منبع اصلی نوشتار زیر در این لینک قرار دارد

Porteus سیستم‌عامل همراه

مقدمه:

دنیای گنو/لینوکس دنیای آزادی در انتخاب است، دنیای آزادی در عمل… توزیع‌های گنو/لینوکس استفاده‌های فراوانی در انواع و اقسام دستگاه‌ها دارند؛ این بار آزادی در عمل به ما امکان داشتن سیستم‌عامل شخصی و همراهی را می‌دهد که بر روی اغلب PCها قابل اجراست. به این صورت که شما سیستم‌عامل شخصی خود را با مرورگر، برنامه‌ها و حتی پیکربندی مربوط به شخص خودتان در قالب یک CD یا حافظه‌‌ی فلش یا هر دیوایس ذخیره‌سازی دیگر به همراه دارید. به هر رایانه‌ای رسیدید سیستم خود را متصل می‌کنید و در خانهٔ خودتان چرخ می‌زنید.Puppy و Slax از جمله توزیع‌های اینچنینی‌اند. در ادامه شما را با پورتئوس آشنا می‌کنیم که یک توزیع همراه قدرتمند دیگر است و شاید بتوانیم بگوییم بهترین انتخاب در این زمینه.
از انجایی که شاید شما هم به مانند بسیاری افراد دیگر حتی نام این توزیع را نشنیده باشید تصمیم گرفتیم که برای آشنایی بیشتر شما عزیزان با آن، مقدمه‌ای کامل در مورد این توزیعِ همراه قرار داده و در ادامه به مرور آخرین نسخه‌‌ی آن بپردازیم؛ درنهایت هم به چندین سؤال متداول پاسخ می‌دهیم.

پورتئوس چیست؟
یک توزیع سبک، سریع، قابل حمل، ماژولار و در عین حال بسیار قدرتمند گنو/لینوکس است که در ابتدا کار خودش را با عنوان Slax Remix آغاز کرد. پورتئوس در دو نسخه‌‌ی ۳۲ و ۶۴ بیت در دسترس قرار دارد. دسکتاپ پیش‌فرض این توزیع در نسخه‌‌ی ۳۲ بیتی از ترینتی (KDE سری ۳) و در نسخهٔ ۶۴ بیتی از KDE سری ۴ که برنامه‌های غیر ضروری آن حذف شده استفاده می‌کند. همچنین دسکتاپ LXDE به عنوان یک گزینه‌ی دوم در اختیار کاربران قرار دارد. در سایت اصلی در مورد تفاوت نسخه‌های KDE این مطلب گفته شده است:

نسخه‌ی ۳۲ بیتی از KDE3.X.X و نسخه‌ی ۶۴ بیتی از KDE4.X.X استفاده می‌کند چرا که CPUهای ۶۴ بیت دارای قدرت بیشتری برای اجرای این نسخه است و ما نمی‌خواهیم که کامپیوتر شما در زمان اجرای KDE با سختی مواجه شود.

در دنیای گنو/لینوکس توزیع‌هایی مانند پاپی و Slax وجود دارد که برای نصب بر روی CD و یا حافظه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. این سیستم‌ها قابل حمل بوده و شما به راحتی می‌توانید آن‌ها را به هر سیستمی متصل و بارگزاری کنید؛ پورتئوس نیز از همین سیستم‌ها به شمار می‌رود. این توزیع قابلیت نصب بر روی حافظه‌‌ی فلش، CDROM، کارت SD و یا هارد درایو را داراست. بعد از نصب بر روی هر کدام از گزینه‌های ذکر شده می‌تواند تقریباً بر روی هر PC اجرا شود و به شما قدرت و آزادی گنو/لینوکس را در هر کجا که هستید ارائه کند.
در بیانیه‌ای بر روی سایت زسمی این پروژه آمده است:

هدف ما ساخت توزیعی مؤثر، مفید، قدرتمند و انعطاف پذیر در کنار امکان استفاده‌‌ی راحت است. لطفاً به اجتماع ما بپیوندید و به ما کمک کنید که این سیستم عامل کوچک را مفید‌تر کنیم.

