چهارشنبه اول آگوست، پس از شش ماه، نهمین نسخه از KDE4 منتشر شد. این نسخه به یاد یکی از توسعه دهندگان فوت شدهی آن Claire Lotion به این اسم نام گذاری شده است. بد نیست اگر کسی از نرمافزار رایگانی استفاده میکند حداقل نام توسعه دهندگانش را کم و بیش بداند.
از مهمترین تغییرات این نسخه:
- ادامهی حرکت به سمت Qt Quick است که پلاسما را جذابتر، راحتتر و برای صفحههای لمسی مناسبتر میکند.
- بهبود نمایش، مرتب سازی و جستجوی مدیریت فایل دلفین بر اساس دادههای متا که تجربهی روانتری را در اختیار کاربر میگذارد.
- activities برای فایلها، پنجرهها و سایر چیزها منسجمتر و هدفمندتر شده است و سازماندهی کارها را راحتتر میکند مثلا از این پس ویجت فولدر ویو در هر اکتیویتی فایلهای خاصی را نمایش میدهد.
- و بسیاری از باگهای برنامهها رفع شدهاند.
در این نسخه بهبودها و رفع اشکالهای زیادی برای داشتن یک میزکار پایدارتر و سریعتر صورت گرفته که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
بهبودهای اساسی
مدیر فایل دلفین
قابلیت تغییر نام در خط زیر فایل بازگشته و از متا دادهها استفادهی بهتری شده است. دلفین میتواند متا دادههایی مانند امتیازها، تگها، ابعاد تصاویر، سازنده، نام آلبوم، بیتریت موسیقی و… را درون خودش و در کنار فایلها نمایش دهد( تا قبل از این دسترسی به اطلاعات متا تنها از منوی شناور [که با بردن موس روی فایل نمایش داده میشد] و یا از پنل اطلاعات امکان پذیر بود) و از این اطلاعات برای گروه بندی و مرتبسازی فایلها استفاده کند. همچنین تغییرات ظاهری دیگری مانند بهتر شدن پنل مکانها، بهتر شدن جستجو، استفادهی ااز KMessageWidget برای نمایش پیامهای اطلاعاتی و خطایی، امکان غیر فعال کردن گسترش آیتمها در حالت نمایش با جزییات و… نیز انجام شده.
پس از تغییر موتور نمایش در نسخهی ۲ نام فایلها کامل نشان داده میشد که گاهی اوقات در فایلهایی با نام طولانی جلوهی بدی داشت. یکی از رفع اشکالهای خوب این نسخه امکان محدود کردن تعداد خط در حالت نمایش با آیکون و یا محدود کردن طول نوشته در حالت با جزییات است.
کنسول
اکنون میتوان با استفاده از kde web shortcuts عباراتی که در کنسول قرار دارد را در وب جستجو کرد. ویژگی change directory to برای زمانی است که پوشتهای داخل پنجرهی کنسول رها میشود تا آدرس مسیر جاری را تغییر دهیم. کاربران روی مدیریت پنجرههای کنسول کنترل بیشتری دارند و مانند فایرفاکس این امکان وجود دارد که با کشیدن و رها کردن تب، آن تب به پنجرهی جدیدی تبدیل شود. تبها میتوانند برای استفادهی بعدی ذخیره شوند.
مدیر پنجرهی kwin
امکاناتی برای استفادهی بهتر از قدرت اکتیویتی به کاوین اضافه شده. همچنین روی قدرت و دقت افکتها تغییرات زیادی اعمال شده. امکان حرکت بین پنجرهها در هنگام استفاده از alt+tab با کلیدهای جهت دار، کارایی بهتر حالت wobbly و بهبود KCM برای box switching از جمله سایر نکات مثبت این نسخه است.
activities
اکتیویتی یکی از قابلیتهای مبهم kde است که با امکانات اضافه شده در این نسخه وضعیت شفافتری پیدا کرده. به غیر از بهبودهایی که در قبل گفته شد در این نسخه میتوانید در دلفین، konqueror , folder view فایلها را به اکتیویتی خاصی نسبت دهید. همچنین ویجت فولدر ویوی هر اکتیویتی تنها فایلهای مختص همان اکتیویتی را نمایش میدهد. قابلیت رمزگذاری اکتیوتیهای خصوصی نیز از دیگر تغییرات است.
تغییرات کوچکی دیگری شامل تعدادی پورت QML(مثل پنجرهی خاموش کردن)، بهبود مینی پلیر پلاسما و… نیز روی داده که میتوانید آنها را اینجا ببینید.
