامل رو داشت کمپانی ادوبی فتوشاپ رو برای اون پورت نمی کرد؟
    البته که می کرد چون به دنبال استفاه است.داستان اینکه چرا گنو/لینوکس روی دسکتاپ یوزر نداره خیلی بیشتر جای بحث داره.
    برای اینکه کاربر گنو/لینوکس زیاد بشه من و شما توانایی تغییر نظر مردم رو در یک گستره وسیع نداریم. این کار نیاز به کمپانی های بزرگ داره.
    به عنوان مثال سیستم عامل اندروید.
    این سیستم عامل اگر فقط و فقط قرار بود گوگل اون رو ترویج بده هیچ وقت به جایگاه کنونی یعنی ۸۰ درصد از بازار اسمارت فون دست پیدا نمی کرد. اما با کمک سامسونگ و الجی و سونی و آمازون و ….. تونست این بازار رو کاملا در دست بگیره.
    حالا چرا کمپانی های بزرگ تمایلی ندارن مردم روی دسکتاپ از گنو/لینوکس استفاده کنن؟
    جواب ساده است:‌ برای کمپانی های بزرگ استفاده نداره.
    چون لینوکس نیست و گنو/لینوکسه. و بیشتر ابزارها رایگانه و برای اونها استفاده ای نداره.
  10. bijan:
    ۱۴ خرداد ۱۳۹۳ به نظرم یکی از دلایلش همین نبود نرم افزارهای حرفه ای هستش. نرم افزارهای جایگزین هم کارایی لازم رو ندارن و به اندازه نمونه های مشابه خوب نیستن مثل لیبره افیس یا اپن افیس باید قبول کنیم نسبت به آفیس مایکروسافت ضعیف ترن. مورد دیگه اینکه با اینکه مرکز نرم افزاری معمولا همراه با توزیع های معروف ارائه میشن اما یکسری از برنامه ها در مخازن نیست و باید کامپایل بشن. اکثر کاربران مبتدی اند و حوصله این دنگ و فنگ ها رو ندارن! مورد دیگه باز مربوط میشه به نصب نرم افزارها که همین وابستگی های نرم افزاری هست بعضا میخواهید نرم افزاری رو نصب کنید میگه فلان بسته نصب نیست باید دوباره بگردی اون بسته رو پیدا کنی نصب کنی خیلی کاربر مبتدی حوصله همچین کاری رو نداره! میخواد همه چی ردیف باشه آماده عین ویندوز نکست نکست نکست برنامه نصب شد! :لول همه سواد کامپیوتری ندارن که یا حوصله کلنجار رفتن با سیستم عامل رو ندارن! تنظیمات سیستمی گرافیکی هم که به نظرم گفتید تاثیری نداره در این امرچون کاربر مبتدی مثلا میخواد با تنظیمات سیستمی چکار کنه؟!!
  11. محمد:
    ۱۴ خرداد ۱۳۹۳ خب در بحث نبود استاندارد ها باید بگم این یک مزیت محسوب میشه. با وجود بودن استاندارد های مشخصی برای ماکروسافت شما IE رو یک محصول موفق میدونید؟
    در مورد بازار کار مشخصا جاوا و پی اچ پی بیشترین بازار کار دنیا رو شامل شده جاوا برای اینترپرایز و اندروید و همچنین پی اچ پی برای وب. جاوا رو میتونید یک محصول انحصاری بدونید ولی پی اچ پی هم محصول همین نرم افزارهای آزاد هست. بلی سی شارپ هم بازار کار خوبی داره ولی تو نرم افزارهای آزاد هم کم نیست که میتونی ترند هارو بررسی کنی.
    http://w3techs.com/technologies/overview/programming_language/all
    اتفاقا بودن چندین میز کار و محیط دسکتاپ مزیت خوبی هست که لینوکس داره.
