منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

KDE SC 4.4 ٫ آزادی را تجربه کنید…

دقایقی قبل نسخه ۴.۴ پیشرفته ترین میزکار آزاد دنیای اوپن سورس منتشر شد . بعد از ۶ ماه تلاش مستمر و بی وقفه تیم توسعه KDE امروز خبر از انتشار نسخه ۴.۴ می دهد! توسعه میزکار کی دی ای سری ۴ از ژانویه ۲۰۰۸ آغاز شده و تا به امروز ۴ به روزآوری اصلی (Major Release) داشته که به صورت مستمر هر ۶ ماه یکبار منتشر شده است . KDE SC 4.4 همچون نسخه های پیشین خود به صورت Cross Platform بر روی سیستم های گنو/لینوکس ٫ بی اس دی ٫ مک و ویندوز قابل نصب است و کاربران همه این سیستم ها قادر خواهند بود از این مجموعه نرم افزار به همراه میزکار آن استفاده کنند . نسخه ۴.۴ تغییراتی زیاد نسبت به نسخه قبلی آن یعنی ۴.۳ داشته که بیشترین تغییرات را می توان در بخش میزکار Plasma مشاهده کرد که می توان به تغییرات در ظاهر کاربری و اضافه شدن Netbook Edition اشاره کرد. در ادامه می توانید ویژگی های جدید آن را همراه با تصاویر آن مرور کنید

\"\"

برخی قابلیت های جدید :

– حالت های جدید Search & Launch و Newspaper Activity برای دسکتاپ Plasma
– رابط گرافیکی جدید دسکتاپ پلاسما با نام Plasma Netbook برای نت بوک ها
– بخش جدید Mouse Plug-ins برای تعیین انجام وظایف مختلف در دسکتاپ با کلید های ماوس
– بهبود قالب گرافیکی دسکتاپ و اضافه شدن انیمیشن های مختلف در هنگام کار با آن
– اضافه شدن ابزاری جدید برای مدیریت راحتتر ابزارک ها و اضافه کردن آنها به دسکتاپ
– امکان به اشتراک گذاری ابزارک ها از طریق شبکه و استفاده راه دور از آنها
– بهبود سیستم اطلاع رسانی در دسکتاپ از طریق پیشرفت های حاصل شده در System Tray
– بهبود ابزارک Device Notifier برای مدیریت بهتر وسایلی همچون CD/DVD ، فلش مموری و …
– امکان باز کردن چند برنامه مختلف در قالب یک پنجره و به صورت صفحات کنار هم (Tab)
– ورود رسمی ابزار محبوب وبلاگ نویسی Blogilo به خانواده KDE SC
– بهبود ابزار Krunner جهت جستجو و دسترسی سریعتر به فایل ها ، برنامه ها و اطلاعات مختلف
– قابلیت جدید KAuth برای مدیریت بهتر و امن تر برنامه ها و وظایفی که نیاز به مجوز دارند

شاید مهمترین بخش اضافه شده به میزکار پلاسما را بتوان قابلیت Plasma Netbook نام برد ! با گسترش روزافزون استفاده از سیستم های نت بوک٫ تیم کی دی ای هم به این فکر افتاده تا با اضافه کردن قابلیت نت بوک برای این میزکار ٫ علاوه بر سیستم های دسکتاپ و لپ تاپ ٫ نت بوک ها را هم نشانه بگیرد . این یعنی علاوه بر اینکه شما KDE SC را می توانید بر روی هر سیستم عاملی اجرا کنید می توانید بر روی سیستم های با قدرت سخت افزاری کمتر مثل نت بوک ها هم اجرا کنید .

\"\"

از قابلیت های دیگر میزکار KDE SC 4.4 که در این نسخه اضافه شده قابلیت Search and Launch برای سیستم های نت بوک است که با توجه به طراحی خوب رابط کاربری آن ٫ قابل استفاده برای لپ تاپ ها و دسکتاپ ها هم نیز هست که زیبایی و جدابیت خاصی به دسکتاپ شما می دهد و باعث می شود که اگر از کاربران تازه کار کی دی ای هستید تجربه ای شیرین را برای شما رقم بزند . در این حالت با استفاده از قابلیت Search و امکان Nepomuk تمام سیستم شما بر روی میزکارتان در دسترس شماست…

\"\"

مظمئنا در آینده خیلی نزدیک بیشتر در مورد Akonadi خواهید شنید ! قابلیتی که کار بخشی از‌ آن ابزار تحت وب را با ابزار روی دسکتاپ شما هماهنگ (Sync) می کند . در KDE 4.4 از آخرین نسخه Akonadi یعنی نسخه ۱٫۳ استفاده شده و به دلیل در حال توسعه بودن آن ٫ امکان دارد در ابتدای نصب KDE کمی بد عمل کند ولی با کمی ور رفتن به آن ! مثل موم در دست شما خواهد بود می توانید سرویس های خود را مدیریت کنید

\"\"