برنامهها
در این بخش برنامههایی مانند okular، kopete، KDE PIM و تعدادی از نرمافزارهای آموزشی و بازی دچار تغییر شدهاند.
نمایشگر پروندههای okular اکنون قابلیت ذخیره و چاپ حاشیهنویسیها را نیز دارد. جستجو، بوکمارک کردن و گزینش متن بهبود یافته. دیگر در طول ارائه لپتاپ به حالت خواب نمیرود و یا صفحه خاموش نمیشود و همینطور میتواند فیلمهای وصل شده به pdf را نیز نمایش دهد.
Gwenview امکان پیمایش (browse) بین عکسها در حالت تمام صفحه را به دست آورده و شامل بهبودها و رفع باگهایی نیز میشود.
kopete افراد آفلاین را در لیستی جداگانه دستهبندی میکند، امکان تغییر نام افراد نیز بهینه شده است.
kontact suite
این مجموعه بهبودهای زیادی پیدا کرده. برای انتقال اطلاعات از تاندربرد و اولیشن پنجرهی ویزارد طراحی شده. ابزاری برای تهیهی نسخهی پشتیبان از ایمیلها، تنظیمات و متا دادهها درست شده و اکنون امکان سینک شدن و دسترسی به اطلاعات تقویم و contact های گوگل وجود دارد.
جزیات بیشتر از این صفحه قابل دسترسی است.
نصب
برای آپدیت به این نسخه در اپن سوزه باید مخزن kde4.9 را اضافه کنید یا منتظر باشید تا بستههای کم اشکالتری وارد مخازن رسمی tumbleweed شوند.
جشن انتشار
مانند گذشته به بهانهی انتشار نسخهٔ جدید طرفداران این میزکار در سراسر دنیا جشنی را برپا میکنند. تا زمان نوشتن این مطلب در ایران تنها کاربران ساکن اصفهان هستند که به این منظور در ۲۰ آگوست جشنی را به میزبانی روزبه شفیعی برگزار خواهند کرد. صفحهی جشنها از این لینک در دسترس است.
23 دیدگاه برای این نوشته:
salar moghaddam:
۱۲ مرداد ۱۳۹۱
چیزی که مشخصه اینه که گنو/لینوکس داره به سمت دستکتاپ پیش میره …
از اونجایی هم که دوره ی لپ تاپ و پی سی داره تموم میشه همشون دارن برای تبلت ها برنامه ریزی میکنن
فقط اگر کی دی ای سبک بشه خیلی خوبه …مجتبی:
۱۲ مرداد ۱۳۹۱
بابت خبر انتشار ممنون
کی به مخازن آرچ اضافه میشه؟tamba:
۱۲ مرداد ۱۳۹۱
بنظر من حرکت بسمت تبلت یک اشتباه بزرگ است
ایده تبلت در اصل به معنای سخت افزار با نرم افزار عجین شده است که برخلاف ازادی استامیرحسین هنردوست:
۱۳ مرداد ۱۳۹۱
بر روی kde 4.9 هستم در کوبونتو. ترکونده!mersadkhan:
۱۳ مرداد ۱۳۹۱
حرف tamba را نمیشه پذیرفت در اصل ایده تبلت اینه که همون رایانه های امروزی بشتن راست یک صفحه کاغذ بنابراین در آینده بایدمنتظر تبلت هایی با قابلیت تبدیل شدن به یک رایانه کامل را داشت که انتخاب osرا هم به کاربر میدن!در این راستا دابل بوت شدن اندروید و ویندوز و باز بودن اندروید ابونتو و در آینده تایزن نشونه ای از این پیشرفته منتهی فعلا با توجه به ضعف سخت افزاری kde خیلی سنگینه برای یک تبلت منتهی ۲۰۱۴ سال انفجار تبلت هاست تا ۲۰۱۴ هم با این پیشرفت حتما kdeو یونیتی حرف های زیادی خواهند داشتمحمد:
۱۳ مرداد ۱۳۹۱
من هم احساس بدی به این نوع حرکت به سمت تبلت و یا تکنولوژی های مثل cload دارم. هرچی پیش میره کنترل برروی کاربر و اطلاعاتش آسونتر میشه اگه همینجور پیش بره ما رو به خیلی چیزها مجبور می کنن. قدرتی که خودمون با شیفته این تکنولوژی ها شدن بهشون میدیم.sudoTux:
