جاکوب نیلسون (ع): «مردم چگونه در اینترنت مطالعه میکنند؟ نمیکنند.»
یکی از خفنترین پژوهشها در رابطه با رفتار کاربران در اینترنت و میزان مطالعهی آنها در اینترنت، توسط جاکوب نیلسون انجام شده. این تحقیق که خیلی خفن است و قصد ندارم توضیح خاصی راجع به آن بدهم، در یک جمله خلاصه میشود: «مردم چگونه در اینترنت مطالعه میکنند؟ مردم مطالعه نمیکنند».
اینترنت پر است از اطلاعات به درد بخور. مثلاً همین وبلاگ! معمولاً هرچه حرف حسابیتر باشد و اطلاعات به درد بخورتر باشند، متن خبر یا پست طولانیتر میشود. (البته خب استثناء هم داره، مثلاً پستهای کوتاه همین وبلاگ!!! و یا پستهای طولانی خبرگذاری! فالس.)
خواندن پستهای طولانی بسیار ملالآور است. مخصوصاً در زمانهی توییتر و فیسبوق. وقتی با ۱۴۰ کاراکتر بخواهید حرف بزنید. یا فقط جملات ۱۴۰ کاراکتره بخوانید. وقتی پستهای یکخطی فیسبوق را میبینید و کامنتهای یک خطی زیر آن را میخوانید. دیگر خواندن متنهای طولانی کار آسانی نیست.
اگر زیر پستهای طولانی فیسبوک نگاهی کنید و کامنتها را بخوانید، میبینید که تعداد افرادی که گفتهاند «طولانی بود، نخوندم» بسیار زیاد است و البته عدهی بسیار بیشتری هم هستند که اصلاً نمیخوانند و کامنت هم نمیدهند. عدهای هم نمیخوانند و کامنت میدهند! از بحث منحرف نشویم. چیزی که امروز قصد یاد دادنش را دارم، «روش مطالعهی متنهای طولانی در اینترنت است».
حتما ادامهی مطلب را مطالعه کنید. لطفا!
آیا از خواندن متنهای طولانی در اینترنت هراس دارید؟ آیا با خواندن آنها سر درد میگیرید؟ آیا پیام انتخابات ۲۴ خرداد را دریافت کردهاید؟ آیا اینترنت را وسیلهی سرگرمی میدانید و با اینکه ۲۴ ساعت شبانهروز در اینترنت چرخه! میزنید، اما ذرهای به سوادتان افزوده نمیشود؟ آیا سرانهی مطالعهی شما از من هم کمتر است؟ واقعاً براتون متاسفم.
نکته: هر متن بلندی خوب نیست. به قول پاسکال: «ببخشید که نامهام طولانی شد، وقت نداشتم که کوتاه بنویسم». یعنی در برخی موارد طرف چون وقت کمتری میذاره برای ویرایش و برای حذف مطالب اضافی و همچنین برای بازنویسی و بهترنویسی، متن طولانی میشه. گاهی حرفی که طرف میزنه درواقع اصلاً نیاز به این همه توضیحات نداره (دقیقاً مثل این وبلاگ و مثل این پاراگراف!!) خلاصه همونطور که توی ویکیپدیا (این لینک) هم نوشته، اونها (توی ویکیپدیا) سعی میکنن که متنها رو مختصر و مفید بنویسن! نه اینکه الکی طولانی بشه که مثلاً بگن که خیلی متن خفنیه!! راستی توی همین صفحهی ویکیپدیا راجع به tl;dr یا tldr هم صحبت کرده که مخفف Too long; didn’t read هست که معادل همون جملهی «طولانی بود، نخوندم» خودمون هست که توی فیسبوک فراوونه. (به این میگن نکته!!! اصلاً هم طولانی نبود. خیلی هم کوتاه بود.)
اولین نکته در خواندن متون طولانی، ظاهر آن است. مثلاً همین وبلاگ، فونتی استفاده کردهام که خواندن را آسان میکند (برعکس تاهوما) و یا طول خطوط کوتاه است. بین پاراگرافها فاصله است و از عکس برای ادخال سرور در متن استفاده کردهام. فضای خالی به اندازهی کافی وجود دارد. رنگها مناسب هستند و چشم را خسته نمیکنند. فاصلهی بین خطوط را عمداً بیشتر از حالت پیشفرض انتخاب کردهام. از Bold و تغییر رنگ برای برخی جملات و کلمات استفاده کردهام. خلاصه کلی زحمت کشیدم.
در ادامه قصد دارم چند فوت و فن و ترفند برای خواندن متون طولانی در اینترنت به شما یاد بدهم. نمیخواهم راجع به Reading صحبت کنم. بلکه چند نکتهی فنی راجع به تغییر ظاهر متن!
درواقع این نکاتی هست که خودم رعایت میکنم. وقتی متنی طولانی رو میبینم، بسته به اینکه توی کدوم سایت دیده باشمش از یکی از روشهای زیر استفاده میکنم که متن قابل خوندن بشه.
- تغییر فونت فیسبوک
خواندن پستهای فیسبوکی با فونت پیشفرض فیسبوک بسیار عذابآور است. من در این پست روش تغییر فونت فیسبوک را آموزش دادهام. خواندن پستهای طولانی فیسبوک با این فونت بسیار آسانتر است.
