حدود ۱ ماه پیش RHEL 7 یا همان ردهت اینترپرایز لینوکس ۷ منتشر شد که جزئیات آن را از اینجا بخوانید. و اما…
شب گذشته بالاخره بعد از انتظار زیاد سنتاواس ۷ همراه با کرنل ۳.۱۰ و فایل سیستم پیشفرض xfc و میزکار پیشفرض Gnome 3.8 منتشر شد. این نسخه همانند نسخههای قبلی برپایه کدمنبع Red Hat Enterprise Linux 7 منتشر شده و با توجه به اینکه از ابتدای سال ۲۰۱۴ این سیستم عامل هم به مجموعه پروژههای مورد حمایت شرکت ردهت پیوسته، و همچنین تعدادی از مهندسین ردهت در آمادهسازی و انتشار این نسخه از سنتاواس مشارکت داشتهاند، انتظار میرود نسخه هفتم CentOS بیشترین شباهت و سازگاری با نسخه RHEL داشته باشد.
اگر میخواهید لیست کامل امکانات فنی CentOS/RHEL 7 را داشته باشید پیشنهاد میکنم این پست را قبل از هر چیز مطالعه کنید
از ویژگیهای عمومی این نسخه این است که تا قبل از این در نسخه ششم به روزرسانیها معمولا ۱۰ روز الی ۲ هفته بعد از به روزرسانی RHEL منتشر میشدند ولی به لطف قرار گرفتن این پروژه در لیست داراییهای شرکت ردهت، سورس آرپیامها ۲۴ ساعت بعد از انتشار آپدیتها برای RHEL در اختیار تیم توسعه سنتاواس قرار میگیرند و تیم توسعه هم مجاز هستند ۲۴ ساعت الی ۴۸ ساعت بعد، آپدیتها را برای سیستم عامل خود منتشر کنند.
از دیگر تغییرات میتوان به تغییر در شمارهبندی سنتاواس در انتشار هفتم اشاره کرد که تا قبل از این هماهنگ با انتشار RHEL شمارهبندی میشد. ولی در این نسخه یک عدد به آخر شمارهبندی انتشار اضافه شده که معرف ماه و سال انتشار سنتاواس خواهد بود. چیزی شبیه اوبونتو. ( سنتاواس ۷.۰.۱۴۰۶ – یعنی سنتاواسی که بر پایه rhel 7 که در ماه هفتم از سال ۲۰۱۴ منتشر شده است)
همچنین در این انتشار CentOS SIGها معرفی شده اند. SIG پروژههای مختلفی بر پایه سنتاواس هستند که بر روی یک کاربری خاص متمرکز میشوند و برای همان کار منتشر میشوند. تا قبل از این Red Hat نسخههایی از سیستمعامل خود را برای کاربری مجازیسازی یا استوریجسرور یا رایانش ابری منتشر کرده بود که سنتاواس در نسخه جدید سعی دارد همین رویه را آغاز کند و تا به امروز افرادی علاقهمند در پروژه CentOS Virtualization متمرکز شدهاند که سعی میکنند نسخهای از سنتاواس را منتشر کنند که بر پایه هایپروایز Xen کار میکند. یا تعدادی از توسعه دهندگان پروژه RDO بر روی نسخهای از سنتاواس کار میکنند که به صورت پیشفرض آخرین نسخه از OpenStack را برای کاربران فراهم کنند. همچنین پروژههایی از قبیل CentOS Docker SIG و CentOS Atomic Host هم از جمله SIGهایی هستند که تحت نام و برند سنتاواس فعالیت میکنند و به زودی نسخههای خود را برپایه CentOS 7 منتشر خواهند کرد.
همچنین یکی از ضعفهای سنتاواس به نسبت اوبونتو یا ردهت اینترپرایز لینوکس، عدم انتشار ایمیجهای رسمی برای زیرساختهای ابری مانند OpenStack و CloudStack و… بود که در این نسخه این مورد هم حل شده و از این پس کاربران برای زیرساخت ابری خود میتوانند از ایمیجهای رسمی پروژه سنتاواس استفاده کنند.
یکی دیگر از ویژگیهای خوب سنتاواس در نسخه هفتم این است که مخازن EPEL را به مجموعه خود اضافه کردهاند و از این پس با نصب پکیج epel-release از مخازن [extra] میتوان به راحتی از روی سرورهای سنتاواس و با gpg key خودشان پکیجها را بر روی سیستم/سرور خود نصب کنید و دیگر نیازی به استفاده از سرورهای پروژه فدورا نباشد.
و در نهایت هم باید بگویم که تا این لحظه به خاطر کاربران بیشتر معماری سخت افزاری x86_64 فعلا iso این معماری در دسترس است و در روزهای آینده هم شاهد انتشار نسخههای i686 و ARM و PowerPC نیز خواهیم بود.
اگر شما هم تمایل دارید این نسخه را تست کنید یا آماده شوید که سرورهای خود را به این نسخه ارتقاء دهید همین الان شروع به دانلود isoهای آن بکنید. پیشنهاد من نسخه DVD از روی تورنت است که برای تمام مصارف از دسکتاپ گرفته تا سرور گزینههای برای نصب دارد. همچنین همانند نسخههای قبل ایمیجهایی برای KDE Live یا Gnome Live و همچنین نصب از روی شبکه وجود دارد که در صورت تمایل میتوانید آنها را هم دانلود کنید.