۱۳ مرداد ۱۳۹۱
ممنون بابت خبر انتشار :)KDE 4.9 در مخازن پایدار چاکرا هم قرار گرفت …
amirHP:
۱۳ مرداد ۱۳۹۱
این «عجین شدن سخت افزار با نرمافزار» به خاطر نو بودن صنعت تبلته. مطمئنا با ورود سیستمعاملهای آزاد دیگر این ارتباط شکسته خواهد شد.احسان:
۱۳ مرداد ۱۳۹۱
چطوری میشه روی اوبونتو آپدیتش کرد؟tamba:
۱۳ مرداد ۱۳۹۱
من اول شیفته تبلتها شدم و یک گالاکسی نوت گرفتم وقتی بیشتر تحقیق کردم متوجه شدم با اون دنیای قشنگ لینوکس فرسنگها فاصله داره
با اینکه سیتمش بسیار نزدیک به لینوکسه ولی شرکتها از ارایه نرم افزارهای ارتباط بین کامپیوتر و تبلت برای لینوکس خوداری میکنن
حالا این مسپله بکنار دنیای تبلتها اون چیزی نیست که خیلیها فکر میکنن
تبلت یک وسیله مصرفیه که تاریخ مصرفش یک سال بیشتر نیست
فکر میکنید چرا اینقدر بازار تبلت و گوشیهای هوشمند داغه؟ بخاطر مصرفی بودنشه و بخاطر همینه و کلا سیاست جهانی بر این قرار گرفته که کاربران را با یک مشت اسباب بازی شیک و براق و صد البته با تاریخ مصرف محدودسرگرم کنن در حالی که کارایی یک کامپیوتر قدیمی از اونها بیشتره
بسیار بعید میدونم شرکتها اجازه ظهور تبلتی رو بدون که کاربر بتونه براحتی pc سیتم عامل دلخواهش رو روش بریزهmrmrn:
۱۴ مرداد ۱۳۹۱
پس چرا من تو مخازن آرچ نمیبینمش؟ نیومده یا من ندیدم!!sudoTux:
۱۴ مرداد ۱۳۹۱
آرچ چه ربطی به چاکرا داره ؟ چاکرا یه توزیع مستقله با مخازن مستقل … :)amirHP:
۱۴ مرداد ۱۳۹۱
راهنمای نصبdelinux:
۱۴ مرداد ۱۳۹۱
توی مخازن gentoo هم قرار گرفت حتی توی فروم جنتو نحوه ارتقاع رو هم قرار دادند و اونو به روز کردند من عاشق این فروم به روز جنتو هستم
اینم آدرسش
http://www.gentoo.org/proj/en/desktop/kde/kde4-guide.xmlmrmrn:
۱۵ مرداد ۱۳۹۱
حسین جان من گفتم چاکرا غیر مستقله؟!
منظورم این بود انتظار داشتم زودتر از چاکرا تو مخازن آرچ بیاد.
شکلک چشمک.
حالا احیانا خیر ندارین کی میاد؟محمد:
۱۵ مرداد ۱۳۹۱
تو مخازن آرچ هم هست البته تستینگ! (مگه میشه نباشه؟! :دی)
احتمالا چند روز دیگه هم طول میکشه تا تو مخازن رسمی اضافه بشهپیمان:
۱۹ مرداد ۱۳۹۱
آقا این 4.9 یه باگ خفن داره تو system setting
وقتی رو workspace appearance کلیک میکنم کرش میکنه
هر بار همین اتفاق میفته
واسه شما اینچوری نمیشه؟
داشتیم با 4.8.4 حالمونو میکردیما :)amirHP:
۲۰ مرداد ۱۳۹۱
این نوع باگها معمولا به خاطر بد کامپایل شدن بستههاس. بسته به توزیعی که استفاده میکنی اگه یکم صبر کنی توسعه دهندگان اون توزیع براش آپدیت میدنeMan:
۲۰ مرداد ۱۳۹۱
به علاوهٔ توضیحاتی که امیر جان اشاره کردند به نظرم بهتره که تنظیمات رو پاک کنیپیمان:
۲۰ مرداد ۱۳۹۱
جه جوری تنظیمات رو پاک کنم وقتی اصلا پنجرشو باز نمیکنه؟
شاید به خاطر smaragd باشه ولی دلم نمیاد پاکش کنم :)eMan:
۲۰ مرداد ۱۳۹۱
یه فولدر به اسم .kde4 توی مسیر خانگیتون هست اون رو تغییر نام بدید به .kde4bck تا کلا تنظیمات ریست بشهarman1992:
۳۰ مرداد ۱۳۹۱
این جشن انتشار اصفهان هم که برگذار نشد پسdelinux:
۰۴ شهریور ۱۳۹۱
نه من مشکلی باهاش ندارم