ماهیت پورتئوس یک توزیع سبک و قابل حمل است که بر پایه‌ی توزیع قدرتمند اسلکور پیاده شده است. این توزیع می‌تواند سیستم را به صورت مستقیم از مدیای ذخیره سازی بدون نیاز به تغییرات و یا ابزار خاصی بارگزاری کند (حتی رایانه‌ٔ شما نیازی به داشتن یک هارد درایو هم ندارد). پورتئوس از یک اسکریپت زنده‌ٔ لینوکس که به شدت ویرایش شده و روند راه‌اندازی و خاموش شدن سیستم را سریع‌تر و شناسایی بسیار بهتری از سخت‌افزار‌های مختلف فراهم می‌کند استفاده می‌کند.
برخلاف نصب استاندارد لینوکس‌ها، پورتئوس یک وضعیت فشرده شده بر روی مدیای ذخیره سازی، بدون دایرکتوری‌های ‎/root, /bin, /usr و … ایجاد می‌کند. ساختار فایل‌سیستم این توزیع به صورتی‌ است که بعد از نصب و به هنگام راه‌اندازی مانند یک دیسک زنده بر روی هوا ساخته و به حافظه‌‌ی اصلی سیستم شما منتقل می‌شود. چیزی در حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه زمان می‌برد تا سیستم شما آماده‌‌ی ارائه خدمت به شما شود.
پورتئوس به صورت ماژولار طراحی شده؛ به این معنی که نرم افزارهای اضافی به صورت ماژول ارائه می‌شوند که می‌توانند به فایل‌سیستم زنده تزریق و سپس فعال شوند. نرم‌افزارها نیاز به نصب و یا حذف ندارند. شما ممکن است در سیستم‌عامل‌های دیگر انتظار داشته باشید بعد از تعدادی کلیک و قبول لیسانس‌های مختلف به نصب یا اجرای برنامه دسترسی پیدا کنید اما در اینجا تنها با یک دابل کلیک بر روی یک ماژول، آن را فعال و آماده‌ استفاده می‌کنید، این کار در نهایت یک و یا دو ثانیه زمان می‌برد تا برنامه مورد نظر آماده شود؛ برای حذف برنامه کافیست یک بار دیگر بر روی ماژول آن دابل کلیک کنید، به همین سادگی!
پورتئوس برای زنده نگه داشتن Slax OS پا به عرصه‌ی وجود گذاشته و اکنون یک توزیع تکامل یافته و کامل لینوکس به حساب می‌آید. این توزیع از آنجا که به هر دو صورت ۳۲ و ۶۴ بیتی در دسترس است به شما این امکان را می‌دهد که آن را بر روی یک نت بوک یا یک پنتیوم قدیم گرفته تا یک کامپیوتر جدید قدرتمند اجرا کنید.
Jay Flood یکی از توسعه دهندگان پورتئوس می‌گوید:

پورتئوس ابتدا تنها یک Slax Remix با یک نسخه‌ ۳۲ بیت بود تا این‌که به یک پروژه‌ مستقل تبدیل شد و نامش را در ابتدای سال ۲۰۱۱ به پورتئوس تغییر داد. برخلاف بسیاری از توزیع‌ها، پورتئوس دارای یک ست واحد از بسته‌ها در میان نسخه‌ی ۳۲ و ۶۴ بیت خودش نیست؛ از آن‌جا که نسخه‌ ۳۲ بیت از KDE 3.5.12 یا LXDE به عنوان دسکتاپ خود بهره می‌برد کاربران KDE4 بایستی نسخه‌ی ۶۴ بیت را انتخاب نمایند.

چرا تفاوت؟ Flood می‌گوید:

ما نسخه‌ی ۳۲ بیت را برای سیستم‌های قدیمی‌تر بهینه کردیم؛ همچنین می‌گوید برای نسخه‌ ۳۲ بیت، KDE4 هم موجود است اما نه به صورت پیش‌فرض.

پورتئوس می‌تواند بر روی هارد نصب شود ولی خود پروژه هم توصیه کرده برای این کار از اسلک‌ور استفاده شود. در پورتئوس KDE دارای نواقصی از نظر ابزاری است. سایت رسمی آن این‌گونه توضیح می‌دهد:

پورتئوس تلاش می‌کند که اندازه‌ای زیر ۳۰۰ مگابایت داشته باشد و از آن جایی که KDE4 به صورت کلی ماژولار است ابزارهایی که دارای اهمیت کمتری نسبت به بقیه است از آن جدا شده‌اند.

