خیلی وقت پیش نصب بسته xampp رو روی سوزه گفته بودم، اما این شیوه زیاد مناسب هر نوع کاری نیست و فقط یک راه حل سریع و ساده بحساب میاد! بهترین و درستترین کار راهاندازی یک وبسرور واقعی رو لوکال است که در رابطه با این موضوع بسیار بسیار زیاد بحث شده و خیلیها تو وبلاگشون این رو نوشتن و حتی تو مستندات هم به وفور پیدا می شه، اما اینکه چطور lampی راه بندازیم که برای استفاده شخصی (localhost) و توسعه این مدلی باشه کمتر!
همین اول بگم این پست در تکمیل پستهای مختلفی میتونه باشه! از جمله این
اول باید بستر lamp رو روی سوزه نصب کنید، با استفاده از رابط کاربری یا با دستور زیر (تحت کاربر root)
zypper install -t pattern lamp_server |
با اینکار شما بستههای مربوط به وبسرور apache و ماژولهای لازم برای کار با php و MySQL و … رو یکجا نصب میکنید!
نوبت می رسه به اجرای این سرویسها (Apache و MySQL) و اینکه کاری کنیم که در هنگام بالا امدن سیستم بطور خودکار اجرا بشن تا هر بار مجبور به انجام اینکار نباشیم!
اینکار هم با استفاده از yast بسیار ساده است، همونطور که بدون استفاده از اون هم سخت نیست!
YsST رو اجرا کنید و از قسمت System ماژول System services یا همون runlevel رو اجرا کنید، حالت نمایش رو به expert mode تغییر بدید و از لیست سرویسها apache2 را انتخاب کنید. سپس ۳ و ۵ رو تیک بزنید و سرویس رو start کنید!
همین مراحل رو برای سرویس MySQL تکرار کنید، با این تفاوت که باید گزینه ۲ و ۳ و ۵ رو تیک بزنید!
(شما میتونید آموزش گرافیکی این بخش رو از اینجا ببینید)
حالا apache و mysql بطور کامل نصب و اجرا شدند و در زمان بوت سیستم بطور خودکار اجرا می شوند. برای تست این مورد به آدرس http://localhost یا http://127.0.0.1 بروید و اگر با عبارت It works! رو دیدید، یعنی همه چی درسته!
حال با استفاده از دستور زیر مخزن php را اضافه و بسته phpmyadmin را نصب کنید! ما به این برنامه برای کار با پایگاه داده نیازمندیم!
zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/server:/php:/applications/openSUSE_11.4/ phpapp
و سپس
zypper in phpmyadmin
بعد از این دستور چیزی در حدود ۳.۵ مگ دانلود دارید و بعد از اون میتونید به آدرس http://localhost/phpMyAdmin برید و ای بابا! هنوز پسوردی برای دسترسی به mysql نداریم! پس phpMyAdmin اجازه دسترسی بهتون نمیده!
برای اینکه MySQL رو امن کنیم (گذاشتن پسورد برای کاربر root و …) اسکریپت mysql_secure_installation رو اجرا میکنیم و به سوالاتی که میپرسه جواب میدیم! این سوالات هم خیلی راحته که الان یکی یکی بررسیش میکنیم!
اول اجرای دستور
mysql_secure_installation |
حالا پسورد root پایگاه داده رو میخواد ولی چون ما هنوز پسوردی نداریم، enter میزنیم تا به سوال بعدی بریم!
میپرسه Set root password؟ و ما میگیم y و حالا پسورد رو وارد میکنیم و enter و دوباره پسورد رو وارد میکنیم و enter
میپرسه Remove anonymous users? و ما باز هم میگیم y
میپرسه Disallow root login remotely? و ما میگیم y (البته من با توجه به نیاز خودم n میزنم)
میپرسه Remove test database and access to it? و ما میگیم y
میپرسه Reload privilege tables now? و ما میگیم y
دیگه چیزی نمیپرسه و میگه Thanks for using MySQL و ما دوباره مرورگر رو باز میکنیم و به آرس http://localhost/phpMyAdmin میریم! دقت کنید که در عبارت phpMyAdmin حتماً باید حرف «M» و «A» رو با حروف بزرگ تایپ کنید! وگرنه آدرش اشتباس و ۴۰۴!!!
اما باز هم کار تموم نشده! من خیلی به این موضوع علاقه دارم که webrootم تو home خودم باشه! پس فایل /etc/apache2/default-server.conf رو با دسترسی کاربر root و با ادیتور دلخواهتون باز کنید، دنبال عبارت /srv/www/htdocs بگردید و اون رو با عبارت /home/USER/public_html تغییر بدید، دقت کنید که تو ۲ قسمت باید این تغییر رو انجام بدید!
سپس فایل رو ذخیره کنید و ببندید!
حالا باید محتویات webroot قبلی رو به webroot جدید منتقل کنیم! با دستور زیر
sudo cp -R /srv/www/htdocs/* /home/USER/public_html/ |
یکبار apache و mysql رو restart کنید و کار تموم شده! یعنی php، Apache و MySQL نصب شدن، ران شدن و در هنگام بوت هم بصورت اتوماتیک بالا میان! webroot ما اومد دم دستمون و mysql از حالت خام در اومد!
پن: عید نوروز هم به همه دوستان تبریک میگم!