    در مورد نرم افزارهای کاربردی تا در خیلی از موارد شما مزیت های استفاده از نرم افزارهای متن باز رو میتونید ببینید. همین اپن افیس از نسخه ۶ سال پیشش خروجی پی دی اف داشت حالا ماکروسافت تازه تو چند نسخه اخرش این امکان رو گذاشته یا حتی بحث i18n که شما میتونی از تایپ فارسی تو محیط اپن افیس لذت ببری با چک اسپل و … در مورد پلیر ها هم فک کنم دیگه الان vlc رو خیلی از ویندوز ها نصب باشه. یا کرومیوم و فایر فاکس به عنوان مرورگرهای برتر رو میتونی محصول همین جنبش بدونی.
    در مورد محیط توسعه راحت حق با شماست ولی راحتی محیط توسعه با هوش و توانایی برنامه نویس رابطه عکس داره اینم به نظرم میتونه یه مزیت باشه که تا وقتی به یک تکنولوژی مسلط نباشی به راحتی نمیتونی توش برنامه توسعه بدی. میتونی وقتی با یک دات نت کار صحبت میکنی تفاوت رو احساس کنی.
    در مورد عدم محبوبیت میشه به یک نکته اشاره کرد به نظر من مهمترین عامل تبلیغات شرکت های تولید کننده محصولات نرم افزاری هستند مثل ماکروسافت و اپل. مردم هم به دنبال تبلیغات به پیش میرند. شما میتونید ببینید فیلم های تولیدی و تبلیغ شده در هالی وود از لحاظ فروش به چه میزان برتری داره از سینمای اروپا ولی دلیل فنی داره یا نه سیستم تبلیغی امریکایی این روش رو به پیش میبره.
    البته سخت افزار و پشتیبانی تجاری شرکت های بزرگ هم ازونا میتونه یکی از دلایل خوب باشه که تا وقتی یک گوگل پشت اندروید نباشه نمیتونه موفقیت بالایی داشته باشه.
    این دلایلی که بردی شاید تا ۵ سال پیش توجیه داشت ولی به نظر من الان دیگه (حتی گنو/لینوکس) به پیش نباشه عقب نیست.
    بیشتر تفاوت به نظرم به سبک اقتصادی و روش زندگی مردم هستش.
    از لحاظ فنی به نظرم خیلی دلایلت منتطقی نیست. بحث بیشتر به همون تبلیغات و مصرف گرایی که در دنیا حاکم شده بر میگرده.
  12. نیما پناهی آرام:
    ۱۴ خرداد ۱۳۹۳ باز دعوای همیشگی طرفدارای سیستم عاملها.بس کنید دیگه بسه خجالت بکشید.کامپیوتر به این دلیل به وجود اومد که محاسبات رو راحت تر کنه نه اینکه سخت تر. سیستم عاملهایی که یک سازمان قدر اونارو حمایت میکنه بهترن. قدیمیترا تجربشون بیشتره. ابزار برای کاربر اول در ویندوز مایکروسافت بیشتره بعد در مک …اولویت من در حال حاضر ویندوز 8.1 بعد لینوکس مینت 17 با میزکار ایکس اف سی ای.تا ببینیم چی پیش میاد.اون اوائل عوام میگفتن لینوکس هنگ نمیکنه . باگ و ایراد کمتر داره و چند تا حرفای بدون آزمون و امتحان دیگه که حالا بعد از چند سال دیگه حرف عوام کمسواد رو قبول نمیکنم.ای کسی که این مطلب رو میخونی مردم رو فریب نده و گمراهشون نکن. وقت مردم طلاست.