البته شما اگر نیاز به برنامهٔ خاصی دارید می‌توانید درخواست خود را در انجمن آن‌ها مطرح کنید تا درخواست شما را به قسمت ماژول‌ها بر روی سرور اضافه کنند.

اما آیا پورتئوس به درد نصب بر روی یک سیستم برای استفاده‌ی همیشگی می‌خورد؟ پورتئوس به راحتی بر روی هارد‌های داخلی و خارجی نصب می‌شود. سایت سازنده به شما توصیه می‌کند از پورتئوس در همان حالت فشرده استفاده کنید چون پورتئوس باز شده به صورت یک لینوکس معمولی پشتیبانی نمی‌شود و بهتر است برای این منظور از اسلک‌ور استفاده کنید. پورتئوس بیشتر یک توزیع قابل حمل قدرتمند است.

انتشار

تیم Porteus در تاریخ هشتم ژانویه ۲۰۱۲ نسخهٔ ۱٫۱ (نهایی) توزیع خود را منتشر کرد. دوره‌ انتشار این توزیع بصورت هر شش ماه یک انتشار بنا نهاده شده است. این نسخه بر اساس سیاست اخیر مدیران پروژه، در دو نسخهٔ ۳۲ و ۶۴ بیتی در دسترس می‌باشد. تعدادی از ویژگی‌ها و تغییرات این نسخه عبارتند از:

  • ارتقاء هسته به نسخه‌ی ۳.۱.۸ به همراه زمان‌بند BFS و وصلهٔ ASPM
  • ارتقا‌ ndiswrapper به آخرین نسخه‌ی پایدار
  • حذف راه‌انداز broadcom با توجه به ساپورت خوب از طرف هسته
  • کامپایل مجدد ابزارها و کتابخانه‌های initrd برای uClibc
  • بهینه‌سازی اسکریپت راه‌اندازی
  • تغییر runlevel پیش‌فرض به ۴

چیت‌کد‌های جدید:

  • vga-detect:این چیت‌کد GPUی شما را کشف و درایور اختصاصی آن را از پوشهٔ ‎/optional بارگزاری می‌کند.
  • kmap: بهترین طرح صفحه‌کلید متناسب با کیبورد شما را تعیین می‌کند.
  • mopt: به شما اجازه‌ی ایجاد تغییرات در گزینه‌های اتصال فایل‌سیستم‌ها را می‌دهد.
  • Nonetwork: اتصال شبکه‌ی شما را غیر فعال می‌کند.

همچنین فایل cheatcodes.txt در پوشه‌ boot جزئیات بیبشتری از این چیت‌کدها در اختیار شما قرار می‌دهد.

تغییرات:

  • انتقال کل سیستم به UTF-8
  • کاهش میزان استفاده KDE-4 از حافظه‌ی اصلی (از ۳۴۰ به ۲۵۰ مگابایت) بوسیلهٔ حذف nepomuk و پیش نیاز‌های آن.
  • سوار کردن خودکار دیوایس ها به صورت پیش‌فرض در LXDE
  • pcmanfm حجم‌های داخلی را به صورت پیش‌فرض نشان می‌دهد.
  • ویرایش گزینه‌های اتصال در linuxrc: با اضافه شدن nodiratime و حذف users، کاربران میهمان و یا هر کاربر بدون دسترسی نمی‌تواند درایوهای داخلی را سوار یا از این حالت خارج کند
  • نسخهٔ جدید مدیر بسته‌ پورتئوس (PPM) با ویژگی‌های جدید فراوان که اجازهٔ دانلود صدها بستهٔ نرم‌افزاری را با تشخیص خودکار پیش‌نیاز‌ها از طریق یک رابط گرافیکی سر راست و تمیز به شما می‌دهد.