Nepomuk ! قابلیتی که در KDE 4.3 یه صورت ناقص پیاده سازی شده بود ٫ در KDE SC 4.4 این ابزار پیشرفت های زیادی داشته ٫ ولی تا وعده هایی که توسعه دهندگان آن داده اند هنوز جای کار دارد و احتمالا نسخه نهایی آنرا در KDE SC 4.5 شاهد خواهیم بود . ولی شاید بپرسید nepomuk چی هست ؟ Nepomuk یک ابزار File Indexing هست که فایل های شما را برای جستجوی بهتر لیست می کند و دایما در حال گشتن در هارد دیسک شماست . جالب است بدانید این قابلیت تنها محدود به فایل ها و اسناد نیست و مجموعه KDEpim و نرم افزارهایی مثل kmail در نسخه های بعدی KDE از این ابزار برای سازماندهی هرچه بهتر اطلاعات شما استفاده خواهند کرد.

\"\"

از دیگر بهبودهایی که در KDE 4.4 شاهد آن هستیم کار بر روی System Tray و KDE Notify ها هست که باعث می شود تمام فعالیت های نرم افزارهای خود را از کوچک ترین تا پیجیده ترین آنها زیر نطر داشته باشید . فعالیت هایی مثل آخرین آپدیت های سیستم شما ٫ دانلود یا کپی کردن قایل در سیستم ٫ دریافت ایمیل توسط Kmail , دریافت آخرین فیدها توسط Akregator , دریافت پیام های دوستانتان در پیام رسان Kopete و… همه و همه در Notify ها قابل پیگری است . این قابلیت ها تا حدودی در KDE 4.2 و KDE 4.3 پیاده شده بود ولی در نسخه ۴.۴ بسیار هماهنگ تر با میزکار و سایر نرم افزارها عمل می کند و تا جایی که در خود ٫ تارخچه ای از فعالیت نرم افزارها و سیستم شما در خود نگه می دارد و به راحتی می توانید آنها را مرور کنید

\"\"

\"\"

همچنین قابلیت هایی هم به System Tray اضافه شده است که از جمله آن می توان به مخفی یا نمایش دادن ابزارهای در حال اجرا اشاره کرد و همچنین مواردی مثل Device pluged in و Battery Monitor و Weather Forcast (از ابزارک های پلاسما) به این بخش هم اضافه شده است .

\"\"

در راستای میزکار اشتراکی (Sharing Desktop) قابلیت به اشتراک گذاشتن ابزارک های خود در شبکه OpenDesktop فراهم شده که در تنظیمات تمامی ابزارک ها این گزینه وجود دارد که آن را می توانید با سایر دوستان خود در شبکه OpenDesktop به اشتراک بگذارید…

\"\"

یک بهبود کوچک ولی کاربردی ! در بخش Device Pluged in وقتی روی دیوایس های خود مثل فلش مموری وصل شده به سیستم کلیک می کنید در همان بخش از شما می پرسد که این دیوایس را با کدام برنامه می خواهید باز کنید ؟ تا پیش از این بعد از کلیک بر روی دیوایس یک پنجره برای این سوال باز می شد که در این نسخه همه چیز را به صورت یک جا به شما نشان می دهد

\"\"

از این به بعد تمامی تقویم ها را بر روی دسکتاپ خود داشته باشید . تا پیش از این شما با استفاده از ابزارک های کی دی ای می توانستید یک تقویم مثلا تقویم شمسی یا میلادی را داشته باشید و با توجه تقویمی که بر روی کل سیستم تنظیم می کردید آن ابزارک همان تقویم را برای شما نمایش می داد ! حالا جدا از کل سیستم می توانید برای هریک از تقویم ها یک ابزارک بر روی دسکتاپ خود قرار دهید . چیزی شبیه تصویر زیر :

\"\"

داشت یادم می رفت ! مهمترین بهبودی که می شود در بخش میزکار Plasma به آن اشاره کرد تغییر رابط کاربری بخشAdd New Widgets است که تا پیش از این در قالب یک پنجره برای مدیریت ابزارک ها استفاده می شد که الان به صورت جزیی از Desktop Panel به نمایش در می اید و کار با آن و جستجو در ابزارک ها و نصب آنها را بسیار راحت تر کرده است .

\"\"

کسانی که پیش از این هم با KDE کار می کردند اگر یادشان باشد همیشه مشکلی در نصب ابزارک ها به صورت آنلاین از سایت KDE-Look.Org وجود داشت که در این نسخه این مشکل بر طرف شده و نه تنها در نصب Widget ها بلکه در نصب تمامی Stuff ها در KDE Look این مشکل بر مرتفع شده است. علاوه بر این و شما شاهد رابط کاربری بهتری نسبت به قبل هستید

\"\"

و اما Krunner ! ابزاری که کم کم دارد تبدیل به جز تفکیک ناپذیر میزکار KDE می شود ! این ابزار معادل GnomeDo در گنوم است . در KDE SC 4.4 مکان در حال اجرای ان به بالای میزکار منتقل شده و دیگر در هنگام اجرا توی دست و پا نیست . همچنین با ابزار nepomuk برای جستجو در اسناد و فایل ها هماهنگ شده و علاوه بر این می توانید در سایت هایی مثل ویکی پدیا و بخش TechBase سایت KDE هم جستجو کنید . همچنین قابلیت جستجو در ایمیل ها ٫ کانتکت ها ٫ بوک مارک ها ٫ سایت هایی که در مرورگر خود باز کرده اید ٫ فایل های دانلود شده ٫ مدیریت برنامه آماروک و حتی جستجو در History ترمینال را برای شما فراهم می کند . فراموش نکنید این ابزار Extension Base هست و می توانید برای آن برای کار های مختلف Extension بنویسید ! پس همین الان دست به کار شوید !

