منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

بررسی اجمالی اوبونتو گنوم 14.04 و گنوم 3.12

معمولاً اوبونتو به‌صورت پیش‌فرض با میز کار گنوم ارائه می‌شد. اما بعدازاینکه گنوم سه به همراه گنوم شل عرضه شد، اوبونتو میز کار یونیتی را معرفی و از آن به صورت پیش‌فرض در اوبونتو استفاده کرد به این شکل که میز کار یونیتی به همراه برخی برنامه‌های گنوم توزیع اوبونتو را شکل می‌داد. بعدازاین موضوع توزیعی با میز کار گنوم ارائه شد که اوبونتو گنوم نام داشت. (برخلاف رویه‌ی مرسوم که انتظار می‌رفت توزیع تحت نام گوبونتو! عرضه شود.)

ubntu-gnome-14.04-01

همان‌طور که در تصویر مشخص است، این توزیع مبتنی بر اوبونتو به همراه میز کار گنوم به‌صورت خالص عرضه‌شده است در این نسخه از این توزیع از گنوم ۳.۱۰ استفاده‌شده است که در این مقاله آن را به نسخه‌ی ۳٫۱۲ به‌روزرسانی کرده‌ام.

برای به‌روزرسانی از نسخه‌ی ۱۳.۱۰ یا ۱۲.۰۴ به این توزیع دستورات زیر را اجرا کنید. این توزیع همچون اوبونتو دارای پشتیبانی بلندمدت است.

sudo ppa-purge
sudo apt-get update 
sudo do-release-upgrade

نصاب و نشست زنده:

نشست زنده همانند تصویر بالا بسیار ساده و ابتدایی و از گنوم شل پیش‌فرض بهره می‌برد که بدون تغییرات خاصی عرضه گشته است. تجربه‌ی کار با نسخه‌ی زنده بسیار روان و کم مشکل بود و توزیع به‌خوبی در نشست زنده کار می‌کرد. Splash Screen هم با صفحه‌ی ورودی گنوم هماهنگ شده است که ظاهر زیباتری را در زمان اجرای توزیع به ارمغان آورده است.

نصاب توزیع همان نصاب توزیع اوبونتو است و تغییر خاصی در آن دیده نمی‌شود با این تغییر که در بخش نصب سیستم اسلایدهای متفاوتی از توزیع اوبونتو در نظر گرفته‌شده است.

ubntu-gnome-14.04-02

صفحه‌ی درآیگاه  هم جدا از دگرگونی‌هایی اندک مانند افزودن لوگوی توزیع، تغییر خاصی را نسبت به گنوم خالص نداشته است. کم و بیش بیشتر نرم‌افزارهای موجود در اوبونتوی اصلی هم در این توزیع نصب می‌باشند.

ubntu-gnome-14.04-03

این توزیع برای اجرا به حداقل مشخصات زیر نیاز دارد:

  • ۱ GHz پردازنده (برای مثال سلرون یا بالاتر)
  • ۱.۵ GB رم سیستم (حافظه اصلی سیستم)
  • ۷ GB فضای خالی بر روی هارد دیسک

گنوم ۳.۱۰:

باوجودآنکه توانایی کلاینت-ساید دکوریشن (Client-Side Decoration) در این نسخه معرفی‌شده ولی بیشتر نرم‌افزارهای گنوم از این توانایی بهره نمی‌برند و برنامه‌های کمی هستند که با چنین نما و قابلیتی ارائه‌شده‌اند. همانگونه که در نگاره زیر آشکار است برنامه‌ی راه‌بَر پرونده Nautilus از این توانایی بهره می‌برد که ظاهری بسیار جمع و جور و زیبایی به برنامه بخشیده است. با این وجود پنجره‌ی دیالوگ روگرفت و یا برش پرونده به وارونه دلفین بسیار ساده و بدوی طراحی‌شده است!

ubntu-gnome-14.04-04

گنوم به گونه‌ی پیش‌فرض از گنوم شل بهره می‌برد که نمای بسیار متفاوتی با یونیتی در برابر اوبونتو داراست.