اگر شما نیاز به ابزار خاصی دارید که به صورت پیش‌فرض نصب نشده‌ است، پورتئوس از یک سیستم ماژول مشتق شده از Slax برای نصب بسته‌ها استفاه می‌کند. این بسته‌ها تقریباً شبیه به بسته‌های اسلک‌ور هستند اما با فرمت LZMA2 فشرده شده‌اند که باعث کمتر شدن حجم دانلود شده و  ماژول‌ها اجازه غیر فعال شدن در یک دیسک زنده را می‌دهد.
پورتئوس همچنین شامل ابزاری برای حذف ماژول‌ها از یک سیستم در حال اجرا است که باعث استفاده کمتر از حافظه می‌شود به عنوان مثال با حذف ماژول KOffice می‌توان به پایین نگاه داشتن میزان حافظه مصرفی کمک کرد.
از آن جا که پورتئوس بر پایه‌ی اسلکور است شاید شما انتظار داشته باشید بسته‌های اسلکور نیز بر روی آن نصب شود. این امکان وجود دارد ولی بعد از گذر از چند مانع؛ شما بایستی ابتدا بسته مورد نیاز را به ماژول‌های پورتئوس تبدیل کنید. توزیع پورتئوس شامل ابزاری برای تبدیل بسته‌های اسلکور نیز هست و این مراحل آنچنان هم سخت نیست. ولی با این حال جریانات و دردسرهای خاص خودش را دارد.

دانلود

یک ایزوی ۲۵۰ مگابایتی در سایت اصلی انتظار شما را می‌کشد برای دانلود آخرین نسخهٔ ۳۲ بیتی از اینجا و برای دانلود نسخهٔ ۶۴ بیتی از اینجا اقدام کنید.

اولین تجربه و نصب

بعد از دانلود پورتئوس ابتدا آن را بر روی ماشین مجازی به صورت زنده اجرا کردیم. در منوی راه‌اندازی گزینه‌های مختلفی در پیش روی ما قرار داشت که به قرار زیر بود:

  • Graphic mode (KDE)‎: این گزینه شما را به سیستم زنده (یا نصب شده) با محیط دسکتاپ ( KDE ۳.۵.۱۲ در نسخهٔ ۳۲ بیت و ۴.۷.۴ در نسخهٔ ۶۴ بیتی) هدایت می‌کند.
  • Graphic mode (LXDE)‎: این گزینه شما را به سیستم زنده (یا نصب شده) با محیط دسکتاپ LXDE هدایت می‌کند.
  • Always Fresh: این گزینه سیستم را بدون در نظر گرفتن پیکربندی‌های قبلی و به صورت تازه بالا می‌آورد.
  • Copy To RAM: این گزینه کل سیستم‌عامل را بر روی حافظه‌ اصلی کپی می‌کند که هرچند ممکن است راه‌اندازی را کمی طولانی‌تر کند ولی همچنان با سرعت مناسبی در بارگزاری همراه است.
  • Graphics VESA mode: این گزینه پورتئوس را با دسکتاپ KDE بارگزاری خواهد کرد ولی کارت گرافیک را به صورت خودکار پیکربندی نمی‌کند. در این حالت تفکیک‌پذیری بر روی ۱۰۲‎۴*۷۶۸ قرار می‌گیرد و از راه‌انداز استاندارد VESA استفاده می‌شود.
  • Text mode: این گزینه پورتئوس را در حالت متنی بارگزاری می‌کند.
  • Porteus as PXE server: این گزینه پورتئوس را به صورت معمولی اجرا و یک سرور PXE را نیز نصب می‌کند. این کار به شما امکان راه‌اندازی پورتئوس بر روی کامپیوتر‌های دیگر از طریق شبکه را می‌دهد.
  • PLoP BootManager: ابزار plop boot manager را اجرا می‌کند. این ابزار اختیارات راه‌اندازی از USB (boot-USB)‎ را برای ماشین‌هایی با بایوس vintage/defective (ناقص در این زمینه) فراهم می‌کند.
  • Run Memtest utility: این گزینه ابزار تست حافظهٔ اصلی را اجرا می‌کند.

با انتخاب گزینهٔ اول به سمت KDE سری ۳ هدایت می‌شویم.

