شش ماه پس از انتشار GNOME 3.2، نسخه ۳٫۴ این میزکار منتشر شد. GNOME 3.4 که گام بزرگی در جهت پیشرفت و بهبود گنوم ۳ محسوب میشود، شامل ویژگیهای جدید، بروزرسانی تعداد زیادی از نرمافزارهای گنوم، رفع بسیاری از ایرادات نسخه پیشین و بهینه سازیهای فراوان است. از زمان انتشار گنوم ۳٫۲، حدود ۱۲۷۵ نفر در توسعه و انتشار این نسخهی جدید مشارکت داشته و حدود ۴۱۰۰۰ تغییر را در این میزکار ایجاد کردهاند. در ادامه مروری کوتاه بر ویژگیهای جدید و تغییرات انجام شده خواهیم داشت:
- در این نسخه شاهد طراحی جدید تعداد زیادی از برنامهها هستیم که سبب ایجاد نمای بهتر و یکپارچگی بیشتر با محیط GNOME 3 شده و در نتیجه تجربه لذتبخشتری را برای کاربران به ارمغان آورده است. از جمله این نرمافزارها میتوان به برنامه جستجو و سازماندهی مستندات (Documents)، برنامه مرور وب Epiphany با نام جدید Web، برنامه Contacts، برنامه GNOME Disk Utility با نام جدید Disks و ابزار Passwords and Keys اشاره نمود.
- اضافه شدن امکان جستجوی مستندات موجود بروی رایانه یا حسابهای آنلاین در نمای کلی فعالیتها (Activities Overview)
- منوهای برنامه (Application menus) ویژگی جدیدیست که تحت عنوان نام برنامهها در منوی بالایی قابل مشاهده بوده و شامل گزینههایی نظیر ترجیحات (preferences) و مستندات برنامهها است. در این نسخه، برنامههای Documents ،Web و Contacts از این قابلیت بهره میبرند.
- برخی از اجزای برنامهها همچون پنجره انتخاب رنگ، نوار Scrollbars، دکمههای چرخشی و … طراحی جدیدی داشته که سبب ایجاد نمای بهتر و مدرنتر برنامهها شده و استفاده از آنها را راحتتر نموده است.
- همچنین پیشرفتها و بهینهسازیهای فراوانی جهت افزایش کیفیت صورت گرفته که از جمله این اقدامات میتوان به ابتکار “مهم بودن تمامی جزئیات” اشاره نمود که هدف از آن بهبود کیفیت نمای کلی فعالیتها (Activities Overview) است. از دیگر تغییرات انجام شده در این زمینه، بهینهسازی و جلا یافتن تِم ظاهری (visual theme) در اکثر قسمتها است که سبب ایجاد جلوهی بهتری از نمای برنامهها شده است.
- قابلیت پیمایش (Scrolling) در GNOME 3.4 بسیار روانتر و بهتر از نسخههای پیشین انجام میشود و احساس راحتی و لذت بیشتری را در هنگام کار با برنامههای گنوم به ارمغان میآورد. این پیشرفت، زمینهی ایجاد امکانات بیشتری را برای کار با صفحات لمسی در آینده فراهم میکند.
- تصویر پسزمینه پیشفرض در GNOME 3.4 بروزرسانی شده و در نسخه جدید از پویایی و تحرک خاصی برخوردار است بهطوری که در ساعات مختلف شبانهروز، رنگها و جلوههای مختلفی به خود میگیرد.
- بروزرسانیهای متعددی نیز در بخش تنظیمات سیستمی (System Settings) انجام شده که شامل این موارد میشود: بهبود طراحی ابزار شبکه، طراحی جدید ابزار مدیریت انرژی، پشتیبانی بسیار بهتر از تبلتهای گرافیکی Wacom و جابجایی آسانتر که در نتیجه تغییر نام تعدادی از پنلها و بروزرسانی دکمه ‘All Settings’ بدست آمده است.
- از دیگر پیشرفتهای صورت گرفته در GNOME 3.4 میتوان به پشتیبانی سختافزاری بهتر اشاره نمود که شامل این موارد میشود: بهبود مقایسبندی رنگها و توانایی تشخیص مجموعه رنگهای هر قطعه سختافزاری، شناسایی و مدیریت بهتر دستگاههای متصل شونده (همچون لپتاپها) به لوازم جانبی (docking stations) و صفحات نمایش خارجی، پشتیبانی از کلیدهای تنظیم بلندی صدا بروی بلندگوهای متصل شونده از طریق usb و هدستها و همچنین پشتیبانی از نصب و راهاندازی سیستمهای چند کاربره (multiseat)
- ایجاد مستندات جدید برای نرمافزارها و بخشهای مختلف GNOME 3.4 که از طریق این صفحه قابل دسترس است.
- در گنوم ۳.۴ پیشرفتهای زیادی نیز در نرمافزار گپ و گفتگوی Empathy صورت گرفته که از جمله آنها میتوان به مواردی همچون رابط گرافیکی جدید جهت تماسهای صوتی و ویدیویی، پشتیبانی از سرویسهای پیامرسان Windows Live و فیسبوک، طراحی مجدد صفحه حسابها (accounts) و یکپارچگی بهتر با نرمافزار Contacts اشاره نمود.