\"\"

\"\"

همچنین بهبودهایی در نرم افزارهایی مثل Kontact , Dolphin , GwenView داشتیم که بهتر است خودتان با آنها کار کنید و آنها را کشف کنید . Kopete پیام رسان فوری KDE SC بالاخره بعد از ۹ سال توسعه به نسخه ۱٫۰ رسید . ولی با این حال به جرات می توان گفت Kopete پیشرفته ترین مسنجر تحت گنو/لینوکس است و با موارد مشابه ویندوزی مثل Yahoo! messenger برابری می کند ! و در بعضی موارد برتری هایی هم نسبت به آن دارد. از قابلیت های آن می توان به Encrypt کردن پیام ها برای امنیت بیشتر اشاره کرد یا می توان ترجمه متون برای شما در حین ردبدل کردن با شخصی که غیر زبان شما صحبت می کند را مثال زد . باور نمی کنید ؟ خودتان امتحان کنید…

\"\"

\"\"

\"\"

قابلیت های جدید تمامی ندارد ! چیزی که شما هیچ کجا ندیده اید ! قابلیت Window Grouping که با شما این امکان را می دهد چندین برنامه را با هم در قالب یک پنجره داشته باشید ! برای دیدن نمای بهتر بر روی عکس زیر کلیک کنید تا ببینید چطور ۳ پنجره برنامه Amarok و Firefox و Dolphin با هم یکی شده اند !

\"\"

و اما KDE SC بیش از پیش بوی ایرانی به خود می گیرد ! نرم افزار Blogilo نرم افزاری که تا پیش از این با نام Bilbo شناخته می شد در این نسخه از KDE SC به مجموعه KDEpim اضافه شده است ! حتما می پرسید Blogilo چیست ؟ کاربران ویندوز و وبلاگ نویسان مطمئنا Winodws Live Writer را که ابزاری برای نوشتن وبلاگ از روی دسکتاپ و ارسال آن بر روی وبلاگ است می شناسند ! Blogilo بدون شک بهترین گزینه برای کاربران گنو/لینوکس است که توسط ۲ برنامه نویس ایرانی ٫ مهرداد مومنی و گلناز نیلیه برنامه نویسی و توسعه داده می شود (در همین لحظه این مطلب با بلاگیلو در حال توشته شدن است ). برای من جای بسی خوشحالی دارد که  در بخشی از توسعه KDE دوستانم در همین وب سایت و از گروه راهبران مشارکت دارند و از طرفی می توانم همراه با نصب KDE بلاگیلو را هم داشته باشم ! شما چطور ؟

\"\"

اینها بخشی از قابلیت هایی بودند که در نسخه ۴.۴ در KDE SC اضافه شده بود و بدون شک از قابلیت های دیگر آن در مطالب بعدی بیشتر خواهید خواند . ولی از همه مهمتر پایداری بیش از پیش KDE در این نسخه است ! موضوعی که گاهی کاربران از آن می رنجند و گله و شکایت دارند و آن را مقایسه می کنند با پایداری زیاد KDE 3.5 که تا قبل از سال ۲۰۰۸ آن را توسعه داده می شد . این مژده را می توانم بدهم که با این انتشار و همچنین با انتشار KDE 4.5 پایداری در حد و حدود KDE 3.5 را شاهد خواهید بود ! با این تفاوت ! زیبا تر و با قابلیت های بیشتر…

همچنین با انتشار KDE SC 4.4 بعد از مدتها سایت رسمی KDE نسخه جدید طراحی خود را رو نمایی کرده است که می توانید از این لینک آنرا ببینید و همچنین از حدود ۳ هفته پیش تیم فارسی کی دی ای هم به مناسبت انتشار نسخه ۴.۴ پیشاپیش طراحی سایت خود را تغییر داد که از این لینک می توانید آنرا ببینید و از این لینک جزئیات بیشتر را بخوانید..

اگر احتیاج به کمک برای نصب KDE در توزیع های مختلف مثل اوپن سوزه ٫ فدورا ٫ کوبونتو ٫ دبیان ٫ آرچ لینوکس و توزیع های دیگر دارید از این صفحه ویکی سایت KDE-ir راهنمای آن بعد از آماده شدن پکیج ها برای هر توزیع در دسترس است.



برچسب ها : , , , , , , , , , , ,