\"Splash\"
Splash
\"KDE3\"
KDE3
\"Trinity\"
Trinity

در پورتئوس ۳۲ بیتی همان‌گونه که انتظار می‌رفت برنامه‌های زیادی بر روی سیستم نصب نشده بود. KOffice برای کارهای اداری، یک برنامه‌ ساده برای ویرایش‌های گرافیکی (چیزی شبیه به Paint در ویندوز)، فایرفاکس ۹.۰.۱ با افزونه‌های فلش‌گات و فلش‌بلاک همچنین فلش پلیر آماده‌‌ی استفاده و تعداد زیادی از کدک‌های صوتی و تصویری برای نمایش و پخش مولتی‌مدیا. ابزاری برای پیکربندی شبکه بی‌سیم با نام wpa-gui نیز در دسترس است.
نکته قابل توجه در مورد برنامه‌های GTk این است که به خوبی با محیط KDE از نظر ظاهری هماهنگ هستند.

\"KDE3-Firefox\"
KDE3-Firefox

کلیه پارتیشن‌های سیستم تست ما شناخته و سوار شده بودند، در حین یک ساعت بررسی و گردش در وب با فایرفاکس و استفاده از ابزارهای مختلف هیچگونه ناپایداری و یا کرش مشاهده نشد و سیستم از پایداری و ثبات مناسبی برخوردار بود که شاید یک نقطه قوت اساسی برای این توزیع محسوب شود. برای تست برنامهٔ K3B از داخل سیستم ۳۲ بیتی اقدام به رایت CD نسخهٔ ۶۴ بیتی نمودیم؛ بعد از قرار دادن CD خام در دستگاه دیالوگی ظاهر شد و تعدادی عملیات به ما پیشنهاد داد:

\"Dialog\"
Dialog

رایت CD به خوبی انجام پذیرفت و مشکلی در مراحل مربوطه مشاهده نشد. سیستم را ریبوت کرده و به سراغ نسخهٔ ۶۴ بیتی رفتیم. از نظر دسکتاپ LXDE تفاوتی بین دو نسخه نبود ولی همان‌گونه که انتظار داشتیم این نسخه از KDE سری ۴ استفاده می‌کرد. برنامه‌ها بسیار محدود بود و در قسمت آفیس فقط برنامه‌ Okular خودنمایی می‌کرد. برنامهٔ ساده‌ای برای ویرایشات گرافیکی وجود داشت و چند مدیا پلیر از جمله SMPlayer این مجموعه را همراهی می‌کرد. تسک‌منیجر Smooth هم به زیبایی KDE افزوده و مدیریت وظایف در حال اجرا را راحت‌تر می‌کرد.

\"KDE4\"
KDE4

سرعت بارگزاری LXDE نیز بسیار بالا بود. PCMan مدیر فایل ساده و دوست‌داشتی، به خوبی تمام درایوهای سوار شده را شناسایی می‌کرد و گشت و گذار در بین دایرکتوری‌ها را به آسانی میسر می‌نمود. کلیه ابزارهایی که در KDE قابل اجرا بودند در LXDE هم به خوبی کار می‌کردند.

\"LXDE\"
LXDE

به سراغ نصب پورتئوس می‌رویم. روش‌های مختفی برای نصب این توزیع وجود دارد. مثلاً شما می‌توانید فایل‌های داخل Cd را بر روی حافظه‌ فلش خود کپی کنید سپس برای اینکه قابلیت راه‌اندازی را به آن بدهید اسکریپت موجود در پوشهٔ Porteus را اجرا کنید.

\"Installer-Script\"
Installer-Script

ما پورتئوس را بر روی ماشین مجازی اجرا کردیم و سپس از داخل آن اقدام به نصب خود پورتئوس بر روی حافظه‌ فلش نمودیم. بهتر است از اطلاعات موجود بر روی حافظه‌ خود یک پشتیبان تهیه کنید؛ گرچه برای اطلاعات موجود بر روی حافظه ما مشکلی پیش نیامد. با اجرای نصاب سر راست و راحت که از منوی اصلی system>porteus installer در دسترس بود روند نصب را آغاز کردیم.