  13. ابراهیم رعیت:
    ۱۴ خرداد ۱۳۹۳ به نظر من اگر همین فلسفه گنو/لینوکس نبود حتی ویندوز یا مک هم به این حد پیشرفت نمیکردند. وجود رقابته که باعث بهتر شدن محصولات میشه. همین که ماکروسافت میدونه که با کوچکترین اشتباه یا تحمیل چیزی به کاربران، اونها دیگه مثل قبل وفادار(!) به ویندوز نیستند خودش باعث بهتر شدن ویندوز و به تبع اون لینوکس و مک میشه و برعکس. توی دنیای موبایل هم همینطور، چند سال نوکیا حکمران بلامنازع بود، چقدر پیشرفت داشت؟ ولی حالا داستان فرق میکنه. یه کمی بی احتیاطی و نادیده گرفتن حقوق کاربر باعث میشه که کاربر سراغ انتخابهای دیگه بره، تا جایی که شاید طرفدارای دو آتیشه اپل رو هم مثلا طرفدار آندروید کنه.
    ولی کلا بحث و فلسفه اپن سورس ربطی به میزان محبوبیت نداره. همیشه توی دنیا اون چیزی که حق هست و بهتر هست رو نمیشه با میزان طرفداران اون سنجید. شاید همونطور که دوستمون گفت تبلیغات و سایر چیزها باعث کمتر شدن کاربران این سیستم عامل شده باشه…
  14. alen:
    ۱۵ خرداد ۱۳۹۳ اینکه میگید برنامه نویسی برای برنامه نویس های مبتدی تو گنو/لینوکس سخته دروغ هستش
    جهت اطلاع شما نویسنده بی اطلاع از گنو/لینوکس نرم افزاری مشابه ویژوال استودیو تو گنو/ لینوکس هست به نام گامباس که خیلی از دستوراتش شبیه ویژوال بیسیک هست مثل ویژوال بیسیک شی گرا هستش برید محیط کاربری خیلی زیبایی داره.
    غیر از اون موردی که گفتید ؛نبود نرم‌افزارهای تجاری و یا حرفه‌ای مورد نیاز؛بقیه مطلب چرند بود لطفا تحقیق کنید بعد بیاید مطلب بنویسیداز ادمین اصلی سایت هم خواهش میکنم نویسنده میهمان قبول نکنند اینکار شاید کمیت مطالب رو ببره بالا ولی کیفیت رو میاره پایین و نتیجش میشه چرندیاتی نظیر این
  15. mahdi:
    ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ اولین بار هست که میبینم یه مطلب از بخش طرفدار های لینوکس با واقع بینی در این زمینه نوشته شده .به قول همه دوستان اگه همه اینا نقطه قوت بحساب میاد و اگه عالی هستن از نظر شما چه ربطی به کاربر پسند بودن دارن؟
    فلسفه ی کاربر پسند بودن با مزایایی که شما در فکر داری فرق میکنه .یادمه قبلا توی یه پروژه داشتم اسمبلی ویندوز برنامه جی یو آی مینوشتم برای ساخت یه فرم ساده باید کلی تنظیمات (کد میزدی)اما اومدم توی سی شارپ دیدم خیلی ساده فرم توش هست همه چی هست و … خیلی راحت میشه برنامه توسعه بدی و فقط روی هدفت (نه چیز های جانبی )وقت بزاری.قدیم که برنامه نویسی میکردیم باید کلی تحقیق و وقت میزاشتیم فقط و فقط برای ساخت یه فرم ساده. حالا بقیه برنامه(شامل ترد ها و نمودار ها ودیتابیس ها و ….) بماند اما سی شارپ و جاوا این کارارو برای ما راحت کردن پس برنامه نویسی بدون یک محیط توسعه مناسب اصلا ساده نیست(البته چرا ساخت برنامه های کنسولیه hello worldبسیار ساده است اگه شما فقط اینطور برنامه مینویسید!).