- افزونهی iReader
یکی دیگر از راههایی که برای خواندن مطالب در اینترنت پیشنهاد میکنم استفاده از پلاگینهایی است که به این منظور ساخته شده است. یکی از این پلاگینها iReader است. مثلاً پس از ورود به ویکیپدیا، آیکن این پلاگین در نوار آدرس ظاهر میشود که با کلیک روی آن آیکن متن موجود در صفحه با فرمتی سادهتر و خواناتر به کاربر نمایش داده میشود. علاوه بر این پلاگین، پلاگینهای دیگری نیز برای فایرفاکس و کروم وجود دارد که با یک جستجوی ساده به راحتی یافت میشوند.
- زوم کردن.
یک راه بسیار دمدستی، زوم کردن است. این راه را من خیلی استفاده میکنم. برای مثال، فونت مطالب در یاهو بسیار کوچک است. اگر دقت کنید، بخش کوچکی از صفحه را در سرویس ایمیل یاهو به مطلب دریافتی اختصاص دادهاند. همچنین فونت مناسبی هم ندارد. و یا اینکه هنگام جستجو و تحقیق راجع به یک مطلب وارد یک وبسایت غریبه میشوید، شاید این وبسایت توسط iReader پشتیبانی نشود. عوض کردن فونت وبسایت هم کار مقرون به صرفهای نیست. برای خواندن مطالبش کافیست که کنترل را نگه دارید و اسکرول کنید و یا کنترل را نگهدارید و دکمهی + را بزنید تا روی مطالب زوم کنید. با این کار اندازهی فونت بزرگ میشود و فونت خوانا میشود.
نکته: در صورتی که زوم کنید ممکن است مشکلی بوجود بیاید، این که بخشی از صفحهی وب به صورت آزار دهندهای روی متن قرار بگیرد و نتوانید متن مورد نظر را بخوانید. در ادامه مثالی از این حالت را معرفی میکنم و راه حل را هم توضیح میدهم.
مثلاً فرض کنید بخواهیم متن موجود در سایت زیر را بخوانیم.
پس از زوم کردن به صورت زیر میشود.
برای اینکه elementهایی که روی متن قرار گرفته را حذف کنیم، از ابزارهای developer که در خود فایرفاکس وجود دارد (همچنین در کروم) استفاده میکنیم. ابتدا روی چیزی که قصد حذف آن را داریم، راست کلیک میکنیم (با شماره ۱ در تصویر زیر نشان داده شده)، از منوی ظاهر شده گزینهی Inspect Element را انتخاب میکنیم (با شماره ۲ در تصویر زیر نشان داده شده).
در قسمت پایین صفحه، بخشی باز میشود. در این بخش تگهای html که پشت صحنهی هر صفحهی وبی هستند، قرار دارند. هر تگ html مربوط به بخشی از صفحه است. با قرار دادن موس روی هر تگ، آن قسمت از صفحه که به این تگ مربوط است انتخاب میشود. وقتی روی یک بخش از صفحه راست کلیک میکنید و Inspect Element را میزنید، تگ مربوط به آن بخش انتخاب میشود.
روی تگ مورد نظر راست کلیک کنید (شماره ۱ در عکس زیر) و گزینهی Delete Node (شماره ۲ در تصویر زیر) انتخاب کنید. شیء مزاحم باید حذف شود.
همین کار را برای نوار پایینی نیز انجام میدهیم.
دقت کنید که اگر با حذف یک Node آن شیء اضافی کاملاً از بین نرفت دوباره همین حرکت را تکرار کنید تا زمانی که تمامی elementهای اضافی پاک شوند و متن به صورت تمام صفحه در اختیار شما قرار گیرد.
نکته: پاک کردن Nodeها تأثیری روی وبسایت ندارد، تنها این وبسایت را در مرورگر شما تغییر میدهد. در صورتی که صفحه را refresh کنید، همه چیز به حالت اولیه برمیگردد.
نکته: تمرین و تکرار.
باید عادت کنیم که مطالب طولانی را بخوانیم. این کار باعث میشود که بتوانیم قدرت تمرکز خود را تقویت کنیم. همچنین باعث موفقیت در تحصیل میشود. همچنین باعث میشود بتوانیم از کتابها و رمانها بیشتر لذت ببریم. هرچه سعی کنیم به متون طولانیتر علاقه نشان دهیم بهتر است. دلیل این مدعا را تا دو هفتهی دیگر در همین وبلاگ منتشر میکنم. مطلب بعدی با عنوان «فراخنای توجه» بسیار کاربردی و انفورماتیو است!!
چند نمونهی خوب برای خواندن:
ویکیپدیا! (آدرسش رو که بلدین؟؟)
اگر دوست دارید راجع به خواندن بیشتر بخوانید، به این لینک سر بزنید، خیلی مطلب خوبی نوشته.
اگر روش دیگری برای خواندن متنهای طولانی در وب میشناسید به من هم یاد بدهید!
The post چطور متنهای طولانی اینترنتی را بخوانیم؟ appeared first on گاهنوشتهای یک وبلاگنویس.