نکته: کلمهٔ عبور guest عبارت guest و کلمهٔ عبور کاربر ریشه عبارت toor است.
در ابتدا مقصد را برای کپی فایل‌ها از لیست درایو‌ها انتخاب نمودیم:

\"Installer\"
Installer

حافظه‌ فلش ما از فرمت FAT 32 استفاده می‌کرد. در مرحله بعد با انتخاب گزینهٔ «من اخطار زیر را فهمیدم و می‌پذیرم» می‌توانید Next را برای نصب بزنید:

\"Installer\"
Installer

در این اخطار گفته شده که پورتئوس بر روی درایوی که قبلاً انتخاب کردید نصب می‌شود و اطلاعات شما دست نخورده باقی می‌ماند. نصاب به صورت ساده فقط فایل‌های مورد نیاز را در حافظهٔ شما کپی می‌کند پس انتظار نداشته باشید که سیستم را توسط آن راه‌اندازی کنید. برای راه‌اندازی سیستم بایستی گزینه‌ Install bootloader را نیز انتخاب کنید. به یاد داشته باشید در صورت انتخاب آن MBR دیوایس شما بازنویسی می‌شود.
بعد از انتخاب هر دو گزینه و زدن Next عملیات نصب در ۵ ثانیه خاتمه پذیرفت. به نظر می‌رسید که مشکلی وجود دارد ولی نصاب از نصب موفقیت آمیز صحبت می‌کرد. سیستم را ریبوت کردیم تا اقدام به راه اندازی آن با استفاده از حافظهٔ فلش کنیم که عملیات با شکست مواجه شد؛ Bootloader به خوبی کار خود را انجام داد ولی در حین راه‌اندازی، سیستم با مشکل مواجه شد. مجدداً به دیسک زنده بازگشتیم و نصب را از سر گرفتیم ولی اوضاع تفاوتی نکرد. با فایل منیجر به بررسی فایل‌های داخل حافظهٔ فلش پرداختیم. ما از قبل یک پوشه با نام Porteus در داخل آن ایجاد کرده بودیم. به نظر می‌رسید مشکل از این پوشه باشد. آن را تغییر نام دادیم و نصب را مجدداً آغاز کردیم. این بار نصب چیزی در حدود ۷۵ ثانیه طول کشید. باز هم‌ زمان بسیار کمی برای نصب یک سیستم‌عامل به همراه دو دسکتاپ بر روی یک حافظه‌ فلش با سرعت نوشتن پایین بود. سیستم را مجددا ریبوت کردیم. این بار همه چیز به خوبی اجرا شده و سیستم پورتئوس با موفقیت نصب و اجرا شد. سرعت نصب این سیستم عامل خیره کننده بود. بهتر است این توزیع بر روی یک پارتیشن لینوکسی نصب شود ولی در هر حال قادر به نصب بر روی انواع پارتیشن‌ها از جمله FAT نیز هست.

عملکرد

در ماشین مجازی

ماشین مجازی فقط برای نسخهٔ ۳۲ بیت در دسترس ما قرار داشت. بعد از بارگزاری نسبتاً سریع در آن، ما با تفکیک پذیری ناقص ۸۰‎۰*۶۰۰ مواجه شدیم. محیط با وجود ۲۵۶ مگابایت حافظهٔ رم به حد کافی روان بود هر چند می‌توانستیم یک پارتیشن Swap به عنوان حافظه کمکی به آن اضافه کنیم. شبکه به خوبی شناخته شد. بر خلاف تصوری که داشتیم نه تنها صدای سیستم به خوبی کار می‌کرد بلکه مدیریت خوب آن، امکان پخش همزمان چندین پخش کننده‌ موسیقی را نیز فراهم می‌کرد.

بر روی کامپیوتر رو میزی

هر دو نسخهٔ ۳۲ و ۶۴ بیتی بعد از راه‌اندازی تصویری با تفکیک‌پذیری ایده‌آل ۱۶۰۰*۹۰۰ بر روی سیستم رو میزی اجرا شدند. صدا و شبکه به خوبی شناخته شده بود و افکت‌های تصویری به درستی فعال بود. سرعت سیستم بسیار زیاد و راه‌اندازی آن بعد از فشار دکمهٔ پاور تا دسکتاپِ آماده، نزدیک ۲۰ ثانیه به طول می‌انجامید. استفاده از منابع سیستم در دو نسخه متفاوت بود. در نسخهٔ ۳۲ بیت با وجود اینکه بایستی سیستم از حافظه اصلی کمتری استفاده کند نزدیک به ۱۵۰۰ مگابایت از رم مصرف شده بود ولی سیستم به صورت کلی روان بود و اصلاً به نظر نمی‌رسید که این میزان از حافظه‌ اصلی مصرف شده است. بر خلاف آن استفاده از رم در سیستم ۶۴ بیتی با وجود دسکتاپ KDE سری ۴ به ۴۰۰ مگابایت هم نمی‌رسید. در حین کارکردن با سیستم در حالت زنده و نصب شده هیچگونه خطایی مشاهده نشد و ابزارهای مختلف برای صحت عملکرد مورد بررسی قرار گرفت که البته نتیجه کاملا رضایت بخش بود.