- صدها تغییر، بهینهسازی و رفع ایرادات بروی نرمافزارهای مختلف انجام شده که از جمله آنها میتوان به برنامهی مدیریت فایل Nautilus، برنامهی Sound Juicer، ویرایشگر متن gedit، برنامهی وبکم Cheese، برنامهی System Monitor، نمایشگر عکسها (Eye of GNOME) و مدیریت ایمیلها (Evolution) اشاره نمود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به صفحه نکات انتشار که به زبان فارسی نیز در دسترس است، مراجعه نمایید. برای مشاهده راهنمای نصب/ارتقا به GNOME 3.4، به این صفحه در انجمنهای LinuxReview مراجعه کنید.
12 دیدگاه برای این نوشته:
با تشکر:
۱۰ فروردین ۱۳۹۱
به به سیستم نظر دهی جدیدمبارک
WinonuX:
۱۰ فروردین ۱۳۹۱
واقعا دستشون درد نکنه.
مرســـی بررسی خوبی بود.hosslinux:
۱۱ فروردین ۱۳۹۱
روش نصب و آپدیت نسخه قبلی برروی Ubuntu 11.10 به چه صورت هست؟Pyruzan:
۱۱ فروردین ۱۳۹۱
خوشحالم که میبینم گنوم ۳/گنوم شل هم داره به سرعت پیشرفت میکنه. با این حال چن مورد هست که در همون نسخهی اول گنوم ۳ باید فکری به حالش میکردن و هنوز نکردن. اول فونت و تم پیشفرض گنومشل که ظاهری ضمخت و نچسب داره. به نظر من خیلی زیباتر از اینها میتونستن فونت و تم پیشفرض رو انتخاب/طراحی کنن. البته فونت برنامهها رو که میشه راحت عوض اما فونت خود گنومشل رو باید از طریق دستکاری فایلهای مربوطه انجام داد که یه نقطه ضعف بزرگه (به طور کل نبود امکان تغییر تنظیمات پیشپاافتاده گنومشل به راحتی یه نقطه ضعف بزرگه).
اما بزرگترین مشکل گنوم ۳/گنوم شل ناسازگاری تمها و اکستنشنهای ورژنهای قبلی با ورژنهای جدیدتره. این هم برای کاربران دردسر ایجاد میکنه هم برای توسعههندهها.
نسخهی نهایی گنوم ۳.۴ رو هنوز تست نکردم ولی آخرین نسخهی RCش رو که تست کردم از لحاظ پایداری جالب نبود. امیدوارم تو نسخه فاینال اشکالات مهمش برطرف شده باشه.sudoTux:
۱۱ فروردین ۱۳۹۱
برای مشاهده روش نصب GNOME 3.4 به این تاپیک در انجمن مراجعه کنید:http://community.linuxreview.ir/thread-222.html
امین:
۱۱ فروردین ۱۳۹۱
عالیه من که عاشق گنومم.
پیشرفت هایه خوبی کرده.
هیچ محیط گرافیکی رو بر گنوم ترجیح نمیدم.
خیلی منتظرش بودم.zobilla:
۱۳ فروردین ۱۳۹۱
دستتون درد نکنه.
GNOME 4 بتا هم منتشر شد. میشه گفت افتضاح تر از همیشه! دیستروواچ یه بررسى ازش گذاشته. همه چیزهایى که تو گنوم 3 وجود داشت برداشته شده: نوار ابزار، آیکنها، همه چى! وقتى وارد دسکتاپ میشید فقط یه صفحه آبى نشون میده، براى اجراى برنامه ها باید از میانبرهاى مسخره کیبرد استفاده کنید که به نظرم ترمینال صد شرف داره بهش! گفتن براى دستگاههاى پرتابل بهینه شده، یعنى pc کشک!Pyruzan:
۱۳ فروردین ۱۳۹۱
اون دروغ اول آوریل یا همون دروغ سیزدهه خودمونه. خیلی تابلو بود، چطور متوجه نشدی؟!Pyruzan:
۱۳ فروردین ۱۳۹۱
البته توی مطلبشون رویکرد گنوم که به نظر توسعهدهندههاش سادگی اما در واقعیت نبود امکانات و تنظیماته رو به طنز/سخره گرفتن که خیلی جالبه :)zobilla:
۱۳ فروردین ۱۳۹۱
آخ آخ آخ. بازم خیت کاشتم! اصلا یادم نبود…
اما کلا از گنوم خوشم نمیاد، واسه همین زود باور کردم! از دروغ هم متنفرم چون خیلى زود گول میخورم ;) این خارجى ها هم بیکارن چطور مردم رو سر کار میذارن! فکر نمیکردم دیستروواچ هم از این کارها بکنه.مسعود:
۱۳ فروردین ۱۳۹۱
رسم خیلی جالب و فانی هست… خیلی از شبکه ها و سایتهای بزرگ هم این کار رو میکنن. ولی تو ایران یه خورده زیادی لوس شده. سایتها دروغهایی میگن که خیلی آبکیه. میخواستیم رو ال آر هم بکنیم همچین کاری ولی موضوع درست به ذهنمون نرسید ترجیح دادیم لوسش نکنیم :))Hadi:
۲۱ فروردین ۱۳۹۱
ببخشید یه سوال داشتم گرافیکی ترین توزیع چی هه ؟؟؟
یعنی توزیعی که نیازی به خط فرمان نداشته باشه
بعد می خواستم یه توزیع هم بگین که نیازی به اینترنت نداشته باشه منظورم برای کدک نیست منظورم آپ دیت و ایناست و کرش کلا پایداری