    مطلب دوم نبود استاندارد های مشخص هست .دوست عزیزی که میگی این مطلب بسیار انعطاف پذیری و زیبایی رو میرسونه .این موضوع 2 اشکال داره از جنبه کاربر و از جنبه توسعه دهنده (که دقیقا یکی از مهمترین علت های کاهش استقبال از گنو/لینوکس هم هست)اول اینکه توسعه دهنده غالب اوقات درنظر داره زحمتی که میکشه برنامه ای کراس پلت فرم داشته باشه(البته اینجا در لینوکس منظور اینه که در پلت فرم های لینوکسی اجرا بشه )اما واقعیت اینطور نیست پس توسعه کننده نیروی این رو نداره که برای همه ی استاندارد ها زحمتی بکشه و برنامه ای حاصل بده.دوم اینکه کاربر رو نباید مجبور کرد اطلاعات زیادی رو هربار یاد بگیره وهی تغییرش بده (تضاد با اصول کاربر پسندی) و…
    و این نکته رو هم خدمت برخی از دوستان متعصب عرض کنم .قبل از شما هم خیلی از متعصبان دیگر میگفتن که همین ترمینال مارا بس است اما تصمیم گیرنده های اصلی (صاحبان و توسعه دهنده های اصلی توزیع ها)راه دیگری رو در پیش گرفتن و همین امر موجب پیشرفت و کاربر پسند تر شدن لینوکس شد.
    پس بیاین تعصب رو کنار بگذارین و با ذهنی روشن واقعیت رو ببینید و راه خوبی و چاره ی مناسبی بیابید .چون غالبا سیستم عاملی که عمومیت بیشتری نزد کاربر ها داشته باشه نرم افزار ها ی بیشتری داره و پشتیبانی های بیشتری هم میشه ازش.
    چند مشکل دیگه از نظر خودم :
    نصب برنامه ها در مقایسه با ویندوز بسیار مشکل تر هست(هرچند فلسفه ی دپندسی ها میک فایل ها و … فلسفه ای روشن وزیباست اما کاملا بدور از اصل کاربر پسندی هست)
    دوم درایور های سخت افزار ها(برخلاف تبلیغات گسترده جامعه لینوکسی بسیار کم و ضعیف هست که دلیل اون هم کاملا واضح هست چون شرکت های سخت افزاری متاسفانه پشتیبانی نمیکنن)
    پشتیبانی ضعیف و گاهی اوقات رها شده برخی نرم افزار ها(که طبیعی است اکثرا رایگان هستن و جهت رفع تکلیف نوشته شده اند )
    ……………….
    به امید موفقیت سیستم عامل گنو/لینوکس بدور از تعصب
  16. mahdi:
    ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ دوست عزیز برنامه نویسی راحت و بدون مشکل درست است نداریم اما برنامه نویسی و توسعه دادن به شرطی که آدم سریعتر به هدفش برسه داریم و این موضوع جنبه های مختلفی دارد:
    1.سیستم عامل مناسب
    2.زبان مناسب برای برنامه نویسی
    3.محیط توسعه مناسب
    4.ابزار های مناسب برای توسعه(کلاس ها و کامپوننت ها و …)
    5.داکیومنت مناسب و آموزش های مناسب و پشتیبانی مناسب
    6.جامعه کاربری و سوالات پرسیده شده کافی در زمینه های مختلف
    7.فعالیت ها و نمونه کد ها ی مختلف برای کار های مختلف
    و…
    —————
    درست است شاید برنامه ای مانند ویژوال بیسیک .یا حتی سی شارپ(والا) باشد اما وقتی شما یک پروژ ه ای رو شروع میکنید و وقت روش میزارید ,آیا شما اولین نفر در اون زمینه در اون زبان هستید و آیا دوستان و اطرافیان میتونند در باره مشکل مورد نظر به شما کمک کنند؟آیا سایت های اینترنتی مثل استک اورفلو و …. افراد زیادی در این زمنیه دارد که بتونن پاسخ بدهند ؟آیا سایت اصلی توسعه دهنده پشتیبانی خوبی برای سوالات و ابزار ها و … فرا هم کرده ؟آیا مطمئنید که این شرکت بعد از چند سال کارش کمرنگ نمیشه( همونطوری که wxwidgetبا ماها کرد) و….. سوالات دیگر.
    ————–
    دوست عزیز برنامه نویسی فقط هلو ورلد نیست.