بر روی لپ‌تاپ سونی

نسخهٔ ۶۴ بیتی بر روی لپ‌تاپ سونی وایو VPCF111FX همان‌گونه که انتظار می‌رفت به سرعت راه‌اندازی شد. تفکیک‌پذیری تصویر در حالت ایده‌آل بود و صدا و شبکه به خوبی کار می‌کرد. به نظر می‌رسید که وایرلس هم به خوبی پیکربندی شده باشد ولی با توجه به اینکه سرویس دهنده‌ای در اطراف خود نداشتیم نتوانستیم کاملاً این مورد را مورد بررسی قرار دهیم. لازم به ذکر است که تاچ‌پد نیز به درستی کار می‌کرد.

بر روی لپ‌تاپ HP

لپ‌تاپhp G62ی ما دست رد به سینه‌ بسیاری از توزیع‌ها زده است. حتی آرچ‌لینوکس هم با مشکلات فراوان بر روی این لپ‌تاپ نصب و اجرا شد. آخرین توزیعی که بر روی آن امتحان کرده و جواب مثبت گرفته بودیم توزیع اسلکور بود. با نا امیدی تمام Cd زنده‌ پورتئوس را در درایو آن قرار داده و منتظر راه‌اندازی آن شدیم. در کمال ناباوری سیستم به سرعت هرچه تمام‌تر بالا آمد. صوت و شبکه به خوبی شناخته شده بود و به نظر می‌رسید که وایرلس هم فعال است. سیستم بلوتوث که حتی در اسلکور هم به درستی کار نمی‌کند به خوبی کار می‌کرد و تفکیک‌پذیری تصویر در حالت ایده‌آل بود. برای تست بیشتر با بلوتوث به یک دیوایس دیگر وصل و چندین فایل را انتقال دادیم که عملیات‌ انتقال به خوبی و بدون خطا به پایان رسید. دمای لپ‌تاپ بسیار خوب بود و استفاده از منابع در حالت زنده و نصب شده در حالت معقولی به سر می‌برد که این موضوع نوید عمر طولانی‌تر باتری را نیز به کاربر خواهد داد. تاچ‌پد هم به خوبی پیکربندی شده بود.

\"Status\"
Status

چند سؤال و جواب معمول:

چیت‌کد چیست؟
یک چیت کد به دستوری باز می‌گردد که در راه‌اندازی سیستم (یا در porteus.cfg برای استفاده همیشگی) وارد می‌کنیم و مقادیر خاصی را به خود می‌گیرد به عنوان مثال nocd سیستم را بدون پشتیبانی از CD راه‌اندازی می‌کند و یا acpi=off تنظیمات رابط قدرت و پیکربندی پیشرفته را غیر فعال می کند. شما می‌توانید لیست کاملی از آن‌ها را در ‎/boot/docs/cheatcodes.txt پیدا کنید.
اگر سیستم شما در حین اجرا هنگ کرد چیت کد ‘vmalloc=256MB را به ‎/boot/porteus.cfg اضافه کنید و مجدداً سعی در اجرا آن کنید.

چیت‌کد چگونه اعمال می‌شود؟
برای اجرا چیت‌کد‌ها در حین راه‌اندازی سیستم به پوشهٔ boot واقع در مسیر نصب شدهٔ سیستم رفته و فایل porteus.cfg را با یک نرم‌افزار ویرایشگر مانند kate با مجوز ریشه ویرایش کنید.
چیت‌کد را در انتهای خط APPEND مربوط به مدخل انتخابی خود با فاصله از هم وارد کنید. به عنوان مثال برای غیر فعال کردن CD عبارت nocd، برای خاموش کردن ای‌سی‌پی‌آی acpi=off، و برای کپی سیستم بر روی رم آن‌ها را اینگونه اضافه می‌کنیم.

