این جلسه در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ با حضور اعضای گروه در محل ثابت برگزاری جلسات (آموزشگاه دیتا سنتر شرق) برگزار شد. موضوعاتی که در این جلسه به آنها پرداخته شد:
• اخبار دنیای آزاد و متنباز (لغو شد)
• بحث آزاد
در ادامه و مطابق روال برگزاری جلسات گروه، دقایقی از جلسه به بحث آزاد بین دوستان علاقمند تخصیص داده میشود. در «بحث آزاد» اعضا به طرح موضوعات مورد علاقه خود با دیگر اعضای گروه پرداختند. در زیر با برخی از مهمترین موضوعاتی که توسط اعضای گروه مطرح شدند آشنا خواهید شد.
طرح سوال: نحوه پیکرهبندی یک شبکه خاص در یک سیستم لینوکسی
جناب آقای مهدی عطائیان در این بخش سوالی مرتبط با مدیریت شبکه در لینوکس مطرح کردند که راهحل آن توسط اعضای گروه به بحث گذاشته شد. سناریو بدینگونه تشریح شد:«یک سیستم (سرور) لینوکسی توسط ۲ کارت شبکه به اینترنت متصل است. یکی از این اینترفیسها به شبکه «اینترنت» و دیگری به شبکه «اینترنت ملی» متصل میباشد. حال با این فرض که برقراری اتصال از طریق شبکه «اینترنت ملی» ارزانتر باشد، چگونه میتوان اطمینان یافت که درخواستهایی که از اینترفیس متصل به شبکه «اینترنت ملی» دریافت شدهاند از طریق همان اینترفیس هم پاسخ داده شوند؟»
در ابتدا باید متذکر شد مسیریابی (routing) در شبکه به صورت کلاسیک بر اساس آدرس مقصد انجام میشود هرچند امکان پیادهسازی سناریوهای پیچیدهای همچون سناریوی فوق وجود دارد و با علم به این مسئله که این مورد به صورت عملی توسط سیستم مسیریابی لینوکس پیاده شده، از بررسی گزینههای موجود همچون استفاده از فایروال (iptables) صرف نظر شد.
معرفی برنامه: مدیر کلیپبُرد glipper
موضوع بعدی مطرح شده در بحث آزاد، معرفی ابزار «مدیر کلیپبُرد» glipper بود که توسط آقای بیژن ابراهیمی مطرح شد. مدیر کلیپبُرد ابزاری است که امکان مدیریت محتوای کپیشده را از زمان کپی شدن تا چسبانده (paste) شدن انجام میدهد. از امکانات این ابزار قرار گرفتن در systray سیستم و به خاطر سپاری محدوده قابل مشخصی از محتوای کپی شده در کلیپبرد میباشد. همچنین یکی از مزایای اصلی این برنامه به دیگر معادلهای آن وجود سیستم پلاگین نویسی آن میباشد که امکانات این مدیر کلیپبُرد را توسعه میدهد. از پلاگینهایی که به صورت پیشفرض در برنامه قابل فعال سازی است میتوان به عناوین زیر اشاره کرد. همچنین در ادامه با یکی از پلاگینهای نوشته شده توسط ارائهدهنده آشنا خواهیم شد:New Line: پلاگینی که صرفا برای آموزش سیستم پلاگیننویسی glipper طراحی شده. در صورت فعال سازی، به تمامی متون کپی شده در کلیپبرد کاراکتر new line (خط جدید/اینتر)اضافه میشود.
Actions: این پلاگین امکان تعریف اجرای دستوری خاص را بر روی الگویی تعریف شده (Regex) مهیا میکند. برای مثال از طریق این پلاگین میتوان برای محتویاتی همچون پیوندها، آدرس فایلها و ... دستورات خاصی را تعریف کرد که به محض وارد شدن این نوع محتوا اجرا شوند.
Network: این پلاگین امکان اتصال به محتوای کپی شده در کلیپبرد بر روی سیستمهای موجود در یک شبکه را مهیا میکند. برای مثال با تعریف آدرس سیستم موجود در شبکه و تعریف یک گذرواژه میتوان، محتوای موجود بر روی حافظه کلیپبُرد سیستمها را با یکدیگر به اشتراک گذاشت.
KLTypo: این پلاگین برای حل مشکل اشتباه تایپی رایج در زمانی که لیاوت کیبورد به اشتباه انتخاب شده طراحی شده است. برای مثال فرض کنید زمانی که قصد نوشتن جمله «Hello World» را دارید، لیاوت کیبورد شما فارسی باشد. خروجی شما چیزی شبیه «آثممخ ٌخقمی» خواهد بود. با کپی کردن این اشتباه تایپی و انتخاب گزینه «Persian to English»، از منوی «KLTypo» متن صحیح جایگزین متن اشتباه درکلیپ بُرد شما میشود. حال کافی است کلید Ctrl+v را برای چسبانده شدن متن صحیح در جای مناسب فشار دهید.
این پلاگین توسط اقای بیژن ابراهیمی نوشته شده است و به صورت پیشفرض با نصب ابزار glipper در دسترس نخواهد بود. برای نصب آن کافی است دستور زیر را در ترمینال اجرا نموده و سپس پلاگین KLTypo را از منوی پلاگینهای ابزار glipper فعال کنید. همچنین برای اطلاعات بیشتر میتوانید به اینجا مراجعه نمایید.# wget https://raw.githubusercontent.com/bijanebrahimi/glipper-kltypo/master/kltypo.py -O /usr/share/glipper/plugins/kltypo.py
این جلسه در ساعت ۱۹:۳۰ خاتمه یافت. با تشکر از همه دوستانی که در این جلسه شرکت داشتند. گروه آماده دریافت نظرات و انتقادات شما عزیزان در نحوه برگزاری جلسات و موضوعات مرتبط با گروه میباشد.