  17. mahdi:
    ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ پس با عصبانیت به دوستتون که از جامعه محترم گنو/لینوکس هست برخورد نکنید و با این برخورد های تند و زننده افراد رو از این جامعه ترد و بیرون نکنید.
    درعوض کمی روی مطالب فکر کنید و راهکار موثر بدید .قراره همه در کنار هم با استفاده از یک سیستم عامل مناسب بهتر زندگی و کار های خودمون رو پیش ببریم
  18. clementine:
    ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ من با ضعف و قوتش کاری ندارم، فقط این gtk و qt یه جور با هم کنار بیان و از نرم‌افزارهای هم دیگه به خوبی ساپورت کنن و گیر ندن تو ظاهر و اجرا راضی‌ام، همین!از اینکه این همه دسکتاپ داره راضی‌ام، والا اگه xfce نبود من عمرا نمیتونستم رو این سیستم داغونم لینوکس نصب کنم!توفیق بشه ما هم یه سیستم خوب بخیریم و بریم رو kde !
  19. محسن پریژه:
    ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ هوالحق؛ سلام بر شما؛
    به همان دلیلی که در نظرات بالا یک‌مورد هم وجود ندارد که همه کاربران با هم اتفاق نظر داشته باشند.
    یاحق؛
  20. بهروز جوانمردی:
    ۱۷ خرداد ۱۳۹۳ خدا قوت به احسان دوست خوبم که این مقاله مناسب را آماده کرد
    اما چند مشکل کوچک هست که بهتر است بر طرف بشوند.
    1. خمل => حمل
    2. اندروئید => اندروید
    3. استاندرد‌های => استانداردهای
    4. میتنی => مبتنی
  21. احسان ترک:
    ۱۷ خرداد ۱۳۹۳ مرسی، اصلاح شد.
  22. siavash:
    ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ از بین مواردی که ذکر کردید، فقط دو موردش درست بود: (1-نبود استاندارد مشخص و 2-نبود نرم افزار قوی). چیزهایی مثل مشکل بودن برنامه نویسی و امثال اینها هم دلیل درستی نیست چون همونایی که از ویندوز استفاده میکنن یک خط کد ننوشتن که بخوان از این دغدغه ها داشته باشن.
    در ضمن این موارد رو از قلم انداختید،
    – وابستگی بیش از حد لینوکس به اینترتت (آقا میخوای آب بخوری باید به اینترنت وصل بشی! حتی اندرویدی که برای وسایل همراه ساخته شده انقدر به اینترنت وابسته نیست! میتونید فایل apk رو دانلود کنید و با یک اشاره نصبش کنید!!، ولی توی لینوکس اگه کسی بخواد یه نرم افزار رو به همین صورت آفلاین نصب بکنه باید صد تا دور قمری بزنه!!!) (خواهشا نگید این لینوکسه و ویندوز نیست، خودم میدونم این ویندوز نیست، فرض کنید من یه آپارتمان میسازم و میخوام به کسانی که نیاز دارن اجاره بدم و تصمیم دارم قوانین متفاوتی رو در موردش اجرا میکنم، برای ورود به سایر خانه ها باید کلید رو به در انداخت و بازش کرد ولی من میام میگم این خونه قانونش با بقیه فرق داره، درب ورودی این خونه کلید نداره، (قفل داره ولی کلیدی براش ساخته نشده)، باز کردنشم قلق داره، هرکس خواست اینجا ساکن بشه خبر بده تا من قلقشو بهش یاد بدم، بعد اون مستعجر بیچاره هروقت میخواد وارد خونه بشه باید دوتا سوزن از جیبش دربیاره و با قفل ور بره تا باز بشه!! خب با این وضعیت من چطور میتونم انتظار داشته باشم که مردم از این خونه خوششون بیاد؟! حتی اگه این آپارتمان رو مجانی اجاره بدم بازم مردم ازش استقبال نمیکنن. (البته بجز یه عده که عاشق باز کردن انواع و اقسام قفلها و گاوصندوقها هستن، اینا با این وضعیت خیلی حال میکنن). نصب نرم افزار در ویندوز (منظورم نصب بصورت آفلاینه) مثل باز کردن درب با کلیده؛ ولی توی لینوکس مثل فرو کردن دوتا سوزن توی قفل و یه عالمه مکافات برای باز کردنش! تا زمانی که چنین تفاوتی وجود داشته باشه طبیعیه که اکثر مردم ازش استقبال نکنن.