APPEND initrd=/boot/initrd.xz vga=791 nocd acpi=off copy2ram changes=/porteus/

چگونه به صورت پیش‌فرض وارد LXDE شویم؟
آسان‌ترین راه اضافه کردن چیت‌کدlxde به خط APPEND در فایل porteus.cfg به این صورت است:

APPEND initrd=/boot/initrd.xz vga=791 lxde changes=/porteus/

چگونه طرح صفحه‌کلید مربوط به زبان خود را اضافه کنیم؟
ابزار مخصوصی برای این‌ کار در نظر گرفته شده است. کافیست در ترمینال فرمان language-selection-tool را برای اجرای این ابزار صادر یا از منوی اصلی در قسمت System آن را احضار کنید. همچنین می‌توانید بر روی طرح صفحه‌کلید در نوار پایینی راست کلیک کرده و Configure را برای پیکر بندی آن انتخاب کنید.

چگونه تغییراتی که در حین کار با سیستم می‌دهم را ذخیره کنم؟
اگر پرتوئوس بر روی یک پارتیشن غیر لینوکسی نصب شده باشد تغییرات شما (اعم از تغییرات در قسمت زبان، و یا حتی تنظیمات مربوط به برنامه‌ها نظیر فایرفاکس) بعد از ری‌استارت پاک می‌شود. برای ذخیره‌ٔ اطلاعات ابزار مخصوصی در خود سیستم‌عامل وجود دارد. از منوی اصلی System -> Porteus .dat manager را اجرا کنید. اسم فایل را save.dat بگذارید و در مسیری که سیستم‌عامل را نصب نموده‌ای ایجادش کنید. به عنوان مثال در پوشهٔ porteus. سپس به سراغ فایل ‎/boot/porteus.cfg رفته و خط APPEND را اینگونه تغییر دهید:

APPEND initrd=/boot/initrd.xz vga=791 changes=/porteus/save.dat

سیستم ما بعد از این‌کار تغییرات را در خود ذخیره می‌کرد اما کمی کند به نظر می‌رسید. فایرفاکس در هنگام باز بودن صفحه‌ٔ جی‌پلاس مرتبا با تأخیراتی همراه بود. در ابتدا هم با توجه به اینکه اندازه این فایل را ۱۲۰ مگابایت در نظر گرفتیم سیستم به صورت کلی در راه‌اندازی هنگ می‌کرد تا اینکه از گزینه‌ٔ Always Fresh به صورت تازه وارد سیستم شدیم و اندازهٔ این فایل ذخیره سازی را به ۶۰۰ مگابایت افزایش دادیم. بهترین راه برای خلاصی از شر تأخیرات سیستم کپی آن بر روی رم با انتخاب Copy to RAM در منوی ابتدایی و یا اضافه کردن چیت‌کد copy2ram به مدخل مورد نظرمان است. اما به هر حال ذخیره‌ٔ تغییرات بر روی حافظه باعث بوجود آمدن تأخیراتی خواهد شد.

نتیجه گیری:

به نظر من شاید پورتئوس مناسب برای استفاده به عنوان سیستم دائمی نباشد ولی بی‌شک یکی از بهترین انتخاب‌ها در زمینه‌ٔ سیستم همراه به شمار می‌رود که می‌تواند در کنار این همه سبکی و سرعت تا این مقدار پایدار باشد.
سرعت اجرا در حالت کپی سیستم بر روی رم بسیار بالاست و زمانی که کپی فایل‌ها بر روی رم می‌برد (چیزی کمتر از ۱۰ ثانیه) به سرعتی که به ارمغان می‌آورد واقعاً می‌ارزد.
با توجه به اینکه یک حافظه‌ٔ فلش در دیوایس‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و بیشتر این دیوایس‌ها از فایل‌سیستم‌هایی نظیر FAT پشتیبانی می‌کنند توانایی یک توزیع گنو/لینوکس برای نصب بر روی فایل‌سیستم‌های اینچنینی مزیت بسیار بزرگی به شمار می‌آید.

دیگر منابع: + + + +

\"ارسال



برچسب ها : , , , , , , ,