gnome-shell

گنوم ۳.۱۲:

ubntu-gnome-14.04-13

گنوم ۳.۱۲ که اخیراً پراکنده شده ست و نسخه‌ی نو این میز کار تا به امروز به شمار می‌آید در توزیع اوبونتو مشتقات آن به صورت پیش‌فرض نصب نبوده و برای به‌روز کردن آن باید از PPA استفاده کنید. برای روزرسانی به این نسخه از دستورات زیر استفاده کنید:

sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-staging
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install epiphany-browser gnome-maps polari -y

برنامه‌‌های توزیع:

ubntu-gnome-14.04-06

جهان نما یا Gnome Map یکی از برنامه‌های افزوده‌شده در گنوم است که باوجود تغییرات در نسخه‌ی تازه در گنوم ۳٫۱۲ هنوز دارای دشواری‌ها و کاستی‌هایی است. بااین‌حال این نرم‌افزار می‌تواند جایگزین مناسبی برای دیگر برنامه‌های انحصاری موجود باشد.

rsz_gedit

GEdit در نسخه‌ی پیشین خود در گنوم ۳.۱۰ کاملاً کتفاوت از نسخه‌ی ۳.۱۲ می‌باشد. در نسخه‌ی قدیمی نوارابزار نسبتاً کاملی را شاهد بودیم که به همراه منوی کامل برنامه ظاهری کلاسیک به برنامه بخشیده بودند اما در نسخه‌ی تازه این نرم‌افزار شاهد دگرگونی‌های فراوانی در نمای نرم‌افزار هستیم به شکلی که نوارابزار و منو با نوار عنوان درهم سازی شده‌اند و برنامه از نمایی مینیمال و مدرن‌ برخوردار شده است.

ubntu-gnome-14.04-07

در این توزیع هم همچون توزیع مادر یعنی اوبونتو از مرورگر فایرفاکس استفاده شده است.

firefox-web-browser

بااین‌حال می‌توانید مرورگر Epiphani را که در نسخه‌ی واپسین شاهد تغییرات فراوانی بوده است را نیز آزمایش کنید.

ubntu-gnome-14.04-09

Epiphani، امکانات کمی را در برابر دیگر مرورگرها داراست ولی یکپارچگی بیشتری با میز کار گنوم دارد و از نمای متفاوت‌تری نیز برخوردار است.

ubntu-gnome-14.04-08

Gnome Tweak Tools، هم که برای تغییرات در میز کار به طور پیش‌فرض نصب بوده یک ابزار ثانویه برای تغییر و تنظیمات اضافی میز کار گنوم است که گزینه‌های فراوانی را برای تغییر در میز کار گنوم فراهم می‌آورد.

ubntu-gnome-14.04-11

Polar، هم یک نرم‌افزار ساده و ابتدایی مدیریت IRC که به شدت بی‌استفاده و بدوی می‌باشد.

تصاویری از نمای Activitiews و Applications ساده‌تر:

ubntu-gnome-14.04-14

اگر از نمای Activities و یا نمای برنامه‌ها خسته شده‌اید می‌توانید با نصب دو افزونه‌ی زیر این دو قسمت را ساده کرده و بخش برنامه‌های موردعلاقه و نگاره‌ها بندانگشتی از محیط کاری را بزدایید.

Gnome Shell Extension Hide Dash

Gnome Shell Extension Hide Workspace Thumbnails

Gnome Shell Extension Launch And Expose

ubntu-gnome-14.04-15

نتیجه‌گیری:

محیط کاری گنوم ۳ در نسخه‌های اخیر بسیار بهتر از نسخه‌های قبلی شده‌است و کار با آن تجربه‌ی لذت بخشی می‌باشد. با وجود استفاده‌ی این توزیع از میزکار گنوم ۳.۱۰ به ارحتی قادر خواهید بود تا بدون مشکل خاصی آن را به نسخه‌ی ۳.۱۲ به‌روز نمایید.

1 دیدگاه برای این نوشته:

  1. mehdit:
    ۱۴ تیر ۱۳۹۳ چون گوبونتو قبلا وجود داشت! البته goobuntu برا گوگل!

ارسال نظر سریع



برچسب ها : , , , , , , , , , , , , ,