    – مورد بعدی وجود باگ و ناپایداری زیاد در محیط گرافیکی لینوکس هست که واقعا آزار دهنده هست.
    اینها مواردی هستن که مانع از گرایش عموم مردم به گنو/لینوکس میشن (حتی با اینکه لینوکس رایگانه و ویندوز پولی!).
  23. محمد:
    ۱۹ خرداد ۱۳۹۳ دلایل خوبی مطرح شد منم نظرم رو میگم:
    به نظر من نه نبود نرم افزارهایی مثل فتوشاپ و نه خیلی از چیزای دیگه ای که مطرح میشه دلیل اصلی کمبود کاربران نیست. فوقش با ویندوز کنار هم نصب میکنن. مثلا برای یه دانشجوی شیمی خیلی از نرم افزارها تو لینوکسه.
    افراد متعددی بعد از پیشنهاد من یا حتی دیدن کار کردن من با لینوکس هوس کردن باهاش کار کنن.باور کنید اکثر کاربرا درک میکنن که محیط جدید نرم افزارهای متفاوتی داره و لزومی نداره همه چیزش حتما به خوبی سیستم عامل قبلیشون باشه. اکثر اونها قانع میشن که میشه جای فتوشاپ gimp نصب کرد یا لیبرآفیس هم کارای اونا را تا حدود زیادی راه میندازه. حتی یه نفر کل اطلاعات هاردشو سر نابلدی فرستاد هوا ولی آخر سر بازم نصب کرد. ولی تنها دلیلی که اونا رو از ادامه کار منصرف کرد همین مشکل وابستگی ها بود.
    وقتی یه گنولینوکس واسه کسی نصب می کنی اولین چیزی که ازت میپرسه اینه که برای نرم افزارها چیکار کنم؟ میشه از اینترنت دانلود کنم بعد بیارم نصب کنم؟ تو هم باید در جا ناامیدش کنی و بگی نه باید از مخازن استفاده کنی-مشکل وابستگی وجود داره-نرم افزارهای قدیمی اگه آپدیت نشن پر-ممکنه نرم افزار جدید بیاد ولی به همون سیستم عاملت نخوره-ممکنه نرم افزار تو مخازن نباشه-و… برای کسی که اینترنت نداره که واویلاست
    این اصل kiss رو حداقل برای دسکتاپ باید بازنگری کنن. مثلا اگه کتابخونه محلی نرم افزار موجود باشه به کتابخونه عمومی نیاز نباشه. دیگه با این حجم زیاد هارد دیسک ها این شکل وابستگی ها فقط به درد سرور میخوره نه کاربر عادی.
    اگه این رو درست کنن باور کنید مشکلات دیگه خیلی سریعتر برطرف میشن.
  24. مجتبی:
    ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ اتفاقا من از نحوه‌ی نصب نرم‌افزار در گنو/لینوکس بسیار راضی‌ام. شما که می‌گید حجم هارد دیسک‌ها زیاد شده و اینجور شیوه‌ی نصب منسوخ است، آیا به نظرتون اینترنت اینقدر فراگیر نشده که دیگه کسی نیاز به نصب از سی‌دی و نیاز به روش‌های قدیمی نصب وجود نداشته باشه. به نظر من این موردی که شما فرمودید مشکل خاصی نیست و می‌شود سایتی طراحی کرد که مثلا اگر کسی نرم‌افزار گیمپ را بخواهد دانلود کند، تمام وابستگی‌های آن نیز همراهش دانلود شود.

ارسال نظر سریع



برچسب ها : , , , , , ,