در حال حاضر CMSهای زیادی وجود دارد و استفادههای زیادی هم از این CMSها میشود، دلیلش هم شاید کاربرانی باشند که دوست ندارند چرخ را دوباره اختراع کنند و چرخهای دیگری بسازند و میخواهند از چرخهای ساخته شده استفاده کنند.
برای اینکه کاربرد و تفاوت CMSها را بفهمیم از ابتدا به بررسی CMS میپردازیم.
CMS که مخفف Content Management System هست، سامانهٔ مدیریت محتوا میباشد ولی در کل CMS یک کلمه کلی میباشد و وبلاگ، سیستم مدیریت خبری و … نیز نوعی CMS هست.
با نصب CMS بر روی سایت و ایجاد بانک اطلاعاتی برای آن، مدیر سایت اجازه دارد تا محتوای سایت را بدون نیاز به طراحی تغییر دهد. با CMSها میتوان از قالبهای آماده و بدون برنامهنویسی از ماژولهای مربوط به آن CMS برای ایجاد سایت استفاده کرد و فقط برای راهاندازی لازم به قالببندی میباشد.
با کمی جستجو در ویکی به اطلاعات زیر دست یافتم:
از مزایای سیستمهای مدیریت محتوا نسبت به سایر سایتهای داینامیک میتوان به آماده بودن و جامع بودن آنها اشاره کرد. از این رو اغلب اینگونه از سایتها در کمتر از ۳ روز کاری قابل نصب و استفاده هستند.
طراحی سایتهای CMS مانند یک خط تولید محصول است و از آنجا که طراح باید نمونه های محدودی را به صورت انبوه تولید کند سعی در رعایت تمام اصول امنیتی، گرافیکی، موارد مربوط به رنکینگ و امتیاز موتورهای جستجو و سایر موارد موثر، در محصول اصلی می کند.
با توجه به مزیتهای CMS ها به تمامی افراد، سازمانها و شرکتهایی که شرایط داشتن سایتهای داینامیک را دارند توصیه می شود تا ابتدا به دنبال سیستمهای مدیریت محتوای مخصوص به کار خود بگردند و در صورتی که پیدا نشد به طراحی سایتهای پویا روی بیاورند.
در واقع بزرگترین مزیت CMS به طراحی سنتی در همین زمینه است. با استفاده از CMS، شما برای به روز رسانی وبگاه خود تنها به یک کامپیوتر متصل به اینترنت نیاز خواهید داشت و برای این کار از هیچ نرم افزار دیگری لازم نیست استفاده کنید.
در همان صفحه ویکی لیست تعدادی از CMSها آمده است، CMSهای خوب و عالی زیادی وجود دارد ولی در اکثر موارد کار موازی انجام داده شده و چرخ را دوباره اختراع کردند.
در این قسمت به بررسی چند CMS موفق در ایران میپردازیم:
Serendipity: Serendipity توسط PHP و با استفاده از Smarty ساخته شده است که به دلیل اصولی و منظم بودن برنامه نویسی آن، توسعه و سفارشی کردن آن به راحتی و با سرعت بیشتری انجام میشود.
همچنین بسیاری از برنامه نویسهای حرفهای ایرانی مثل امید متقی راد تلاشهای بسیاری در توسعه Serendipity داشتند که باعث شد تا زبان فارسی و تقویم شمسی پشتیبانی شود و مشکلی با زبان فارسی نداشته باشد.
البته در هنگام جستجو و رفع اشکال در اینترنت برای این CMS منابع زیادی پیدا نمیشه و دلیلش کم بودن کاربرهای این CMS نسبت به CMSهای دیگه هست ولی سرندیپیتی انجمن قوی داره که از طریق اون میشه سوالها و مشکلات را مطرح کرد و به جواب رسید.
WordPress: WordPress یک CMS قدرتمند هست که با همکاری تیم Wordpress فارسی ترجمه شد و از نقاط قوتش میتوان به پشتیبانی، توسعه و پلاگینهایش اشاره کرد. در حال حاضر قالبهای فارسی شده بسیاری نیز برای این CMS وجود دارد.
Wordpress به نسبت کاربرهای زیادی داره و به همین دلیل هر چیزی در مورد این CMS تو اینترنت پیدا میشه.
Joomla: جوملا نیز قدرت خوبی دارد، در این یک سال اخیر کارنامه خوبی داشته و برای فارسی زبانها گزینه خوبی هست.
بعد از راهاندازی یک CMS، سفارشی کردن نکته بسیار مهمی هست که باید به آن توجه کرد.
به دلیل اینکه CMSها برای افراد و کارهای مختلفی ساخته میشوند، در بسیاری از موارد امکانات اضافی وجود دارد که بهتر است حذف شود و همچنین برای هر کاربردی بهتر است امکانات دیگری اضافه شود.
در کل برای ایجاد یک سایت معمولی میتوان از CMS استفاده کرد ولی برای ایجاد یک سایت استاندارد و خوب که تمامی نیازها را انجام دهد به سفارشی کردن و تغییرات احتیاج هست.